Circulars

#234

DES DEL PASSAT DIA 13 DE DESEMBRE S’INICIA L’APLICACIÓ DEL REGLAMENT EUROPEU 1169/2011 SOBRE INFORMACIÓ ALIMENTÀRIA AL CONSUMIDOR

El nou Reglament Europeu 1169/2011, aplicable des del 13 de desembre de 2014, modifica les disposicions d’etiquetatge dels aliments abans vigents en la UE per permetre que els consumidors triïn amb coneixement de causa i que utilitzin els aliments de forma segura. La norma és d’obligat compliment i afecta a les empreses alimentàries en totes les fases de la cadena, i s’aplicarà a tots els aliments destinats al consumidor final. Per tant és aplicable a bars, restaurants, i altres empreses de subministrament de menjar preparat: pizzes, entrepans, pastissos, pa, brioixeria, etc.

Des del passat 13 de desembre, s’aplica el Reglament (UE) 1169/2011 del Parlament Europeu i del Consell de 25 d’octubre de 2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor (encara que la norma va entrar en vigor el 12 de desembre de 2011,  el Reglament va establir uns períodes transitoris suficientment amplis per permetre a les empreses adaptar-se a les noves exigències), amb l’excepció de les disposicions relatives a la informació nutricional obligatòria, que seran aplicables a partir del 13 de desembre de 2016.

El propòsit del Reglament és perseguir un alt nivell de protecció de la salut dels consumidors i garantir el seu dret a la informació perquè els consumidors prenguin decisions amb coneixement de causa.

Atenció. Aquesta normativa és d’obligat compliment i les infraccions en matèria de seguretat alimentària i nutrició són importants.

PRINCIPALS NOVETATS

Informació nutricional obligatòria

  • S’introdueix un etiquetatge obligatori sobre informació nutricional per a la majoria dels aliments transformats. Els elements a declarar de forma obligatòria són: el valor energètic, els greixos, els greixos saturats, els hidrats de carboni, els sucres, les proteïnes i la sal; tots aquests elements s’hauran de presentar en el mateix camp visual. A més, es podrà repetir en el camp visual principal la informació relativa al valor energètic només o juntament amb les quantitats de greixos, greixos saturats, sucres i sal.
  • La declaració s’haurà de realitzar obligatòriament “per 100 g o per 100 ml” el que permet la comparació entre productes, permetent a més la decoració “per porció” de forma addicional i amb caràcter voluntari.
  • La informació nutricional obligatòria es pot complementar voluntàriament amb els valors d’altres nutrients com: àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats, polialcohols, midó, fibra alimentària, vitamines o minerals.
  • La nova regulació permet, de manera addicional, indicar el valor energètic i les quantitats dels nutrients utilitzant altres formes d’expressió (pictogrames o símbols, com el sistema de semàfors), sempre que compleixin amb certs criteris, per exemple, que siguin comprensibles per als consumidors i que no es creïn obstacles a la lliure circulació de mercaderies. 
  • Les noves normes d’etiquetatge nutricional seran aplicables a partir del 13 de desembre de 2016. Els productes comercialitzats o etiquetatges abans d’aquesta data es podran seguir comercialitzant fins que s’esgotin les existències. Si les empreses opten per facilitar informació nutricional de forma voluntària entre el 13 de desembre de 2014 i el 12 de desembre de 2016, hauran de complir les normes sobre presentació i contingut establertes en el Reglament. En cas que s’hagi efectuat una declaració nutricional o de propietats saludables, o que s’hagin afegit a un aliment vitamines o minerals, la informació nutricional obligatòria haurà de complir el Reglament a partir del 13 de desembre de 2014.

Aliments exempts de l’etiquetatge nutricional

  • Les begudes alcohòliques que continguin més de l’1,2% en volum d’alcohol  de moment estaran exemptes de l’obligació de contemplar la informació nutricional i la llista d’ingredients. La Comissió haurà de presentar un informe en el termini de tres anys des de l’entrada en vigor de la nova regulació sobre si les begudes alcohòliques hauran de deixar d’estar exemptes en el futur, en particular pel que fa a l’obligació d’indicar el valor energètic.
  • Els aliments no envasats també estaran exempts d’etiquetatge nutricional, tret que els Estats membres decideixin el contrari en l’àmbit nacional.

Etiquetes més llegibles

  • Un altre dels aspectes en els quals incideix la norma europea és que l’etiquetatge ha de ser clar i llegible. Per a això, s’estableix una mida mínima de font per a la informació obligatòria d’1,2 mm. No obstant això, si la superfície màxima d’un envàs és inferior a 80 cm², la mida mínima es redueix a 0,9 mm.
  • En cas que sigui menor de 25 cm², la informació nutricional no serà obligatòria. En els envasos en els quals la superfície més gran sigui inferior a 10 cm², no és necessari incorporar ni la informació nutricional, ni la llista d’ingredients.
  • No obstant això, el nom de l’aliment, la presència de possibles al·lergògens, la quantitat neta i la data de durada mínima s’hauran d’indicar sempre, independentment de la mida del paquet.

País d’origen

  • Una altra modificació destacable és l’extensió de l’obligatorietat d’indicar el país d’origen en l’etiquetatge.
  • Fins avui, únicament era obligatori per a la carn fresca de boví (requisit que es va establir durant la crisi de la EEB), les fruites i les verdures, la mel, l’oli d’oliva i en els casos en els quals no fer-ho pot suposar un engany al consumidors.
  • A partir d’ara també ho serà per a la carn fresca de porc, oví, caprí i aus de corral. No obstant això, aquest aspecte estarà subjecte a les disposicions d’aplicació que la Comissió Europea adopti dos anys després de l’entrada en vigor de la nova regulació.
  • La Comissió ha de presentar un informe que avaluï la viabilitat i una anàlisi de costos i beneficis de la indicació del país d’origen o del lloc de procedència en el cas dels següents productes: altres tipus de carns, la llet, la llet emprada com a ingredient de productes làctics, la carn utilitzada com a ingredient, els aliments sense transformar, els ingredients que representin més del 50% d’un aliment.

Al·lergògens

  • En els aliments envasats, la informació sobre els al·lergògens haurà d’aparèixer en la llista d’ingredients, i s’haurà de destacar mitjançant una composició tipogràfica que la diferenciï clarament de la resta de la llista d’ingredients (p. ex. mitjançant el tipus de lletra, estil o color de fons). En absència d’una llista d’ingredients s’ha d’incloure l’esment “conté”, seguida de la substància o producte que figura en l’annex II del Reglament (Annex que serà reexaminat per la Comissió, tenint en compte els avanços científics i, si escau, actualitzarà la llista).
  • Els al·lergògens també hauran de ser indicats en els aliments no envasats que es venguin al consumidor final.

Olis o greixos vegetals

  • Els olis o greixos d’origen vegetal es podran agrupar en la llista d’ingredients sota la designació “olis vegetals” o “greixos vegetals”, seguit de la indicació de l’origen vegetal específic.

Nanomaterials

  • S’inclou la definició de “nanomaterial artificial” i obliga a etiquetar tots els ingredients presents en forma de nanomaterials artificials. Els nanomaterials artificials s’hauran d’indicar clarament en la llista d’ingredients, seguits de la paraula “nano” entre parèntesi.
  • Els nanomaterials artificials no s’han d’incloure en la llista d’ingredients si estan en forma d’un dels següents components:
  •  
    • ¾ additius alimentaris i enzims alimentaris:
      • la presència dels quals en un aliment es degui únicament al fet que estaven continguts en un o diversos ingredients de l’aliment d’acord amb el principi de transferència al fet que es refereix l’article 18, apartat 1, lletres a) i b), del Reglament (CE) núm. 1333/2008, sempre que ja no compleixin cap funció tecnològica en el producte acabat, o
      • que s’utilitzin com a coadjuvants tecnològics.
  • ¾ suports i substàncies que no són additius alimentaris però s’utilitzen de la mateixa manera i amb la mateixa fi que els suports, i s’empren en les dosis estrictament necessàries.
  • ¾ substàncies que no siguin additius alimentaris, però que s’utilitzin de la mateixa manera i per a les mateixes finalitats que els coadjuvants tecnològics i que encara es, trobin presents en el producte acabat, encara que sigui en forma modificada.

Per a més informació:

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_es.pdf

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a