#899
COVID-19. IRPF. L’estat d’alarma no redueix la retribució en espècie per la cessió de l’ús de vehicles
La Direcció General de Tributs (DGT) en la seva consulta vinculant de 13 de maig de 2020, ha assenyalat que l’estat d’alarma no implica la immobilització del vehicle, sinó només la limitació dels desplaçaments, i que atesa la definició del concepte de “retribució en espècie” en la Llei de l’IRPF, s’haurà d’imputar una retribució en espècie quan se cedeixi l’ús d’un vehicle atenent la seva disponibilitat, és a dir, a la facultat de disposar del vehicle per a usos particulars; amb independència que no hi hagi una utilització efectiva per a fins privats.
La declaració de l’estat d’alarma va conduir a la limitació dels desplaçaments de les persones físiques. Davant aquesta situació, cal plantejar si en la valoració de la cessió de l’ús de vehicles per les empreses als seus treballadors, s’ha de computar com a “ús privat” el període en el qual els treballadors no han pogut utilitzar els vehicles ni per a ús privat ni per a ús professional.
La Direcció General de Tributs (DGT) ha conclòs en la seva resolució V1387-20, de 13 de maig, que s’acaba de publicar, el següent:
- a) Que l’estat d’alarma no implica la immobilització del vehicle, sinó només la limitació dels desplaçaments.
- b) Que, atesa la definició del concepte de “retribució en espècie” en la Llei de l’IRPF, s’haurà d’imputar una retribució en espècie quan se cedeixi l’ús d’un vehicle atenent la seva disponibilitat, és a dir, a la facultat de disposar del vehicle per a usos particulars; amb independència que no hi hagi una utilització efectiva per a fins privats.
Partint d’aquestes consideracions, la DGT conclou que procedeix la imputació d’un rendiment del treball en espècie durant el període de confinament.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.