Circulars

#843

COVID-19. En cas d’acordar una moratòria o condonació en el pagament del lloguer d’un local a conseqüència de la COVID-19 haig d’ingressar l’IVA? Si s’acorda una rebaixa, l’IVA a repercutir és també menor?

A conseqüència de les últimes mesures aprovades per la COVID-19 en relació amb els arrendaments de locals per part d’empresaris i autònoms, una de les qüestions que poden donar lloc a confusió o problemàtica és la referent a la incidència fiscal de l’IVA a conseqüència d’operacions com la cancel·lació temporal del contracte de lloguer, l’impagament, reducció, condonació o ajornament de les quotes arrendatàries en locals comercials.

La crisi econòmica originada per la COVID-19 i la consegüent paralització de moltes activitats està portant a la renegociació dels contractes d’arrendament. Arrendadors i arrendataris estan aconseguint diferents tipus d’acords que, en la seva majoria, consisteixen en:

  • Reduccions o bonificacions de la renda.
  • Períodes de carència o condonació del pagament del lloguer.
  • Moratòries o ajornaments del lloguer.

Sense perjudici dels aspectes purament legals que es deriven d’aquesta mena de renegociacions, resulta d’interès tenir en compte les implicacions tributàries, respecte a les quals havien sorgit certs dubtes, i en concret la incidència de l’IVA en aquestes operacions per la cancel·lació temporal del contracte de lloguer, l’impagament, reducció, condonació o ajornament de les quotes arrendatàries en locals comercials.

L’arrendament com a prestació de serveis

Per analitzar el tractament fiscal aplicable als arrendaments de local, a l’efecte de l’IVA, hem de partir de la base que es consideren com una prestació de serveis de tracte successiu; és a dir, són operacions continuades en les quals s’esdevingui l’IVA en el moment en què sigui exigible la part del preu de cada percepció durant la vigència del contracte.

La base imposable es calcula a partir de l’import pactat com a quota arrendatària.

Rebaixes en l’import de la renda del lloguer

En cas que es redueixin les quotes temporalment, per acord de totes dues parts, l’IVA es reportarà en el moment en què les quotes resultin exigibles sobre la base imposable pactada.

Si s’acorda una reducció de l’import del lloguer, l’Agència Tributària determina que l’IVA serà el 21% de l’import de la nova renda acordada. L’acreditació de l’acord podrà ser efectuada per qualssevol dels mitjans de prova admesos en dret, els quals seran valorats per l’AEAT

Moratòria o condonació en el pagament del lloguer

Si l’arrendador i l’arrendatari acorden la suspensió del contracte de lloguer o una moratòria, suspensió o carència en el pagament de la renda, com pot ser en el cas de tancament temporal del negoci a causa de l’estat d’alarma per la COVID-19, l’Agència Tributària assenyala que no es produirà la meritació de l’IVA durant aquesta suspensió, moratòria o carència. L’acreditació d’aquest acord podrà ser efectuada per qualssevol dels mitjans de prova admesos en dret, que seran valorats per l’AEAT.

Atenció.És convenient que s’acordi entre les parts amb claredat l’exigibilitat de les quotes per poder determinar i poder defensar l’absència de meritació de les quotes de l’IVA durant aquest període. Seria aconsellable que es presenti el document formalitzat per les parts, juntament amb el model 600 d’autoliquidació de l’impost sobre transmissions patrimonials. D’aquesta forma l’acord quedaria “segellat” per l’administració tributària autonòmica, pràcticament com si es tractés un document públic.

Impagament de les quotes arrendatàries sense acord

En aquest cas, entenem que s’aplicaria la norma vigent abans de la situació de la COVID-19, això és, l’impagament no evita ni l’existència del fet imposable ni de la meritació de l’impost, per la qual cosa l’arrendador hauria de liquidar l’IVA davant l’Administració Tributària, disposant dels mecanismes establerts per la norma per a la recuperació de quotes d’IVA impagades i recollides en l’article 80 de la LIVA.

Ajornament/fraccionament de les quotes d’arrendament

Tant l’ajornament com el fraccionament en el pagament de les quotes, fins i tot en el cas que existeixi un acord entre les parts, pot suposar que l’Administració consideri que s’ha reportat l’IVA sobre el total de la base imposable estipulada en el contracte inicial.

Ens reafirmem en l’assenyalat amb anterioritat per al cas de rebaixa en les quotes d’arrendament, és a dir, la necessitat d’acordar per escrit els condicionants per defensar l’absència d’exigibilitat i, en conseqüència, de la meritació de l’impost.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a