#842
COVID-19. Acord del Pla de desescalada: tindrà 4 fases, durarà almenys 8 setmanes i s’aplicarà per províncies
El Consell de Ministres del dia 28 d’abril ha aprovat el Pla per a la desescalada de les mesures extraordinàries adoptades per fer front a la pandèmia de COVID-19, un full de ruta per al desconfinament gradual i asimètric per províncies. Aquest pla comptarà amb quatre fases -de la zero a la tres- en les quals s’anirà modulant la recuperació de l’activitat econòmica i social. El Govern es dóna una mitjana d’entre sis i vuit setmanes per dur a terme aquests avanços i ha anticipat que la “nova normalitat” arribaria a finals de juny. Moment en el qual començaran a aixecar-se les restriccions.
El Consell de Ministres del dia 28 d’abril ha aprovat el Pla per a la desescaladade les mesures extraordinàries adoptades per fer front a la pandèmia de la COVID-19, un full de ruta per al desconfinament gradual i asimètric per províncies. Aquest pla comptarà amb quatre fases -de la zero a la tres- en les quals s’anirà modulant la recuperació de l’activitat econòmica i social. El Govern es dóna una mitjana d’entre sis i vuit setmanes per a dur a terme aquests avanços i ha anticipat que la “nova normalitat” arribaria a finals de juny. Moment en el qual començaran a aixecar-se les restriccions.
La sortida gradual de l’actual estat de confinament exigeix continuar reforçant les capacitats en quatre àmbits: vigilància epidemiològica; identificació i contenció de les fonts de contagi; assistència sanitària; i mesures de protecció col·lectiva, tant de dimensió nacional com autonòmica i local.
Els paràmetres els valors dels quals són necessaris per avançar en la desescalada, i dels quals és necessari un seguiment continu, es plasmaran en un quadre de comandaments integral únic que ajudarà a la gradació de la intensitat i velocitat del desconfinament, inclosos paràmetres fonamentals per a la presa de decisions:
- De salut pública, a partir de les dades que avaluen les quatre capacitats estratègiques ja assenyalades i l’evolució de la situació epidemiològica.
- De mobilitat (tant interna com internacional), molt vinculada a un possible augment del risc de contagi.
- De la dimensió social (impacte de la malaltia, el confinament i la desescalada en els col·lectius socials més vulnerables, en particular la gent gran).
- D’activitat econòmica (avaluació de la situació per sectors, especialment aquells amb més capacitat d’arrossegament i els més durament afectats per la crisi).
A manera de resum, les fases de la desescalada serien les següents:
Fase 0 Preparatòria (pròxim 2 de maig)
És la situació en data d’avui, caracteritzada per l’establiment de mesures d’alleujament comuns per a tot el país una vegada doblegada la corba de contagis, permetent la mobilitat fora del domicili, fonamentalment en l’àmbit privat, i mesures amb un risc associat de contagi molt baix o nul, sempre que es compleixin les indicacions de seguretat, sobre la base de la responsabilitat i autoprotecció dels ciutadans (activitat esportiva individual sense contacte i passejos, cura d’horts familiars, algunes activitats econòmiques amb control d’aforament, etc.). Per a això es projecten mesures com el pròxim 2 de maig:
- Permetre sortides i exercicis individuals dels adults i s’obriran petites escletxes d’activitat econòmica. Per exemple, l’obertura de locals i establiments amb cita prèvia per a l’atenció individual dels clients com pot ser l’obertura de restaurants amb servei de menjar per poder portar a domicili, sense consum en el local. Un altre exemple seria l’obertura d’entrenaments individuals, d’esportistes professionals i federats i l’entrenament bàsic de lligues professionals.
- Al llarg d’aquesta fase, de la Fase 0, de la fase de preparació cap a aquesta desescalada, s’intensificarà la preparació de tots els locals públics amb senyalització i mesures de protecció per preparar el començament de la següent fase, que és la Fase I.
- Durant aquesta fase es podran adoptar mesures que afectin exclusivament a determinats territoris. En particular, illes sense mobilitat exterior i amb taxes de contagi pràcticament nul·les, en conseqüència, l’illa de Formentera a les Illes Balears i les illes La Gomera, El Hierro i La Graciosa a les Canàriesanticiparan uns dies, al 4 de maig la seva desescalada, situant-se en la Fase 1.
Fase I (a partir de l’11 de maig) o inicial: terrasses i culte religiós
La província serà la unitat organitzativa per a la reactivació de certes activitats comercials, amb horaris preferents per als més grans de 65 anys, el col·lectiu més vulnerable a la COVID-19.
- Es permetrà l’obertura del petit comerç, però no dels grans centres comercials, “on són més probables les aglomeracions i s’incrementa més la mobilitat per desplaçar-s’hi”.
- Obertura de les terrasses, però al 30% de la seva ocupació.
- Obertura d’hotels i allotjaments turístics, excloses zones comunes i amb determinades restriccions que es plantejaran en una ordre pel Ministeri de Sanitat.
- En el sector agroalimentari i pesquer es reprendran les activitats que mantenien restriccions.
- Es permetrà el culte religiós amb un terç de l’ocupació del temple.
- En l’àmbit esportiu es contempla l’obertura de centres d’alt rendiment amb mesures i higiene i protecció reforçades i si és possible amb torns. Si és possible, es permetrà l’entrenament mitjà en lligues professionals
Fase 2 (a partir del 25 de maig) o intermèdia:
Moment per a l’EBAU, cinemes i teatres
- En restauració, s’obrirà espai interior dels locals amb limitació d’aforament a un terç, garanties de separació i només per a servei de taules
- El curs escolar començarà al setembre, encara que en aquesta fase es recullen excepcions amb tres propòsits: activitats de reforç, garantir que els menors de sis anys puguin acudir si tots dos pares han de treballar presencialment i per celebrar l’avaluació de batxillerat per a l’accés a la universitat (EBAU)
- Tornarà la caça i la pesca recreatives.
- S’obriran els cinemes, teatres auditoris i espais similars amb butaca preassignada i amb un terç de la seva capacitat.
- Seran possibles visites a monuments i equipaments culturals com sales d’exposicions, sales de conferències amb un terç de l’aforament habitual
- Es podran celebrar espectacles culturals amb menys de 50 persones en llocs tancats amb un terç de l’aforament i a l’aire lliure seran possibles quan congreguin a menys de 400 persones sempre que sigui assegut
- Els llocs de culte hauran de limitar el seu aforament al 50 per cent
Fase 3 o avançada (a partir del 8 de juny):
“Nova normalitat”
- Es permetrà flexibilitzar la mobilitat, però recomanant l’ús de la màscara fora de la llar i sobretot en l’ús del transport públic.
- En l’àmbit comercial, es limitarà l’aforament al 50 per cent i es fixarà una distància mínima de dos metres
- En restauració es flexibilitzaran les condicions d’aforament i d’ocupació si bé amb estrictes condicions de separació entre el públic.
En aquesta fase final es permetrà anar a la platja, entre altres qüestions, perquè es recuperarà aquesta “nova normalitat” amb una obertura total de l’activitat, però amb les “condicions especials” de protecció i seguretat a les quals obliga el virus.
Atenció. Les dates concretes i l’evolució realdependran del comportament i el control de la pandèmia, així com de la capacitat per anar superant les diferents fases, en les condicions establertes en el pla. El temps entre cadascuna de les fases tindrà una durada mínima de dues setmanes, que és el període mitjà d’incubació del virus.
Nova pròrroga de l’estat d’alarma
Per dur a terme tot aquest programa de desescalada, Pedro Sánchez ha anunciat que demanarà al Congrés una nova pròrroga de l’estat d’alarma per uns altres 15 dies i que entrarà en vigor quan conclogui l’actual el pròxim 10 de maig. No obstant això, no ha aclarit si sol·licitarà successives pròrrogues fins a finals de juny.
Els anirem informant en pròximes circulars a mesura que s’aprovin mes mesures i normativa sobre aquest tema.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.