Circulars

#53

ES PRORROGA EL PROGRAMA DE REQUALIFICACIÓ PROFESSIONAL DE LES PERSONES QUE EXHAUREIXIN LA SEVA PROTECCIÓ PER DESOCUPACIÓ (PROGRAMA “PREPARA”)

Al BOE del 26 de gener es publicà el Reial decret llei 1/2013, de 25 de gener, pel qual es prorroga el programa de requalificació professional de les persones que exhaureixin la seva protecció per desocupació i s’adopten altres mesures urgents per a l’ocupació i la protecció social de les persones desocupades.

Al BOE del 26 de gener es publicà el Reial decret llei 1/2013, de 25 de gener, pel qual es prorroga el programa de requalificació professional de les persones que exhaureixin la seva protecció per desocupació (el conegut com “Pla PREPARA”) i s’adopten altres mesures urgents per a l’ocupació i la protecció social de les persones desocupades.

La norma va entrar en vigor el dia 27 de gener, si bé allò que s’ha previst en la norma per a l’ampliació del termini per a la reposició del dret a la prestació per desocupació produirà efectes des de l’1 de gener de 2013.

La norma adopta altres mesures urgents per a l’ocupació i la protecció social de les persones desocupades relacionades amb els treballadors eventuals agraris de les comunitats autònomes d’Andalusia i Extremadura que han patit els efectes de la sequera, amb la reposició del dret a les prestacions per desocupació per als treballadors afectats per la suspensió del seu contracte de treball o la reducció de la seva jornada i el contracte del qual s’extingeixi posteriorment per determinades causes objectives, i amb la pròrroga del termini per implementar la plena efectivitat de la formació inherent als contractes per a la formació i l’aprenentatge.

1. Pròrroga del programa de requalificació professional de les persones que exhaureixin la seva protecció per desocupació (400 euros)

Es prorroga, per quarta vegada des de la seva creació, el programa de requalificació professional de les persones que exhaureixin la seva protecció per desocupació i possibilita una pròrroga automàtica del programa per períodes de sis mesos quan la taxa de desocupació, segons l’enquesta de població activa (EPA) publicada amb anterioritat a la pròrroga que correspongui, fos superior al 20 per cent, indicador objectiu que en condicionarà la continuïtat o no.

El programa va ser creat pel Real decret llei 1/2011, d’11 de febrer, que va introduir de forma conjuntural un programa de qualificació professional de les persones que exhaureixin la seva protecció per desocupació, basat en accions de polítiques actives d’ocupació i en la percepció d’una ajuda econòmica d’acompanyament.

La última pròrroga es troba en el Reial decret llei 23/2012, de 24 d’agost, disposició que va introduir millores en el seu disseny per incrementar la seva eficàcia com a mecanisme d’inserció en el mercat de treball i centrar-se en els ciutadans que més ho necessiten.

El Programa manté les mateixes condicions que en l’actualitat, de manera que els parats de llarga durada o amb càrregues familiars que exhaureixin la prestació o subsidi per desocupació de nivell contributiu i no tinguin altres ingressos percebran durant sis mesos una ajuda de 400 euros mensuals. La quantitat s’elevarà a 450 euros per als aturats amb més càrregues familiars.

Així, amb efectes des del 16 de febrer de 2013 es prorroga fins al 15 d’agost de 2013, però amb tota probabilitat s’aplicarà la pròrroga automàtica (disposició addicional segona), ja que, a hores d’ara l’atur supera el 26%, sis punts més que la referència objectiva.

2. Reducció del nombre mínim de jornades reals cotitzades necessàries per accedir al subsidi per desocupació o a la renda agrària en favor dels treballadors eventuals agraris d’Andalusia i Extremadura, afectats pel descens de producció de l’oliverar com a conseqüència de la secada

En l’informe «Avanç de Producció» referit al sector de l’oli, amb dades d’octubre de 2012, del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, comparada l’estimació de producció d’oli de la campanya 2012 (675 milers de TN) amb la campanya 2011 (1.599 milers de TN), s’observa una caiguda en la producció del 57,8%. Entre les comunitats autònomes que presenten les caigudes més grans en la producció respecte a la campanya 2011 es troben Andalusia i Extremadura, que es tradueix en la pèrdua de jornades de treball i té com a conseqüència la dificultat, entre d’altres, d’aconseguir el nombre mínim de jornades reals cotitzades necessàries per accedir al subsidi per desocupació contemplada o de la renda agrària.

Per fer front a aquesta situació es redueix de 35 a 20 el nombre de jornades reals cotitzades en els 12 mesos naturals immediatament anteriors a la situació de desocupació que, com a mínim, s’exigeixen per accedir al subsidi per desocupació o a la renda agrària, i s’han de reunir, no obstant això, la resta de requisits determinats en la norma i sol·licitar-ho en els 6 mesos següents al 27 de gener de 2013 (data d’entrada en vigor d’aquest Reial decret llei).

Atenció. Aquestes previsions seran també d’aplicació als treballadors que haguessin presentat la sol·licitud del subsidi per desocupació o de la renda agrària entre l’1 de setembre de 2012 i el 27 de gener de 2013, sempre que presentin una nova sol·licitud a partir del dia 27 de gener de 2013

3. Ampliació del termini per a la reposició del dret a la prestació per desocupació

Es modifica el que disposa la Llei 3/2012, de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral per ampliar el dret a la reposició de la prestació contributiva per desocupació a aquells treballadors a qui se’ls hagi suspès o reduït la jornada fins al 31 de desembre de 2013 i l’acomiadament dels quals es produeixi fins al 31 de desembre de 2014 per determinades causes objectives.

En conseqüència, el treballador mantindrà la mateixa durada de la prestació per desocupació a què tingués dret en el moment en què van començar les mesures de flexibilitat interna.

4. Ampliació del termini que permet efectuar contractes per a la formació i l’aprenentatge no vinculats a certificats de professionalitat o títols de formació

Actualment estem en un període transitori, que vencia el 12 de febrer de 2012, durant el qual es permet que, en els supòsits en què no existeixi títol de formació professional o certificat de professionalitat relacionats amb el treball efectiu a realitzar o centres formatius disponibles per a la seva impartició, l’activitat formativa inherent als contractes de formació i aprenentatge que se subscriguin en el termini pugui estar constituïda pels continguts mínims orientatius establerts al fitxer d’especialitats formatives del Servei Públic d’Ocupació Estatal.

Ara, es modifica la Llei 3/2012, de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral, per ampliar el termini durant el qual sigui possible efectuar contractes per a la formació i l’aprenentatge no vinculats a certificats de professionalitat o títols de formació professional fins al 31 de desembre de 2013.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a