#1174
L’empresa no pot repercutir en el teletreballador les desconnexions per la caiguda d’Internet, el tall de la llum o anar al lavabo
El Tribunal Suprem en la seva sentència de 19 de setembre de 2023, ha declarat que l’empresa no pot repercutir en el teletreballador els temps d’interrupció de la xarxa elèctrica o de desconnexió a Internet per causes alienes a la seva voluntat. Tampoc pot computar com a temps de descans el necessari per a acudir al lavabo i atendre les seves necessitats fisiològiques, de manera que no procedeix la recuperació de jornada o reducció del salari per aquestes situacions.
L’informem d’una sentència del Tribunal Suprem (TS) de data 19 de setembre de 2023, en la qual s’estableix que una empresa no pot repercutir en el teletreballador els temps d’interrupció de la xarxa elèctrica o de desconnexió a Internet per causes alienes a la seva voluntat, i tampoc considerar temps de descans el necessari per a acudir al lavabo.
Rebuig a recurs de cassació d’Extel Contact Center
En aquesta sentència, el TS va rebutjar el recurs de cassació presentat per l’empresa Extel Contact Center, especialitzada en atenció telefònica. El recurs tenia origen en una sentència de l’Audiència Nacional emesa el 10 de maig de 2021 en un conflicte col·lectiu impulsat per la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO.
Regulació laboral i acord empresarial
L’empresa demandada es va basar en el conveni col·lectiu sectorial del Contact Center i va argumentar que els treballadors en qüestió no estaven subjectes al Reial decret llei 28/2020, per la qual cosa les condicions de teletreball acordades el 12 de març de 2020 prevalien. En aquest acord no es reconeixia com a temps efectiu de treball les interrupcions en el subministrament de llum o de xarxa en les llars dels treballadors.
Concordança amb la Llei de teletreball
L’Audiència Nacional va considerar que, de manera similar al treball presencial, les interrupcions causades per problemes en el subministrament no haurien d’afectar els teletreballadors. La Llei 10/2021, de 9 de juliol, que regula el teletreball, reforça aquest argument en l’article 4.2, assegurant que els teletreballadors no han de sofrir perjudicis en les seves condicions pactades a causa de dificultats tècniques o altres alienes a ells.
Temps de treball efectiu durant desconnexions
El TS emfatitza que el temps de treball efectiu en el sector de contact center ha d’incloure les desconnexions causades per talls en el subministrament de llum o de la connexió a internet. Se sosté que les condicions laborals en el teletreball no poden ser pitjors que les del treball presencial, ja que els talls de subministrament no afecten negativament els treballadors en les oficines.
Dret a l’ús del lavabo en teletreball
A més, la sentència reconeix el dret dels teletreballadors a utilitzar el lavabo per a atendre les seves necessitats fisiològiques durant el temps necessari. L’empresa ha de registrar aquestes pauses de manera independent d’altres descansos i pauses establerts en el conveni col·lectiu.
En resum, la sentència del Tribunal Suprem ressalta la importància de salvaguardar els drets dels teletreballadors, abastant el temps de treball durant interrupcions, l’equiparació de condicions amb el treball presencial, el dret a la formació i l’ús del lavabo sense sofrir conseqüències laborals adverses.