Circulars

#495

ES PODEN RECLAMAR DEUTES A EMPRESES DISSOLTES?

Sí. El Tribunal Suprem en una sentència ha unificat la doctrina establint que una societat dissolta i liquidada té personalitat jurídica a l’efecte del pagament dels deutes que tingui pendents, per tant pot ser demanda perquè el compleixi. En la mateixa línia, la Direcció General dels Registres i el Notariat (DGRN) sosté que, encara que la inscripció de l’escriptura d’extinció i la cancel·lació de tots els assentaments registrals de la societat extingida comporta, en principi, la pèrdua de la seva personalitat jurídica en tant que no pot operar al mercat com a tal, conserva aquesta personalitat respecte de les reclamacions pendents basades en passius sobrevinguts, que haurien d’haver format part de les operacions de liquidació.

S’ha donat a conèixer recentment, una sentència del Tribunal Suprem de 24 de maig de 2017, per la qual s’ha unificat la doctrina establint que una societat dissolta i liquidada té personalitat jurídica a l’efecte del pagament dels deutes que tingui pendents, per tant pot ser demandada perquè el compleixi. 

El Tribunal assenyala que la inscripció de l’escriptura d’extinció i la cancel·lació de tots els assentaments registrals de la societat extingida comporta, en principi, la pèrdua de la seva personalitat jurídica en tant que no pot operar al mercat com a tal, conserva aquesta personalitat respecte de les reclamacions pendents basades en passius sobrevinguts, que haurien d’haver format part de les operacions de liquidació. Per això, als mers efectes de completar les operacions de liquidació, està latent la personalitat de la societat, qui tindrà capacitat per ser part com demandada, i podrà estar representada per la liquidadora, en tant que la reclamació guarda relació amb labors de liquidació que s’adverteix estan pendents.

Atenció. Aquesta sentència unifica la doctrina respecte a aquest assumpte sobre el qual existien pronunciaments contradictoris.

La sentència resol el problema plantejat per la propietària d’un pis que, cinc anys després de la seva compra, va reclamar a l’empresa que l’hi va vendre, quan ja estava dissolta, liquidada i amb l’escriptura d’extinció inscrita en el Registre, que reparés els defectes en la instal·lació del terratzo de l’habitatge. La Sala civil del Tribunal Suprem anul·la la sentència de l’Audiència Provincial de València i confirma la del jutjat de primera instància que va estimar la demanda de la propietària obligant a la societat a realitzar les obres de reparació o al pagament del seu cost i al d’un habitatge de lloguer.

Aquest sentència està en línia amb el que manté la Direcció General dels Registres i el Notariat (DGRN) que sosté que, encara que la inscripció de l’escriptura d’extinció i la cancel·lació de tots els assentaments registrals de la societat extingida comporta, en principi, la pèrdua de la seva personalitat jurídica en tant que no pot operar al mercat com a tal, conserva aquesta personalitat respecte de les reclamacions pendents basades en passius sobrevinguts, que haurien d’haver format part de les operacions de liquidació.

Per tant, és important que compti amb un bon assessorament legal per poder demandar a una societat dissolta.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a