Circulars

#269

OBERT EL TERMINI PER SOL•LICITAR LA REDUCCIÓ DE COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL PER REDUCCIÓ DE LA SINISTRALITAT LABORAL

Si l’índex de sinistralitat laboral de la seva empresa és reduït, pot tenir dret a una reducció en les cotitzacions per contingències professionals, sempre que compleixi una sèrie de requisits. Les empreses que desitgin optar per aquest incentiu tenen de termini fins al 15 de maig de 2015 per presentar la seva sol·licitud a la mútua o entitat gestora que assumeixi la protecció de les seves contingències professionals.

Li recordem que les empreses que s’hagin distingit per la seva contribució eficaç i contrastable a la reducció de la sinistralitat laboral podran sol·licitar la reducció en les cotitzacions a la Seguretat Social per contingències professionals entre l’1 d’abril i el 15 de maig, d’acord amb el Reial decret 404/2010, de 31 de març, pel qual es regula l’establiment d’un sistema de reducció de les cotitzacions per contingències professionals a les empreses que hagin contribuït especialment a la disminució i prevenció de la sinistralitat laboral, i l’Ordre TIN/1448/2010, de 2 de juny de desenvolupament.

Aquests incentius pretenen premiar un any més a les empreses que adoptin accions efectives en la prevenció dels accidents de treball i de les malalties professionals.

Requisits

Els requisits comuns a totes les empreses que vulguin beneficiar-se d’aquesta reducció són:

1.- Que hagi cotitzat a la Seguretat Social durant quatre exercicis consecutius i immediatament anteriors al de la sol·licitud de la reducció (període d’observació).

2.- Que es trobin al corrent en el compliment de les seves obligacions en matèria de cotització al moment de la sol·licitud.

3.- Que no se les hagi sancionat com a responsable directa per la comissió d’infraccions greus o molt greus en matèria de prevenció de riscos laborals o de Seguretat Social.

4.- Que no depassi en el període d’observació els valors límit dels índexs de sinistralitat general i de sinistralitat extrema, que s’estableixin anualment en l’ordre de cotització.

5.- Que hagi realitzat durant el període esmentat inversions en instal·lacions, processos o equips en matèria de prevenció de riscos laborals, que puguin contribuir a l’eliminació o disminució dels riscos laborals.

6.- Que observi els principis de l’acció preventiva establerts en la Llei de prevenció de riscos laborals i  que compleixi els requisits preventius bàsics en matèria de prevenció de riscos laborals.

A més, les empreses que hagin superat els 5.000 euros per la cotització de contingència professional en el període d’observació hauran d’acreditar, almenys, dues de les següents accions:

  • La incorporació a la plantilla de recursos preventius propis (treballadors designats o servei de prevenció propi).
  • La realització d’auditories externes del sistema preventiu de l’empresa, quan no hi estigui obligada.
  • L’existència de plans de mobilitat vial en l’empresa com a mesura per prevenir els accidents de treball en missió i els en itinerància.
  • L’acreditació de la disminució del percentatge de treballadors de l’empresa exposats a riscos de malaltia professional.
  • El certificat de qualitat de l’organització i funcionament del sistema de prevenció de riscos laborals de l’empresa, expedit per entitat acreditada per l’ENAC.

Aquelles empreses la cotització per contingència professional en el període d’observació de les quals es trobi entre 250 i 5.000 euros hauran d’acreditar almenys una de les següents accions:

  • L’assumpció per l’empresari de l’activitat preventiva o designació de treballadors de l’empresa que assumeixin aquesta activitat.
  • L’obtenció, per l’empresari o els treballadors designats que assumeixin les tasques preventives, de formació real i efectiva en matèria de prevenció de riscos laborals.

Quantia dels incentius

  • Les empreses es beneficiaran de la devolució parcial de les cotitzacions per contingències professionals realitzades en els quatre anys immediatament anteriors a la presentació de la sol·licitud.
  • La quantia màxima que percebran les empreses serà del 5% de l’import de les quotes per contingències professionals corresponents al període d’observació o fins al 10% si els períodes d’observació són consecutius i en l’immediatament anterior s’ha percebut l’incentiu. En tots dos casos, el límit de la reducció serà l’import de les inversions efectuades en instal·lacions, processos o equips en matèria de prevenció de riscos laborals en aquests períodes.
  • En el cas de petites empreses, l’incentiu, que en cap cas pot superar l’import del cotitzat per contingències professionals, té com a límit màxim 250 € per al primer període d’observació, que s’elevarà a 500 € en el segon període i següents, sempre que en l’immediatament anterior s’hagi percebut l’incentiu.

 

Presentació i tramitació de la sol·licitud

 

D’acord amb el Reial decret 404/2010 (RD), les empreses que desitgin beneficiar-se d’aquesta mesura hauran de presentar la seva sol·licitud, juntament amb la documentació a la qual s’ha fet referència a la mútua o entitat gestora amb la qual tinguin coberta la protecció de les contingències professionals.

Atenció. Des del dia 1 d’abril fins al 15 de maig, les empreses incloses en l’àmbit d’aplicació d’aquest RD que desitgin optar a l’incentiu, hauran de presentar la seva sol·licitud a la mútua o entitat gestora que assumeixi la protecció de les seves contingències professionals.

L’empresa presentarà una única sol·licitud, amb independència que posseeixin diversos codis de compte de cotització, però sempre que el codi d’activitat a l’efecte de cotització per accidents de treball i malalties professionals sigui el mateix. Si les contingències professionals estan cobertes per més d’una entitat gestora o mútua, la sol·licitud es presentarà a l’entitat que tingui la cobertura del codi de compte de cotització principal.

El Reial decret 404/2010 considera “empresa” el conjunt de tots els codis de compte de cotització que corresponen al mateix CIF i que tinguin el mateix codi nacional d’activitat econòmica (CNAE) a l’efecte de cotització. És a dir, s’hauran de presentar tantes sol·licituds com codis d’activitat diferents tingui “l’empresa”.

En el cas que una “empresa” tingui diversos codis de compte de cotització protegits entre diverses mútues s’haurà de presentar la sol·licitud en aquella mútua que tingui protegit el codi de compte cotització principal (CCCP) o en defecte d’això el codi de compte cotització més antic.

Esgotat el termini de presentació de sol·licituds, la mútua (o entitat gestora) una vegada examinades totes les peticions presentades i verificada la concurrència dels requisits remetrà a la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social, el corresponent informe proposta no vinculant amb vista a la concessió o denegació de l’incentiu sol·licitat.

En els supòsits d’informe proposta desfavorable, l’entitat gestora o mútua, prèviament a la seva remissió a la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social, conferirà tràmit d’audiència a l’empresa, així com als delegats de prevenció quan no consti la seva conformitat, les al·legacions de la qual acompanyarà a aquest informe proposta, juntament amb la valoració de l’entitat gestora o mútua.

Es poden posar en contactes amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a