Circulars

#52

JA POT REVALORAR EL VALOR COMPTABLE DELS ACTIUS QUE APAREIXEN EN EL SEU BALANÇ

Amb efectes des del 28-12-2012, la Llei 16/2012 li permet, de forma voluntària, actualitzar el valor comptable dels actius materials de la seva empresa, de manera que apareguin en el balanç de tancament de 2012 per un valor més pròxim al real. Així augmentarà el valor patrimonial de la seva empresa i millorarà la seva imatge financera de cara a bancs i tercers.

La Llei 16/2012, de 27 de desembre, per la qual s’adopten diverses mesures tributàries, i amb efectes des del 28-12-2012, ha aprovat una actualització de balanços, de caràcter voluntari, a la que es poden acollir tant les societats, com els empresaris individuals. L’actualització de valor s’ha de realitzar sobre el balanç tancat a 31 de desembre de 2012 i no afecta tots els actius del balanç sinó únicament als elements de l’immobilitzat material i a les inversions immobiliàries situats tant a Espanya com a l’estranger, fins i tot en el supòsit que hagin estat adquirits en règim d’arrendament financer. No obstant això, no serà possible actualitzar aquells elements que a la fi de 2012 estiguin totalment amortitzats.

Atenció. L’augment de valor que experimentin els seus actius no s’imputarà com a ingrés, sinó que es comptabilitzarà en un compte de “Reserves de revaloració”. Tan sols haurà de satisfer un tipus fix del 5% sobre l’import que comptabilitzi en aquest compte de reserves.

Què suposa una actualització de balanços?

L’actualització de balanços és un procés de caràcter voluntari que pretén, mitjançant l’aplicació de determinats coeficients, la posada al dia dels valors comptables dels actius sobre els quals s’aplica, sense que en cap cas es pugui superar el seu valor de mercat.

Avantatges

En la mesura que l’actualització de balanços es registrarà amb abonament a un compte de reserves (reserva de revaloració), un primer efecte serà la millora de la imatge patrimonial de l’empresa davant de tercers.

Atenció. Augmentarà el valor patrimonial de la seva empresa i millorarà la seva imatge financera de cara a bancs i tercers.

Un segon efecte important és el que es genera pel fet que la revaloració dels elements actualitzats serà fiscalment deduïble via amortització a partir del primer exercici iniciat a partir de l’1 de gener de 2015, i constitueix per tant un instrument financer fiscal que afavorirà clarament la capacitat de finançament interna de l’entitat.

També s’ha de considerar que l’eventual transmissió d’elements actualitzats donaria lloc a una menor renda a integrar en la base imposable, si bé en cas que es produís una pèrdua, aquesta hauria de ser objecte de reducció en l’import del saldo del compte de reserva per revaloració corresponent al dit element.

Qui es poden acollir a l’actualització?

Es poden acollir a aquesta opció (de manera voluntària) els subjectes passius de l’Impost sobre societats; els contribuents de l’IRPF que realitzin activitats econòmiques, que portin la seva comptabilitat conforme al Codi de Comerç o estiguin obligats a portar els llibres registres de la seva activitat econòmica; i els contribuents de l’Impost sobre la renda de no residents (IRNR) que operin en territori espanyol a través d’un establiment permanent.

Atenció. Els subjectes passius de l’Impost sobre societats que tributin en el règim de consolidació fiscal que s’acullin a aquesta opció, hauran de practicar les operacions d’actualització en règim individual.

Quins elements patrimonials puc actualitzar?

Seran actualitzables:

  • Els elements de l’immobilitzat material i de les inversions immobiliàries situats tant a Espanya com a l’estranger.

  • Els elements de l’immobilitzat material i de les inversions immobiliàries adquirits en règim d’arrendament financer, condicionat, amb caràcter resolutori, a l’exercici de l’opció de compra.

  • Els elements patrimonials corresponents a acords de concessió registrats com a actiu intangible per les empreses concessionàries.

Els elements patrimonials actualitzables són els que figuren en el primer balanç tancat després de l’entrada en vigor de la Llei 16/2012, això és el 28 de desembre de 2012. Per tant, les entitats l’exercici social de les quals coincideixi amb l’any natural, hauran de considerar el balanç tancat a 31 de desembre de 2012.

Els contribuents de l’IRPF aplicaran l’actualització sobre els elements que estiguin en els llibres registres a 31 de desembre de 2012 quan estiguin obligats a la seva administració.

En relació amb aquests elements susceptibles d’actualització la llei matisa el següent:

  • No s’apliquen aquests coeficients sobre els elements patrimonials que estiguin totalment amortitzats a aquesta data. A aquests efectes es prendran, com a mínim, les amortitzacions que es van haver de realitzar amb aquest caràcter.

  • L’actualització es referirà necessàriament a tots els elements susceptibles d’acollir-se i a les corresponents amortitzacions. No obstant això, en el cas que es tracti d’immobles, es podrà optar per la seva actualització de forma independent per a cadascun d’ells. En aquest últim cas s’haurà de distingir entre el valor del sòl i el de la construcció.

  • En el cas de contribuents de l’IRPF, els elements actualitzables hauran d’estar afectes a l’activitat econòmica; i en el dels de l’IRNR, hauran d’estar afectes a l’establiment permanent espanyol.

L’actualització no afecta les operacions d’incorporació d’elements patrimonials no registrats en els llibres de comptabilitat, o en els llibres registres corresponents, o d’eliminació de passius inexistents.

Com es realitza l’actualització

L’actualització es calcula aplicant uns coeficients sobre els elements i les seves corresponents amortitzacions en funció de l’any en què es van produir o es van adquirir i en el qual es van deduir les dotacions a les amortitzacions; restant a la diferència entre els valors anteriors el valor net de l’element sobre el qual es van aplicar els coeficients; i multiplicant aquest resultat per un coeficient d’endeutament.

L’import obtingut d’aquesta manera serà el saldo del compte “reserva d’actualització”.

Per tant, l’augment de valor que experimentin els seus actius no s’imputarà com a ingrés, sinó que es comptabilitzarà en un compte de “reserves de revaloració”.

Atenció:

  • La reserva de revaloració no podrà tenir caràcter deutor, ni en relació amb el conjunt de les operacions d’actualització ni en relació a l’actualització d’algun element patrimonial.

  • La reserva de revaloració formarà part dels fons propis. Per als contribuents de l’IRPF obligats a portar els llibres registres de la seva activitat econòmica, l’import de la revaloració comptable s’haurà de reflectir en el llibre registre de béns d’inversió.

  • El valor de l’element patrimonial actualitzat no podrà excedir el seu valor de mercat, tenint en compte el seu estat d’ús en funció dels desgastos tècnics i econòmics i de la utilització que d’ells es faci pel subjecte passiu o contribuent.

L’actualització s’haurà de realitzar en el cas de persones jurídiques, des de la data de tancament del balanç i fins al dia en què acabi el termini per a la seva aprovació (el balanç actualitzat haurà d’estar aprovat per l’òrgan social competent); i en el cas de contribuents de l’IRPF, entre el 31 de desembre de 2012 i la data de finalització del termini de presentació de la declaració per aquest impost corresponent al període impositiu 2012.

Efectes fiscals de l’actualització

Les conseqüències fiscals de les operacions d’actualització són les següents:

  • Se sotmet a un gravamen únic del 5% sobre el saldo creditor de la reserva de revaloració per a les persones jurídiques o sobre l’increment net de valor dels elements patrimonials actualitzats per als contribuents de l’IRPF que estiguessin obligats a portar els llibres registres de la seva activitat econòmica.

  • L’import del gravamen únic no tindrà la consideració de quota de l’Impost sobre Societats, ni d’IRPF, ni d’IRNR. El seu import es carregarà en la reserva de revaloració i no tindrà la consideració de despesa fiscalment deduïble dels citats impostos, sinó de deute tributari.

  • El fet imposable del gravamen únic s’entén produït en el cas de persones jurídiques, quan el balanç actualitzat s’aprovi per l’òrgan competent; i, en el cas de persones físiques, quan es formuli el balanç actualitzat. Per als contribuents de l’IRPF, obligats a portar els llibres registres de la seva activitat econòmica, el fet imposable s’entendrà realitzat el dia 31 de desembre de 2012.

  • Serà exigible el dia que es presenti la declaració relativa al període impositiu a què correspongui el balanç en què consten les operacions d’actualització; i per als contribuents de l’IRPF, el dia que es presenti la declaració corresponent al període impositiu 2012.

  • Aquest gravamen s’autoliquidarà i ingressarà conjuntament amb la declaració de l’impost sobre societats o de l’IRNR relativa al període impositiu a què correspongui el balanç en què consten les operacions d’actualització, o de l’IRPF corresponent al període impositiu 2012. En la declaració hi constarà el balanç actualitzat junt amb la informació complementària que es determini reglamentàriament. La presentació de la declaració fora de termini serà causa invalidant de les operacions d’actualització.

  • El model de declaració del gravamen únic s’aprovarà per Ordre ministerial del Ministre d’Hisenda i Administracions Públiques.

  • La reserva de revaloració no s’integrarà en la base imposable de l’impost sobre societats, de l’IRPF ni de l’IRNR.

  • L’increment net de valor resultant de les operacions d’actualització s’amortitzarà, a partir del primer període impositiu que s’iniciï a partir de l’1 de gener de 2015, durant aquells que restin per completar la vida útil de l’element patrimonial, en els mateixos termes que correspon a les renovacions, ampliacions o millores.

  • En el cas que es produeixi una pèrdua en la transmissió o deteriorament de valor dels elements patrimonials actualitzats, als efectes de la integració de la pèrdua o deteriorament en la base imposable, es minorarà l’import de la reserva de revaloració que correspongui a aquests elements.

Atenció. Aquesta previsió no resulta d’aplicació als contribuents de l’IRPF.

Indisponibilitat i destí de la reserva de revaloració

La reserva de revaloració serà indisponible fins que sigui comprovada i acceptada per l’Administració tributària; la comprovació s’haurà de realitzar en els tres anys següents a la data de presentació de la declaració. A aquests efectes, no s’entendrà que s’ha disposat en els casos de separació de socis, o com a conseqüència de la realització d’alguna operació de reestructuració acollida al règim de neutralitat fiscal o quan s’hagi aplicat en virtut d’una obligació de caràcter legal.

En el cas que després de la comprovació administrativa es minori el saldo del compte, es tornarà, d’ofici, l’import del gravamen únic que correspongui al saldo minorat.

Aquesta mateixa regla s’aplicarà en cas de minoració de l’increment net del valor, en cas persones físiques.

Un vegada efectuada la comprovació o quan hagi transcorregut el termini, el saldo del compte es podrà destinar a:

  • L’eliminació de resultats comptables negatius.

  • L’ampliació de capital social.

  • Transcorreguts deu anys comptats a partir de la data de tancament del balanç en què es van reflectir les operacions d’actualització, a reserves de lliure disposició. No obstant això, el saldo esmentat només podrà ser objecte de distribució quan els elements patrimonials actualitzats estiguin totalment amortitzats, hagin estat transmesos o donats de baixa en el balanç.

Atenció. Aquestes reserves donaran dret a la deducció per doble imposició de dividends de l’impost sobre societats. Igualment, donaran dret a l’exempció dels primers 1.500 euros de dividends en la Llei de l’IRPF.

L’aplicació del saldo de la reserva de revaloració a finalitats diferents de les anteriors o abans d’efectuar-se la comprovació o que transcorri el termini per efectuar-la, determinarà la integració del saldo en la base imposable del període impositiu en què l’aplicació es produeixi, i no es poden compensar amb aquest saldo les bases imposables negatives de períodes impositius anteriors.

Aquestes previsions sobre la indisponibilitat i destí de la reserva de revaloració no resulten d’aplicació als contribuents de l’IRPF.

Informació en els comptes anuals

En la memòria dels comptes anuals corresponents als exercicis en què els elements actualitzats es trobin en el patrimoni de l’entitat, s’ha d’incloure la informació següent:

Criteris emprats en l’actualització, amb indicació dels elements patrimonials afectats dels comptes anuals afectats.

Import de l’actualització dels diferents elements actualitzats del balanç i efectes de l’actualització sobre les amortitzacions.

Moviments durant l’exercici del compte “reserva de revaloració de la Llei 16/2012, de 27 de desembre”, i explicació de la causa justificativa de la seva variació.

L’incompliment d’aquestes obligacions es considera infracció tributària greu i se sanciona amb multa pecuniària fixa de 200 euros per cada dada omesa, en cadascun dels primers quatre anys que no s’inclogui la informació, i de 1.000 euros per cada dada omesa, en cadascun dels anys següents, amb el límit del 50% del saldo total del compte “reserva de revaloració de la Llei 16/2012, de 27 de desembre”.

La sanció es pot reduir per conformitat a la liquidació i a la sanció i ingrés d’aquesta última.

No obstant això, l’incompliment substancial d’aquestes obligacions d’informació determinarà la integració del saldo de l’anterior compte en la base imposable del primer període impositiu més antic d’entre els no prescrits que el dit incompliment es produeixi, i no es poden compensar amb aquest saldo les bases imposables negatives de períodes impositius anteriors.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a