#954
CATALUNYA. Inscripció prèvia als ajuts extraordinaris per al manteniment de l’activitat econòmica d’autònoms i microempreses davant la COVID-19
Aquest ajut extraordinari i puntual consisteix en una prestació econòmica de pagament únic, per un import fix de 2.000 euros, que té per finalitat afavorir el manteniment de l’activitat econòmica dels treballadors autònoms, persona física, i dels treballadors autònoms que formin part de microempreses, davant els efectes directes o indirectes de les noves mesures adoptades per fer front a la COVID-19 i les derivades de la nova declaració d’estat d’alarma.
L’informem que al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) del 27 de novembre de 2020 s’ha publicat l’ORDRE TSF/201/2020, de 26 de novembre, per la qual s’obre el tràmit d’inscripció prèvia dels ajuts extraordinaris per al manteniment de l’activitat econòmica davant la COVID-19 per a treballadors autònoms individuals o treballadors autònoms que formin part d’una microempresa, que va entrar en vigor el dia 27 de novembre de 2020.
La inscripció prèvia és un tràmit obligatori per poder optar a futures convocatòries d’ajuts extraordinaris per a treballadors autònoms individuals o treballadors que formin part d’una microempresa. Els inscrits seran considerats sol·licitants de l’ajut sense que hagin de fer cap altre tipus d’actuació i podran resultar beneficiaris si compleixen els requisits que s’estableixin en les convocatòries.
L’ordre d’arribada de la sol·licitud d’inscripció no atorga preferència en l’atorgament de l’ajut. Per tant, les sol·licituds es poden presentar durant tot el termini establert.
Presentació de sol·licituds: del 30 de novembre (a les 9 del matí) al 7 de desembre (a les 3 de la tarda).
Destinataris dels ajuts
- Els treballadors autònoms donats d’alta en el règim especial de treballadors autònoms o per compte propi de la Seguretat Social (RETA) que exerceixin l’activitat econòmica com a persona física a títol individual o amb treballadors a càrrec seu. El sumatori dels treballadors autònoms i dels treballadors contractats per compte d’altri de la unitat de negoci no pot ser superior a sis, prenent com a referència la mitjana de l’any anterior a la convocatòria.
- Els treballadors autònoms donats d’alta a una mutualitat com a sistema alternatiu al RETA que exerceixen l’activitat econòmica com a persona física a títol individual o amb treballadors a càrrec seu. El sumatori dels treballadors autònoms i dels treballadors contractats per compte d’altri de la unitat de negoci no pot ser superior a sis, prenent com a referència la mitjana de l’any anterior a la convocatòria.
- Els treballadors autònoms donats d’alta al RETA, o bé a una mutualitat com a sistema alternatiu al RETA, que han constituït una empresa amb personalitat jurídica pròpia, sigui unipersonal o amb altres socis. El nombre de socis no pot ser superior a tres, prenent com a referència la mitjana de socis de l’any anterior de la convocatòria. El sumatori de socis i treballadors per compte d’altri no pot ser superior a sis, prenent com a referència la mitjana de l’any anterior a la convocatòria.
- Els socis de les cooperatives que cotitzen al RETA o a una mutualitat com a sistema alternatiu al RETA, sempre que la cooperativa estigui formada com a màxim per tres socis, d’acord amb la mitjana de socis de l’any anterior de la convocatòria. El sumatori de socis i treballadors no socis no pot ser superior a 6, prenent com a referència la mitjana de l’any anterior a la convocatòria.
No es poden inscriure els treballadors autònoms col·laboradors.
Requisits per accedir-hi
- Tenir el domicili fiscal en un municipi de Catalunya.
- Estar en situació d’alta al RETA o a una mutualitat com a sistema alternatiu al RETA de manera ininterrompuda, abans de l’1 d’octubre de 2020.
- La base imposable de l’impost sobre la renda de les persones físiques de l’últim exercici disponible del sol·licitant ha de ser igual o inferior a 35.000 euros, en cas d’acollir-se al sistema de tributació individual, i d’igual quantia, en relació amb la part de la base imposable corresponent al sol·licitant, en cas d’acollir-se al sistema de tributació conjunta.
- El rendiment net de l’activitat dels tres primers trimestres de 2020 no ha de superar l’import de 13.125 euros.
- Complir els requisits previstos en l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
- No tenir ajuts atorgats d’acord amb la Resolució TSF/1270/2020, de 3 de juny, per la qual s’obre la convocatòria per a la concessió de subvencions per afavorir l’autoocupació de joves inscrits en el programa de Garantia Juvenil per a l’any 2020, en el marc del pla de xoc del Decret llei 16/2020, de 5 de maig, de mesures urgents complementàries en matèria de transparència, ajuts de caràcter social, contractació i mobilitat per fer front a la COVID-19, ni amb la Resolució TSF/2799/2020, de 4 de novembre, per la qual s’aprova la convocatòria d’ajuts per afavorir el manteniment de l’activitat econòmica dels treballadors autònoms, persona física, i dels treballadors autònoms que formen part d’una microempresa davant els efectes de les noves mesures adoptades per fer front a la COVID-19
Procediment d’inscripció prèvia
- La inscripció prèvia s’ha de formalitzar exclusivament mitjançant la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya
- Per a la inscripció prèvia, els interessats que compleixin els requisits establerts per a aquests ajuts han d’emplenar el formulari disponible al portal corporatiu de tramitació Canal Empresa (http://canalempresa.gencat.cat), i aquest formulari específic és el que s’ha d’utilitzar per presentar la sol·licitud.
- Una vegada emplenat el formulari, s’ha de presentar electrònicament a través de Canal Empresa (http://canalempresa.gencat.cat). Cada autònom pot presentar un únic formulari normalitzat d’inscripció prèvia i per a una sola activitat econòmica, ja sigui com a persona física, com a soci d’una microempresa o com a soci d’una cooperativa.
4. En cas que la mateixa persona interessada presenti diversos formularis d’inscripció prèvia, únicament es considera vàlid l’últim dels presentats.
- S’admeten els sistemes d’identificació i signatura establerts en el protocol d’identificació i signatura electrònica, d’acord amb l’Ordre GRI/233/2015, de 20 de juliol. Concretament s’admeten:
- a) Certificat qualificat de signatura avançada idCAT que emet el Consorci Administració Oberta de Catalunya.
- b) Certificat qualificat, DNI electrònic i altres certificats qualificats, les relacions dels quals es poden consultar en la secció Certificats, i signatures electròniques de la seu electrònica (http://seu.gencat.cat).
- c) Sistema IdCAT Mòbil, que es pot obtenir electrònicament a la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya (http://web.gencat.cat/ca/tramits/que-cal-fer-si/vull-identificar-me-digitalment/idcat-mobil/) i també es pot obtenir presencialment a diverses oficines (https://www.aoc.cat/knowledge-base/com-em-puc-donar-dalta/).
La relació de certificats digitals vàlids es pot consultar a la secció Suport a la tramitació de l’apartat Tràmits del web de la Generalitat de Catalunya (http://tramits.gencat.cat).
Per a més informació vegeu INSCRIPCIÓ
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.