Circulars

#160

EL TERMINI PER PRESENTAR EL MODEL 347 “DECLARACIÓ ANUAL D’OPERACIONS AMB TERCERES PERSONES” FINALITZA EL PRÒXIM 28 DE FEBRER

El pròxim 28 de febrer finalitza el termini màxim de presentació del model 347 “Declaració anual d’operacions amb terceres persones” de l’exercici 2013. En aquest model es declaren les operacions efectuades amb un mateix client o proveïdor que en conjunt superin els 3.005,06 euros (IVA inclòs). Si està acollit al règim de devolució mensual d’IVA, no ha de presentar aquest model perquè ja informa de les seves operacions en presentar els llibres registre per Internet.

Li recordem que el pròxim 28 de febrer finalitza el termini màxim de presentació del model 347 “Declaració anual d’operacions amb terceres persones” de l’exercici 2013.

El model 347 permet a l’AEAT creuar gran quantitat d’informació de tota mena d’operacions, detectar possibles diferències, iniciar els corresponents procediments d’inspecció i sancionadors. Cada any s’emeten nombrosos requeriments originats en diferències contingudes en les declaracions. D’aquí la importància de contrastar el volum d’operacions entre client i proveïdor en cada exercici, ja que els desquadraments poden donar origen a procediments de comprovació.

Per això, els preguem que ens remetin en un termini breu tota la informació necessària per procedir a la seva formalització, revisió i tramitació.

Novetats de l’exercici 2013: formes i termini de presentació de la declaració


Per a la declaració de l’exercici 2013 es manté pràcticament la mateixa normativa de l’exercici anterior, amb una novetat important i és que per als terminis de presentació que comencin a partir de l’1 de gener de 2014, s’elimina la presentació en paper preimprès de totes les declaracions informatives i per tant declaracions s’hauran de presentar per via telemàtica i no s’admet la presentació en paper. Es manté  el termini per presentar la declaració, que com en l’exercici anterior es limita al dia 28 de febrer. Així mateix, hem de remarcar que les operacions que s’han de declarar en el model 347 se subministraran de forma desglossada trimestralment, amb l’excepció relativa a les quantitats percebudes en metàl·lic, que es continuarà subministrant en termes anuals. 

A partir de la declaració corresponent a l’exercici 2013, les formes de presentació de la declaració són les següents:

  • Les Administracions públiques, aquells obligats tributaris adscrits a la Delegació central de grans contribuents o a alguna de la Unitats de gestió de grans empreses, les persones jurídiques i entitats sense personalitat jurídica, estan obligades a la presentació electrònica per Internet amb signatura electrònica avançada (certificat electrònic o DNI-e).
  • Les persones físiques podran presentar la declaració en tot cas amb signatura electrònica avançada, i a més a més en el cas que la seva declaració no excedeixi de 15 registres declarats també podran utilitzar el sistema de signatura amb clau d’accés en un registre previ com a usuari, denominat PIN 24 hores.
  • Les entitats a les quals s’apliqui la Llei 49/1960, de 21 de juliol, sobre la propietat horitzontal (comunitats de propietaris), podran presentar la declaració, en tot cas, amb signatura electrònica avançada, i a més a més en el cas que la seva declaració no excedeixi de 15 registres declarats també podran utilitzar el servei d’impressió a través de la seu electrònica de l’Agència Tributària i presentar la seva declaració mitjançant l’enviament d’un missatge SMS (predeclaració mitjançant enviament missatge SMS).

En tots els supòsits, si la declaració excedeix de 10.000.000 de registres declarats, es podrà optar entre realitzar la presentació amb signatura electrònica avançada o bé en suport directament llegible per ordinador.

Atenció. Es recorda que el termini de presentació és entre l’1 i el 28 de febrer.

Qüestions generals

Amb relació al model 347, li recordem que:

a)     En principi estan obligats a la presentació del model 347 les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, així com les entitats a què es refereix l’article 35.4 de la Llei General Tributària (entitats en atribució de rendes: comunitats de béns i societats civils, per exemple), que exerceixin activitats empresarials o professionals, les operacions de les quals, en el seu conjunt amb una altra persona o entitat hagin superat la xifra de 3005,06 euros amb IVA inclòs, durant l’any 2013, i es computen de forma separada les entregues de béns i serveis i les seves adquisicions.

b)     No estaran obligats a presentar la declaració anual:

  • Les persones físiques i entitats en règim d’atribució de rendes en l’IRPF per les activitats que tributen en el règim d’estimació objectiva, si no han hagut d’emetre factura completa amb identificació del destinatari.
  • Aquelles persones que realitzen a Espanya activitats empresarials o professionals sense tenir en territori espanyol la seu de l’activitat econòmica, un establiment permanent o el seu domicili fiscal o, en el cas d’entitats en règim d’atribució de rendes constituïdes a l’estranger, sense tenir presència en territori espanyol.
  • Les importacions i exportacions de mercaderies, així com les operacions realitzades amb les Illes Canàries, Ceuta i Melilla.
  • Aquelles operacions respecte de les quals existeixi una obligació periòdica de subministrament d’informació a l’Administració Tributària estatal mitjançant declaracions específiques, reflectides en models com el 190, 193, 194, 196, 180, 296, 187 i 188.
  • Les operacions intracomunitàries declarades en el model 349.
  • Els obligats tributaris que han d’informar sobre les operacions incloses en els                                                                           llibres registre de l’IVA (model 340).

c)      Les vendes s’han d’imputar al trimestre en què es meriti l’IVA (moment en què s’han de registrar en els llibres de l’impost).

d)     Les compres s’han d’imputar quan es registrin en els llibres d’IVA les factures rebudes.

e)     Ha de descomptar de les compres i vendes declarades els ràpels i descomptes per pagament immediat rebuts o satisfets durant l’exercici.

f)       Ha d’incloure les bestretes rebudes i satisfetes, encara que corresponguin a operacions que tindran lloc l’any següent.

g)     S’hauran de consignar de manera separada, els imports superiors a 6.000 € que s’hagin percebut en metàl·lic de cadascuna de les persones o entitats relacionades en la declaració. Si els cobraments corresponen a operacions realitzades l’any, declari’ls al costat de les operacions (en el mateix registre). Si els cobraments corresponen a operacions d’anys anteriors, informi’n de manera separada, indicant l’exercici en què es van efectuar les operacions. És possible que en exercicis anteriors la seva empresa rebés cobraments en metàl·lic d’un client, però que no els declarés per ser inferiors a 6.000 euros. Si durant l’any a què va referit el model 347 també ha cobrat part de les operacions en metàl·lic i aquests cobraments, sumats als ja rebuts, sí que arriben els 6.000 euros, haurà de declarar-los ara per la seva totalitat.

h)     En el cas d’immobles arrendats, s’haurà de declarar el lloguer encara que estigui sotmès a retenció i l’arrendatari l’inclogui en el resum anual de retencions (model 180). 

i)       Recordi que hi ha determinades operacions que no s’hauran de declarar:

  • ·         Les operacions intracomunitàries que ja es declaren en el model 349.
  • ·         Les importacions i exportacions de béns.
  • ·         Les operacions subjectes a retenció i, en general, aquelles operacions que ja s’informin de forma periòdica en resums anuals.

Els canvis que afectaran al model 347 el 2014

Al BOE del dia 26 d’octubre de 2013, s’ha publicat el Reial decret 828/2013, de 25 d’octubre, que introdueix modificacions per al Model 347 amb efectes  a partir de l’1 de gener de 2014,  ampliant els obligats tributaris i les operacions sobre les quals s’ha d’informar.

Atenció. Aquestes novetats afecten les operacions que es realitzin a partir de l’1 de gener de 2014, i per tant no es tindran en compte fins a la declaració corresponent a l’exercici 2014, la presentació de la qual es realitzarà en el mes de febrer de l’exercici 2015.

Les principals novetats les podem resumir en els següents:  

1. Les comunitats de propietaris en règim de propietat horitzontal (és a dir, les comunitats de veïns) i les entitats privades de caràcter social també hauran de presentar el model 347, encara que no realitzin cap activitat. Fins ara únicament tenien l’obligació les comunitats de propietaris que exercissin activitats empresarials o professionals segons el que disposa la normativa de l’IVA. Es considera que l’arrendament és una activitat empresarial a tals efectes pel que les comunitats que lloguen elements comunitaris (locals, façanes, cobertes, etc.) ja estaven obligades a presentar el model 347 per declarar aquest arrendament, a més de les corresponents declaracions d’IVA i del model 184 (declaració informativa anual per imputar el rendiment net corresponent a cada copropietari). Doncs bé, a partir de 2014 també hauran de presentar model 347 les comunitats de propietaris que no exerceixin activitats empresarials (o arrendaments) i que realitzin operacions amb terceres persones (paletes, lampistes, electricistes, empreses d’ascensors, etc.) que durant l’any superin els 3.005,06 € (IVA inclòs). La informació se subministrarà exclusivament atenent al seu còmput anual, sense necessitat de desagregar la informació per trimestres.

Les comunitats no tenen obligació de declarar les operacions següents:

  • Les de subministrament d’energia elèctrica i combustibles de qualsevol tipus amb destí al seu ús i consum comunitari.
  • Les de subministrament d’aigua amb destí al seu ús i consum comunitari.
  • Les derivades d’assegurances que tinguin com a objecte l’assegurament de béns i drets relacionats amb zones i elements comuns.

Per la seva banda, les entitats o establiments privats de caràcter social a què es refereix l’article 20.Tres de la Llei de l’IVA no inclouran les operacions següents: 

  • Les de subministrament d’aigua, energia elèctrica i combustibles.
  • Les derivades d’assegurances.

Per tant, si durant el 2014 només es contracten els serveis o si, contractant altres serveis, cap proveïdor factura més de 3.005,06 euros a l’any (IVA inclòs), la comunitat o l’entitat privada de caràcter social no haurà de presentar la declaració (model 347).

2. Obligació, per part dels subjectes passius que estiguin en el règim simplificat d’IVA, d’incloure en la declaració anual les adquisicions de béns i serveis que hagin de ser objecte d’anotació en el llibre registre de factures rebudes.

3. Obligació d’incloure en la declaració anual els imports meritats durant l’any natural conforme a la regla general de meritació, als qui realitzin operacions a què s’apliqui el règim especial del criteri de caixa i als destinataris d’operacions incloses. A més a més, les operacions s’hauran d’incloure també en la declaració anual pels imports meritats durant l’any natural seguint el que disposa el nou règim especial del criteri de caixa.

4. Obligació per part dels subjectes passius que realitzin operacions a què s’apliqui el règim especial del criteri de caixa, de les comunitats de béns en règim de propietat horitzontal i dels destinataris d’operacions incloses en el règim especial del criteri de caixa, de subministrar tota la informació sobre una base de còmput anual.

5. Obligació per part de les entitats integrades en les diferents Administracions públiques de relacionar en la declaració totes les persones que han rebut subvencions, auxilis o ajudes, sigui quin sigui el seu import, i s’elimina per tant el límit excloent de 3.005,06 euros.

6. Quant a la identificació de l’obligat tributari respecte de què se subministra la informació, es matisa que en absència de NIF s’haurà de consignar el NIF als efectes de l’IVA atribuït a l’empresari o professional amb el qual s’efectuï l’operació per l’Estat membre d’establiment.

7. S’exigeixen que es facin constar de forma separada d’altres operacions:

  • ·         Les operacions en què es produeix la inversió del subjecte passiu previst en l’article 84.u.2n de la LIVA.
  • ·         Les operacions exemptes d’IVA per referir-se a béns vinculats o destinats a vincular-se al règim de dipòsit diferent dels duaners.
  • ·         Les operacions en què s’apliqui el règim de criteri de caixa de l’IVA, que s’hauran de consignar segons els criteris següents:
    • Moment en què s’haguessin meritat conforme a la regla general de meritació, com si no se’ls hagués aplicat el règim especial.
    • Moment que se’n produeixi la meritació total o parcial pels imports corresponents.

8. Quant als criteris d’imputació temporal, s’estableix respecte a les operacions a les que els resulti d’aplicació el règim especial del criteri de caixa, que es consignin en la declaració de l’any natural corresponent al moment de la seva meritació total o parcial pels imports corresponents.

9. Pel que fa a la declaració d’operacions amb terceres persones de l’Administració de l’Estat, s’estableix la substitució de l’obligació de presentar el model de declaració d’operacions amb terceres persones per part de l’Administració General de l’Estat respecte a les operacions realitzades a càrrec del Pressupost de despeses de l’Estat pel procediment de pagament directe per l’enviament d’aquesta informació de manera única i centralitzada a través de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a