#22
Que significa la inclusió en la Direcció Electrònica Habilitada (DEH)?
Que significa la inclusió en la “Direcció Electrònica Habilitada (DEH)”? Faig un breu resum:
1. La comunicació per via telemàtica de l’administració amb el contribuent va néixer fa uns anys com un dret d’aquest (no com una obligació). Voluntàriament el contribuent s’hi podia acollir o no. El sistema va tenir, lògicament, molt poc èxit.
2. PERÒ el sistema de notificacions per via electrònica (que no és el mateix que per mail, que no seria legal) és molt i molt interessant per l’administració. Perquè?. Doncs l’administració s’estalvia tots els problemes de comunicació/notificació que tenia (societats inactives o en fallida, sense personal, contribuents que no volen signar acús de rebut, societats que modifiquen el domicili sens comunicar-ho, notificacions incorrectes, etc, etc, etc.), i també s’estalvia els costos de personal i materials que tenia amb l’antic sistema (mig vigent encara) de comunicació “en paper”
3. Per tant, com la jugada per l’Administració és rodona, ha OBLIGAT i IMPOSAT que aquest sigui el sistema de notificació ÚNIC amb el contribuent (persones jurídiques, de moment). Tot això l’administració ho justifica en la cerca de “l’eficàcia de l’administració”, “economia sostenible”,… Si m’ho permets, son: excuses !, doncs rés hauria de privar el dret del contribuent de ser correctament notificat,… però ja hem comentat quin interès real hi te l’administració… En fi, superat l’empipament inicial, caldrà ser pràctic i adaptar-nos ben ràpid a aquest nou mitjà de comunicació, per evitar problemes.
4. Que implica això pel contribuent?. Doncs que haurà d’entrar amb el seu certificat de signatura digital de la FNMT (obligatori), com a màxim cada 10 dies, a la bústia electrònica http://notificaciones.060.es.
5. Que passa si no ho fem?. Doncs que si ens comuniquen algun acte administratiu, i passen els deu dies, i no ens assabentem, l’administració ja ens considera notificats, amb totes les conseqüències que això pot comportar (notificació per edicte, recàrrecs i sancions, embargaments, denegació de devolucions,etc). Per tant, tota la pressió la te ara el contribuent que NO podrà al·legar MAI que no ha rebut un acte administratiu,… i tant li fa a l’administració si el contribuent te els mitjans materials i personals com per poder estar pendent de les notificacions. I, evidentment, tant li fa a l’administració enviar o no notificacions el mes d’agost.
6. Com hem de procedir a partir d’ara?. La lògica diu que és la pròpia empresa qui s’ha de fer càrrec de les seves pròpies notificacions electròniques, amb un sistema d’avisament que preveu la norma. Ara bé, haig de reconèixer que és cert que molts contribuents demanen als assessors que, ja que tenim nosaltres el certificat de la FNMT del client (que ja hem dit que és imprescindible), ens encarreguem nosaltres de fer el seguiment. No cal dir la responsabilitat afegida que això suposa per nosaltres. Però si cal ho farem, el més important és que l’assumpte no es desatengui. Si preferissis que ho fem nosaltres lògicament s’hauria de facturar mensualment, tot i que no seria un cost significatiu.
7. Sigui quin sigui el camí que seguim (notificacions a l’ordinador de MT,SL, o a RRA, SL) el més important és que tinguem clar que el sistema de notificacions electròniques ja està en marxa.
8. Finalment comentar-te que, si no hi tens inconvenient, et facturem els costos de Registre Mercantil i missatgers que hem tingut per sol·licitar-te el certificat de la FNMT. D’honoraris (presentar i recollir del RM la sol·licitud, sol·licitar a la FNMT la clau, etc) i despeses incorregudes nostres sols facturem en total 30 euros per tota la gestió.