Circulars

#57

S’ENDUREIX LA TRIBUTACIÓ DELS GUANYS I PÈRDUES A CURT TERMINI EN L’IRPF

Des de l’1 de gener de 2013, s’ha produït un canvi important en tributar en la base general de l’IRPF (segons escala de gravamen, i no a un tipus fix, i sumant-se a la resta de rendiments com els del treball o activitats econòmiques) els guanys i pèrdues patrimonials generats en un any o menys. Per tant, en la base imposable de l’estalvi només s’inclouran els guanys i pèrdues derivats de la transmissió d’elements patrimonials que haguessin romàs en el patrimoni del contribuent durant més d’un any. Aquesta modificació va acompanyada d’un canvi en el règim d’integració i compensació de rendes.

D’acord amb la normativa vigent de l’IRPF fins al 31-12-2012, no tenia rellevància el període de generació dels guanys o les pèrdues patrimonials. Es tractaven per igual les transmissions patrimonials generades fins a un any (des de la data de compra fins avui de venda) que les generades a més d’un any, i s’integraven en la base imposable de l’estalvi de l’esquema de liquidació de l’IRPF, amb independència del període en què s’haguessin generat. I se’ls aplicava un tipus fix que és del 21% per als primers 6.000 euros, s’apuja al 25% si les plusvàlues estan entre 6.000 euros i 24.000 euros i arriba a ser del 27% a partir de plusvàlues superiors a 24.000 euros.

Canvis introduïts per la Llei 16/2012 amb efectes des de l’01-01-2013

A partir de 2013 s’endureix la fiscalitat d’aquests guanys. El canvi consisteix en el fet que si aquests guanys s’han generat en un període de fins a un any s’integraran en la base imposable general, sumant-los, entre d’altres, als rendiments del treball i aplicant el tipus marginal del contribuent, que pot oscil·lar entre el 24,75% i el 56% en el cas concret de Catalunya.

Les generades en més d’un any continuaran tenint el mateix tractament que fins ara, això és, els resultarà d’aplicació el tipus fix comentat anteriorment que va del 21% al 27%. Això farà que, en la pràctica, s’elevi significativament la càrrega fiscal per als inversors a curt termini amb tipus marginals superiors al 27%. Així, si un contribuent tributa habitualment al tipus marginal del 24,75% i genera plusvàlues en un sol exercici haurà de pagar un 24,75% per elles (excepte variació en el seu tram de base general) en lloc del 21%. Però sobretot si és un contribuent de rendes altes i tributa entorn del 50%, aquesta reforma li suposarà tributar el doble pels seus moviments de cartera.

 

Es poden seguir compensat les pèrdues com fins ara?

 

Integració i compensació a partir de 2013

 

La modificació dels guanys i pèrdues a curt termini que hem indicat va acompanyada d’un  canvi en el règim d’integració i compensació de rendes, que es resumeix de la manera següent:

 

  • Les alteracions generades en un període de fins a un any es passen a integrar amb aquelles que no derivin de la transmissió o millora d’elements patrimonials. 
  • Si després de la integració resulta un saldo negatiu, el seu import es compensarà amb el saldo positiu resultant de la integració  i compensació dels rendiments i imputacions de renda, fins a un 10% (abans era un 25%) del saldo positiu.  
  • Si resulta finalment un saldo negatiu, es compensarà en els quatre anys següents, conforme a les regles generals de compensació.

 

Pèrdues a compensar d’anys anteriors

 

Com a mesura transitòria la llei permet: 

 

  • Que les pèrdues patrimonials generades en un termini no superior a un any no prescrites i pendents de compensació a 1 de gener de 2013 (és a dir, generades entre 2009 i 2012, ambdós inclusivament), es puguin continuar compensant amb el saldo positiu dels guanys i pèrdues patrimonials de l’estalvi.
  • Que les pèrdues que no derivin de la transmissió d’elements patrimonials (o la seva millora) corresponents als exercicis 2009 a 2012, es puguin compensar amb els rendiments i imputacions de renda de la base general amb el límit anterior del 25% (no del 10%) del saldo positiu resultant de la integració i compensació d’aquests rendiments i imputacions. En tot cas, la compensació així efectuada, junt amb la que correspongui a pèrdues de la mateixa natura generades des de l’1 de gener de 2013, no podran excedir el 25% del saldo positiu esmentat.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a