Circulars

#609

QUANT TARDA UNA TRANSFERÈNCIA BANCÀRIA?

En general, i des de l’entrada en vigor de la zona única de pagaments en euros, també coneguda com SEPA, tant les transferències nacionals realitzades en euros, com les internacionals -també en euros- dirigides a països pertanyents a l’espai europeu, tenen un termini màxim d’un dia hàbil. No obstant això, existeixen excepcions, com seria el cas de les transferències ordinàries instantànies. Totes aquelles que es realitzin entre dos comptes d’un mateix banc, per exemple, seran instantànies, ja que en tractar-se d’una transferència interna, solament suposa una mera anotació comptable per a l’entitat. Totes les entitats tenen una hora de tall, i si realitza la transferència moments després d’aquesta hora, l’ordre es considerarà rebuda el següent dia hàbil. Per això, és molt important tenir en compte aquesta hora, ja que, en cas de fer la transferència abans o després d’aquesta hora, trigarà 1 dia hàbil més o menys.

Les transferències bancàries són una de les operacions més habituals dutes a terme pels usuaris que posseeixen un compte en qualsevol entitat bancària. No obstant això, de vegades, la persona ordenant necessita que els diners arribin al beneficiari com més aviat millor, però sap que no pot controlar el temps que trigarà a efectuar-se. Llavors sorgeix la pregunta de per què, de vegades, les transferències arriben al compte de destinació de forma gairebé instantània i, no obstant això, en altres ocasions poden passar fins i tot dies fins que els diners queden reflectits.

Quant tarda una transferència bancària?

En general, i des de l’entrada en vigor de la zona única de pagaments en euros, també coneguda com SEPA, tant les transferències nacionals realitzades en euros, com les internacionals -també en euros- dirigides a països pertanyents a l’espai europeu, tenen un termini màxim d’un dia hàbil.

Per dies hàbils cal entendre aquells marcats pel Banc Central Europeu (BCE) com a operatius per a l’euro (aquells dies d’obertura comercial en els quals no estigui tancat el sistema europeu de pagaments). D’aquesta forma, es consideraran hàbils cada dia menys els dissabtes, diumenges i alguns festius (25 i 26 de desembre, cap d’any, divendres sant, dilluns de pasqua, 1 de maig).

No obstant això, existeixen excepcions, com seria el cas de les transferències ordinàries instantànies. Totes aquelles que es realitzin entre dos comptes d’un mateix banc, per exemple, seran instantànies, ja que en tractar-se d’una transferència interna, solament suposa una mera anotació comptable per a l’entitat, per la qual cosa en cas de retard, convé que ho pregunti a la seva entitat.

Totes les entitats tenen una hora de tall, i si realitza la transferència moments després d’aquesta hora, l’ordre es considerarà rebuda el següent dia hàbil. Per això, és molt important tenir en compte aquesta hora, ja que, en cas de fer la transferència abans o després d’aquesta hora, trigarà 1 dia hàbil més o menys.

Transferències bancàries immediates

Cal recordar que des del passat 21 de novembre de 2017 va arrencar el nou sistema de transferències bancàries immediates, un servei que estableix que les transferències entre bancs de la Unió Europea es podran fer pràcticament en temps real. S’efectuaran en 10 segons, quan abans els diners trigaven com a mínim 24 hores a arribar a la seva destinació i fins i tot podia ser que es demorés fins a quatre dies.

Així, ja és possible realitzar transferències bancàries instantànies entre països de la Unió Europea a qualsevol hora del dia, els 7 dies de la setmana. El BCE ha aprovat el nou sistema TIPS (TARGET instant payment settlement) que consisteix a realitzar transferències instantànies de diners a través d’una entitat bancària on en 10 segons, el receptor la pot tenir en el seu compte. El beneficiari rebrà els fons en el seu compte de forma immediata.

Depenent de les comissions que cada banc apliqui als seus clients, pot ser gratis o bé es pot aplicar una petita comissió. És probable que alguns bancs no cobrin per realitzar aquestes transferències, ja que el cost per a ells serà reduït (0,20 euros per transferència els dos primers anys en què estigui operatiu el sistema i 0,50 euros a partir de llavors). En canvi, actualment el cost de realitzar una transferència a una altra entitat és percentual (del 0,20%, per exemple).

El requisit per emetre transferències instantànies és que el nostre banc les hagi habilitat i que l’enviament es faci a alguna de les entitats que també hagi inclòs aquests serveis.

No es poden fer enviaments entre totes les entitats. Solament es permetran les transferències immediates entre entitats que tinguin habilitat el servei i, de moment, no tots els bancs han volgut incloure’l.

Què cal tenir en compte pel que fa a les transferències internacionals?

Transferència internacional, exterior o transfronterera és aquella que s’envien fons d’un compte d’un país al compte d’un altre país.

Si els països en els quals estan situats l’ordenant i el beneficiari de la transferència estan situats en zona SEPA, hauran de tenir els mateixos costos que els pagaments nacionals.

Si intervé un banc corresponsal, l’entitat de l’ordenant ha d’informar al seu client de la possibilitat que aquell carregui les seves pròpies despeses.

Si s’utilitza l’IBAN i el BIC, es consideren transferències STP (Straight Through Processing) que es realitzen de forma automatitzada i són més ràpides i econòmiques.

En els casos de transferències transfrontereres els terminis d’arribada dels fons al compte de destí es poden incrementar (sobretot si l’origen o el destí és fora de la Unió Europea).

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a