Circulars

#848

COVID-19. Guia completa del pla de desescalada

El pla de desescalada cap a l’anomenada “nova normalitat” començarà en uns dies (la fase 0 o preparatòria arrencarà en tot el país el 4 de maig, a excepció de les illes de Formentera a les Balears; i La Graciosa, La Gomera i El Hierro a les Canàries, que ja se situaran el 4 de maig en la fase 1) comptarà amb quatre fases d’almenys 15 dies cadascuna i, si no hi ha rebrots que obliguin a fer marxa enrere, arribarà a la seva fi el 22 de juny. A mesura que es vagin assolint les dates establertes, es recuperaran algunes activitats, com l’obertura dels comerços, acudir a restaurants i terrasses o gaudir d’espectacles. Li adjuntem una guia explicativa (el pla de transició, el panell d’indicadors, l’annex amb les fases i amb el cronograma) del que ens espera a partir d’ara. Hi ha molts dubtes per resoldre encara, i molts detalls, però s’aniran resolent a través d’ordres ministerials del titular de Sanitat o amb modificacions de l’estat d’alarma.
Com ja l’hem informat, el Consell de Ministres del dia 28 d’abril ha posat en marxa el pla de desescalada cap a l’anomenada “nova normalitat” que començarà en uns dies (la fase 0 o preparatòria arrencarà en tot el país el 4 de maig, a excepció de les illes de Formentera a les Balears; i La Graciosa, La Gomera i El Hierro a les Canàries, que ja se situaran el 4 de maig en la fase 1) comptarà amb quatre fases d’almenys 15 dies cadascuna i, si no hi ha rebrots que obliguin a fer marxa enrere, arribarà a la seva fi el 22 de juny.
Vegeu: Pla per a la transició cap a una nova normalitat (PDF)
A mesura que es vagin assolint les dates establertes, es recuperaran algunes activitats, com l’obertura dels comerços, acudir a restaurants i terrasses o gaudir d’espectacles.
Per a la seva millor compressió, li adjuntem una guia explicativa (que conté el pla de transició, el panell d’indicadors, l’annex amb les fases i amb el cronograma) del que ens espera a partir d’ara. Hi ha molts dubtes per resoldre encara, i molts detalls, però s’aniran resolent a través d’ordres ministerials del titular de Sanitat o amb modificacions de l’estat d’alarma.
El desenvolupament del pla serà asimètric, coordinat amb les comunitats autònomes, i adaptable als canvis d’orientació necessaris en funció de l’evolució de les dades epidemiològiques i de l’impacte de les mesures adoptades, en cada territori, en referència a cada província.
INDICADORS
Per això, un dels primers passos consisteix en el desenvolupament d’una sèrie d’indicadors objectius rellevants mesurables i de confiança, que comprometin i serveixin al Govern i a les comunitats autònomes per conèixer quins llindars mínims s’han d’assolir abans d’iniciar la desescalada.
Aquests indicadors seran públics, de manera que permeti a qualsevol interessat conèixer les variables de referència per a la presa de decisions. Aquests indicadors són:
(i) vigilància epidemiològica;
(ii) identificació i contenció de les fonts d’encomanament;
(iii) assistència sanitària; i
(iv) mesures de protecció col·lectiva,
Vegeu: Annex I: Panell d’indicadors integral (PDF)
FASES, ACTIVITATS PERMESES I ELS SEUS CONDICIONANTS
El procés de desescalada s’articularà en quatre fases i tres transicions entre aquestes quatre fases. El Ministre de Sanitat decidirà en quina fase es troba qualsevol territori del país, amb base en els paràmetres que conformen el panell d’indicadors, que seran avaluats de manera qualitativa i conjunta per permetre la transició d’una fase a una altra. L’aplicació d’aquests criteris determinarà l’avanç, o reculada, d’unes fases a unes altres.
El ministre de Sanitat decidirà, cada dues setmanes, en quina fase de desescalada es troba cada territori. Inicialment, la unitat territorial serà la província o l’illa.
• El dilluns 4 de maig marcaria l’inici oficial de la desescalada, encara que Sánchez ja va advertir que de facto ha començat, que tot el territori es troba en la Fase 0 o de preparació.
• El dilluns 11 de maig serà la data indicada perquè, en funció de la superació de cada territori (província) dels marcadors establerts pel Govern, els territoris que segueixin en Fase 0 puguin passar a la Fase 1.
• Cada dues setmanes, es farà una nova valoració i l’expectativa del Govern és que la desescalada tingui un mínim de sis setmanes i un màxim de vuit, encara que no hi ha certeses. En un cas ideal, un territori passaria a la Fase 1 l’11 de maig; a la Fase 2 el 25 de maig; i a la Fase 3 el 8 de juny.
• Comptant que la Fase 3 també sigui de dues setmanes, un territori podria assolir l’anomenada “nova normalitat” el 22 de juny.
CRONOGRAMA ORIENTATIU PER A LA TRANSICIÓ CAP A UNA NOVA NORMALITAT

Vegeu: Annex III: Cronograma orientatiu (PDF)
Els detalls de les fases, les activitats permeses i els seus condicionants, s’estableixen en l’Annex II.
Vegeu: Annex II: Previsió orientativa per a l’aixecament de les limitacions d’àmbit nacional establertes en l’estat d’alarma (PDF)
A manera de resum, la descripció de les fases seria la següent:
FASE O DE PREPARACIÓ DE LA DESESCALADA (4 de maig)
En l’àmbit laboral: El teletreball continuarà sent preferent, en les empreses i llocs on sigui possible. En el seu cas, hi haurà escalonament en l’entrada i sortida de la feina.
En l’àmbit personal:
• Passejos de nens, gent gran i convivents.
• Serà possible la cura d’horts familiars, d’autoconsum, municipals, sempre que estiguin en el mateix terme municipal que el del domicili, o un d’adjacent i que s’adoptin les precaucions higièniques o de distanciament social adients.
• Necessària gestió de la demanda de mobilitat (flexibilitat d’hora punta, etc.) per evitar aglomeracions.
• Reforç de missatges i cartelleria en zones amb possibles aglomeracions (estacions de tren, autobús, parades de metro i autobús, aeroports, ports, etc.) recordant distància de seguretat, mesures d’higiene, etc.
• Recomanació alta de màscara en transports públics i tot tipus d’activitats fora de la llar.
En els serveis socials, es completa la incorporació de treballadors socials donada la seva importància en la protecció de col·lectius especialment vulnerables.
En l’educació i universitats, es fomentarà l’educació en línia o a distància.
En el comerç al detall i activitats de prestació de serveis:
• Obertura de locals i establiments amb cita prèvia per a l’atenció individual dels clients.
• Aquests locals hauran de comptar amb taulell, mampara o, quan això no sigui possible, garantir el màxim de protecció individual.
• S’establirà un horari d’atenció preferent per a persones més grans de 65 anys.
• Quan el servei professional requereixi tenir contacte amb el client serà obligatori l’ús de mesures de protecció com màscara o guants.
Hostaleria, restaurants i cafeteries: obertura de restaurants i cafeteries però sense consum en el local.
Hotels i allotjaments turístics: no es permet activitat excepte les excepcions ja regulades.
Activitats culturals i d’oci: obertura d’arxius.
Esport professional i federat: entrenaments individuals de professionals i federats. Entrenament bàsic de lligues professionals i activitat esportiva sense contacte.
Respecte a l’esport no professional, es permet l’activitat esportiva sense contacte (muntar amb bici, córrer, patinar, surf, etc.) sempre que es faci de manera individual i amb la protecció adequada (distància, màscara en esports no aquàtics, quan sigui possible, etc.).
Mobilitat urbana i periurbana:
• Increment progressiu de freqüències en el transport públic, especialment en hora punta.
• Preparació de plans de mobilitat reforçada, inclosa la gestió de la demanda.
• En la distribució de l’ocupació es prestarà especial atenció a l’habilitació d’espais per a persones amb discapacitat.
Mobilitat terrestre de mitjana i llarga distància (ferroviari i en autobús):
Manteniment de les condicions actuals (limitació de nombre de serveis al 30% respecte al període normal). En la distribució de l’ocupació es prestarà especial atenció a l’habilitació d’espais per a persones amb discapacitat.
D’altra banda, la mobilitat aèria, estarà subjecta a acord europeu o internacional en matèria de seguretat i el transport marítim manté les condicions actuals i en la distribució de l’ocupació es prestarà especial atenció a l’habilitació d’espais per a persones amb discapacitat.
FASE I DE LA DESESCALADA (a partir de l’11 de maig, si va bé).
En l’àmbit laboral: anàlisi de les exigències de prevenció de riscos laborals necessàries en les diferents activitats, adaptades a la COVID-19.
En l’àmbit personal:
• Establiment de mesures per a la protecció específica de tots els grups vulnerables en el desenvolupament de les mesures d’alleujament.
• Contacte social en grups reduïts per a persones no vulnerables ni amb patologies prèvies.
• Limitació d’ocupació dels vehicles privats, excepte en persones que resideixin en el mateix domicili que podrien anar plegats.
• Vetlles per a un nombre limitat de familiars, amb protocols de distància física i seguretat.
En els serveis socials:
• Reactivació progressiva dels serveis socials, amb atenció prioritària a col·lectius més desfavorits, en funció de les recomanacions sanitàries establertes. Entre ells, i en atenció a les persones amb discapacitat, les teràpies d’atenció primerenca, ocupacionals, de rehabilitació i psicosocials.
• Atenció domiciliària i seguiment continu a persones grans que no visquin en residències.
En l’educació i universitats:
• Els centres educatius obriran per a la seva desinfecció, condicionament i les feines administratives i preparatòries dels docents i personal auxiliar.
• Obertura d’universitats per a la seva desinfecció, condicionament i per a gestions administratives i de recerca.
• Obertura de laboratoris universitaris.
Ciència i innovació: reobertura gradual d’aquelles instal·lacions cientificotècniques que van quedar tancades en la primera fase de la pandèmia per no considerar-se essencials a curt termini. Es podran celebrar seminaris i congressos científics o innovadors, respectant la distància social de més de 2 metres i de menys de 30 assistents, garantint el compliment de protocols de seguretat.
En el comercio al detall i activitats de prestació de serveis:
• Obertura generalitzada dels locals i establiments comercials que no tinguin caràcter de centre o parc comercial.
• Això no altera l’activitat dels establiments situats en centres comercials als quals s’ha permès continuar oberts al públic durant l’estat d’alarma.
• Aforament limitat al 30% i amb una distància mínima de 2 metres entre clients. Quan això no sigui possible, es permetrà únicament la permanència d’un client.
• S’establirà un horari d’atenció preferent per a persones més grans de 65 anys.
• Quan així ho proposi l’ajuntament corresponent, també podran reiniciar la seva activitat els mercats a l’aire lliure/venda no sedentària (mercats ambulants) en la via pública, amb condicions de distanciament entre llocs, i delimitació del mercat ambulant per al correcte control de l’aforament per les forces de seguretat.
• Limitació inicial al 25% dels llocs habituals o augment de superfície per assegurar el manteniment de la distància de seguretat entre els llocs i els vianants.
Hostaleria, restaurants i cafeteries:
• Obertura de terrasses: es limitarà al 30% de les taules permeses en anys anteriors sobre la base de la llicència municipal assegurant distàncies.
• Podrien tenir un nombre més elevat de taules si l’ajuntament permet més espai disponible, respectant la proporció taules/superfície del 30% i amb un increment proporcional d’espai per als vianants en el mateix tram de la via pública.
Hotels i allotjaments turístics: obertura sense utilització de zones comunes i amb restriccions, per exemple, en restauració, entre altres activitats, desinfecció i reforç de normes de salut i higiene.
Agricultura: obertura d’activitats del sector agroalimentari i pesquer que mantenien restriccions. Les activitats comercials agrícoles i ramaderes es regiran per les regles de comerç detallista (vi envasat, animals vius). Els mercats de proximitat es regulen en l’apartat de comerç detallista.
Activitats culturals i d’oci:
• Biblioteques (préstec i lectura amb limitació d’aforament).
• Actes i espectacles culturals de menys de 30 persones en llocs tancats (amb 1/3 d’aforament).
• Actes i espectacles culturals a l’aire lliure de menys de 200 persones (sempre que sigui assegut i mantenint la distància necessària).
• Museus (només visites, no activitats culturals) 1/3 de l’aforament amb control d’aglomeracions en sales.
• Turisme actiu i de naturalesa per a grups limitats de persones.
• Producció audiovisual i rodatge de cinema i sèries.
Esport professional i federat:
• Obertura de centres d’alt rendiment amb mesures d’higiene i protecció reforçades i, si és possible, torns.
• Entrenament mitjà en lligues professionals.
Respecte a l’esport no professional, les instal·lacions esportives a l’aire lliure sense públic (només per practicar esports en els quals no existeixi contacte: atletisme, tennis). Activitats esportives individuals amb cita prèvia en centres esportius que no impliquin contacte físic ni ús de vestidors.
Llocs de culte i religiosos: limitació de 1/3 de l’aforament.
Mobilitat urbana i periurbana:
• El transport públic en entorns urbans i interurbans a nivells d’oferta de serveis del 80- 100%.
• Mesures de gestió de la demanda de viatgers. S’establirà un factor d’ocupació de referència.
Mobilitat terrestre de mitjana i llarga distància (ferroviari i amb autobús):
• Manteniment de les condicions actuals (limitació de nombre de serveis -oferta- de serveis al 30%).
• Limitació d’ocupació al 50% dels vehicles.
• Prohibició de servei d’àpats en trens.
D’altra banda, la mobilitat aèria, continuarà subjecta als acords en l’àmbit de la Unió Europea.
El transport marítim:
• Es mantenen les condicions actuals, tret que s’acordi una cosa diferent amb les comunitats i ciutats autònomes afectades en el grup de treball.
• Ocupació: 50% en butaca o separació de butaques a més de 2 metres.
• 100% en cabines sempre que siguin ocupades per persones que resideixin en el mateix domicili.
FASE II DE LA DESESCALADA (25 de maig)
En l’àmbit personal:
• Establiment de mesures per a la protecció específica d’un nombre reduït de grups vulnerables en el desenvolupament de les mesures d’alleujament.
• Contacte social en grups més amplis per a persones no vulnerables ni amb patologies prèvies.
• Es permeten els viatges a segones residències sempre que estiguin en la mateixa província.
• Noces per a un nombre limitat d’assistents
• Vetlles per a un nombre menys limitat de familiars, amb protocols de distància física i seguretat.
En els serveis socials: visites d’un familiar a persones amb discapacitat en residències i habitatges tutelats (excepte en el cas de les residències de gent gran).
En l’educació i universitats:
• Obertura de l’educació infantil fins a 6 anys per a famílies que acreditin que els progenitors han de fer una feina presencial sense possibilitat de flexibilització. Sempre amb limitació d’aforament.
• Amb caràcter voluntari per als alumnes, els cursos terminals (4t d’ESO, 2n de Batxillerat, 2n d’FP de grau mitjà i superior i últim any d’ensenyaments de règim especial) començaran amb divisió dels grups de més de 15 estudiants al 50% per a assistència alterna o en semigrups paral·lels.
• Es permet l’obertura dels centres d’educació especial, i l’assistència dels alumnes tindrà caràcter voluntari. EBAU.
• Els centres educatius prepararan programes de reforç educatiu a desenvolupar en el centre per als alumnes no esmentats anteriorment.
Ciència i innovació:
• Seminaris científics o innovadors, respectant distància social de més de 2 i de menys de 50 participants, garantint el compliment de protocols de seguretat.
• Obertura de les residències per a investigadors supeditada a les condicions establertes per als establiments hotelers.
• Obertura al públic dels museus de ciència i tecnologia i de les cases de la ciència, sota les mateixes normes vigents per als altres museus i centres culturals
En el comerç detallista i activitats de prestació de serveis:
• Obertura al públic dels centres o parcs comercials, amb la prohibició de la permanència en les zones comunes o àrees recreatives.
• Aforament limitat al 40%. En qualsevol cas, s’haurà de garantir una distància mínima de 2 metres de distància entre clients.
• En els locals en els quals no sigui possible aquesta distància, es permetrà únicament la permanència dins del local d’un client.
• S’establirà un horari d’atenció preferent per a persones més grans de 65 anys.
• En venda no sedentària/mercats a l’aire lliure, es podrà ampliar el nombre de llocs que poden operar a 1/3 dels habituals, o distància de separació similar amb augment de superfície, amb les mesures assenyalades en la Fase I.
• Obertura dels centres educatius i de formació (autoescoles, acadèmies, etc.) que no estiguin inclosos en els apartats d’educació i ciència. S’establiran les mesures de distanciament, higiene i protecció oportunes.
Hostaleria, restaurants i cafeteries:
• Per a locals, consum en el local amb servei en taula amb garantia de separació entre clients en taula i entre taules, excepte discoteques i bars nocturns.
• Limitació a 1/3 de l’aforament.
• Només consum asseguts o per emportar-se.
Hotels i allotjaments turístics:
Obertura de zones comunes limitades a 1/3 d’aforament excepte hostaleria, restaurants i cafeteries que se subjectaran a les restriccions previstes per a aquest sector.
Agricultura: represa de caça i pesca esportiva.
Activitats culturals i d’oci:
• Cinemes, teatres, auditoris i espais similars (amb butaca preassignada) amb una limitació de l’aforament de 1/3.
• Monuments i altres equipaments culturals (només visites; no activitats culturals) a 1/3 de l’aforament.
• Sales d’exposicions, sales de conferències i sales multiús a 1/3 de l’aforament, amb control d’aglomeracions. Actes i espectacles culturals de menys de 50 persones en llocs tancats (1/3 de l’aforament).
• Actes i espectacles culturals i d’oci a l’aire lliure de menys de 400 persones (sempre que sigui assegut i mantenint la distància necessària).
• Turisme actiu i de naturalesa per a grups més amplis de persones.
Esport professional i federat:
• Entrenament bàsic en lligues no professionals federades.
• Entrenament total en lligues professionals.
• Reobertura de campionats professionals mitjançant partits a porta tancada o amb limitació d’aforament, que poden ser retransmesos.
Per a l’esport no professional, els espectacles i activitats esportives a l’aire lliure amb aforament limitat, en termes similars a les activitats culturals i d’oci d’aquesta fase. Instal·lacions esportives en espais tancats sense públic (només per practicar esports en els quals no existeixi contacte o el risc de contagi sigui baix).
Llocs de culte i religiosos: limitació de l’aforament a 1/2.
Mobilitat urbana i periurbana: sense canvis.
Mobilitat terrestre de mitjana i llarga distància (ferroviari i amb autobús): sense canvis
D’altra banda, la mobilitat aèria, continuarà subjecta als acords en l’àmbit de la Unió Europea.
El transport marítim: sense canvis.
FASE III DE LA DESESCALADA (recta final des del 8 de juny)
En l’àmbit laboral: protocols de reincorporació presencial a les empreses per a l’activitat laboral (ús d’EPIs i/o altres mesures de seguretat), amb horari escalonat i garanties de conciliació.
En l’àmbit personal:
• Establiment de mesures per a la protecció específica de grups vulnerables puntuals en el desenvolupament de les mesures d’alleujament.
• Contacte social per a persones no vulnerables ni amb patologies prèvies.
• Vetlles per a un nombre més ampli de persones, amb protocols de distància física i seguretat.
• Noces per a un nombre més ampli d’assistents.
En els serveis socials: previsió de desescalada i revisió model de residències de gent gran.
En l’educació i universitats: sense canvis.
Ciència i innovació:
• Seminaris, congressos i fires científiques o d’innovació, respectant distància social de més de 2 metres i menys de 80 persones, garantint el compliment de protocols de seguretat.
• Activitats de divulgació cientificotècnica, tallers informatius, amb les restriccions necessàries.
En el comerç detallista i activitats de prestació de serveis:
• S’aixeca la prohibició d’utilització de les zones comunes i zones recreatives dels centres comercials.
• Aforament limitat al 50%. La distància de seguretat es mantindrà en 2 metres.
• Els mercats a l’aire lliure/venda no sedentària, podran incrementar la seva activitat fins a arribar al 50% dels llocs o augment de superfície que permeti distància similar entre llocs, a criteri dels ajuntaments que han de garantir la distància de seguretat de 2 metres entre les persones.
Hostaleria, restaurants i cafeteries:
• Per a locals, s’estendrà l’aforament d’un màxim de la 1/2 de la seva capacitat que garanteixi separació de clients.
• Es permet gent dempeus amb separació mínima de 1,5 metres entre els clients de la barra.
• En terrasses: es limitarà al 50% de les taules permeses en anys anteriors sobre la base de la llicència municipal. Podrien tenir taules si l’ajuntament permet més espai respectant la proporció taules/superfície del 50%.
• Discoteques i bars nocturns amb aforament màxim de 1/3 de l’aforament.
Hotels i allotjaments turístics: obertura de zones comunes limitades a la 1/2 de l’aforament excepte hostaleria, restaurants i cafeteries que se subjectaran a les restriccions previstes per a aquest sector.
Activitats culturals i d’oci:
• Les activitats amb 1/3 d’aforament en fase II podran passar a la 1/2 de l’aforament en aquesta fase.
• Sales d’arts escèniques i musicals amb una limitació de 1/3 de l’aforament.
• Actes i espectacles culturals de menys de 80 persones en llocs tancats (1/3 de l’aforament).
• Places, recintes i instal·lacions taurines amb una limitació d’aforament que garanteixi una persona per cada 9 m².
• Actes i espectacles culturals, parcs temàtics i d’oci a l’aire lliure de menys de 800 persones (sempre que sigui assegut i mantenint la distància necessària).
• Turisme actiu i de naturalesa.
• Platges, en condicions de seguretat i distanciament.
Esport professional i federat: entrenament mitjà en lligues no professionals federades.
En l’esport no professional, els espectacles i activitats esportives a l’aire lliure amb aforament menys limitat, en termes similars a les activitats culturals i d’oci d’aquesta fase.
Espectacles i activitats esportives en espais tancats (només per practicar esports en els quals no existeixi contacte o el risc de contagi sigui moderat; per ex. pista de patinatge). Públic limitat a 1 persona per cada 20 m². Partits amb un màxim de 1/3 de l’aforament, garantint sempre la separació de seguretat entre els espectadors i activitats esportives a l’aire lliure o amb un màxim de 1/3 de l’aforament de gimnasos, sense ús de vestidors.
Mobilitat urbana i periurbana: tots els serveis de transport públic al 100%
Mobilitat terrestre de mitjana i llarga distància (ferroviari i amb autobús): possible increment de l’ocupació dels vehicles (autobusos i trens).
D’altra banda, la mobilitat aèria, continuarà subjecta als acords en l’àmbit de la Unió Europea.
El transport marítim: s’elimina la limitació normativa de no embarcar passatgers en els ferris, en funció de l’evolució dels paràmetres sanitaris. S’autoritzen les activitats nàutiques d’esbarjo.
A manera de resum, les fases de la desescalada serien les següents:

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a