#133
CANVIS ALS LÍMITS DE LA DEDUCCIÓ FISCAL PER R+D+I PER AJUDAR A LES EMPRESES AMB POCS BENEFICIS O EN PÈRDUES
La nova Llei d’emprenedors ha introduït com a novetat important, aplicable a partir de l’exercici 2013, la possibilitat de poder aplicar íntegrament la deducció de R+D+i sense limitació (i es pot absorbir plenament la quota a pagar) però amb un descompte del 20% del seu import. En cas d’insuficiència de quota es podrà sol•licitar el seu abonament a l’Administració tributària, a través de la declaració de l’impost sobre societats.
Com ja sabrà, la Llei de suport a l’emprenedor i la seva internacionalització (més coneguda com a “Llei d’emprenedors”), inclou mesures per recolzar la iniciativa emprenedora.
En concret, en matèria fiscal, volem destacar els incentius fiscals introduïts per la Llei d’emprenedors per potenciar la inversió en activitats d’investigació i desenvolupament i innovació tecnològica (R+D+i).
Normativa actual
La normativa actual de l’impost sobre societats permet aplicar una deducció per les despeses incorregudes en activitats de R+D+i que pot arribar a ser del 59% de la inversió. No obstant això, fins avui la deducció no es podia aprofitar per aquelles societats que no estaven en situació de pagar impostos, i per a aquelles que tenint beneficis havien de satisfer impostos, l’aplicació d’aquesta deducció (juntament amb la resta de deduccions empresarials) només els permetia reduir la tributació en un 25% o 50%.
D’altra banda, atès que la quota de l’impost sobre societats en moltes empreses pot ser baixa (o nul·la) i que la deducció no pot superar aquests límits, tardarien diversos anys a aplicar-la en la seva totalitat.
Cal tenir present que la Llei 16/2013, de 29 d’octubre, prorroga per als períodes impositius que s’iniciïn en els anys 2014 i 2015, el límit establert en l’aplicació de les deduccions per incentivar determinades activitats (que apliquen igualment a la deducció per reinversió de beneficis extraordinaris):
- es manté la reducció del 35% al 25% del percentatge de quota íntegra, minorada en les deduccions per evitar la doble imposició interna i internacional i les bonificacions;
- es manté la reducció al 50% del límit incrementat del 60% per al cas que l’import de la deducció per activitats de R+D+i que correspongui a despeses i inversions efectuades en el propi període impositiu excedeixi del 10% de la quota íntegra minorada en les deduccions per evitar la doble imposició interna i internacional i les bonificacions.
Noves millores a partir del 2013 per la Llei d’emprenedors
Per evitar aquesta situació i fer més atractiva la inversió en R+D+i, la Llei de suport als emprenedors ha introduït com a novetat aplicable a partir de l’exercici 2013 la possibilitat de poder aplicar íntegrament la deducció de R+D+i sense limitació (i es pot absorbir plenament la quota a pagar) però amb un descompte del 20% del seu import.
Així mateix, en el supòsit d’insuficiència de quota, la societat podrà sol·licitar el seu abonament anticipat a l’Administració tributària a partir de l’any següent al període impositiu que es va generar la deducció.
L’import de la deducció aplicada no pot excedir 3 milions d’euros anuals per R+D+i ni d’1 milió d’euros per innovació tecnològica.
No obstant això, a les societats que vulguin aplicar aquestes mesures se’ls demana un esforç d’inversió, i se les obliga a mantenir la seva plantilla mitjana durant dos anys i a destinar l’import equivalent a la deducció aplicada o abonada a despeses de R+D+i o a inversions afectes a aquestes activitats. Addicionalment serà necessari haver obtingut un informe motivat sobre la qualificació de l’activitat com R+D+i que validi prèviament la inversió per part de l’Administració tributària.
Atenció. Per decidir si ens interessa aplicar aquesta opció, entre altres aspectes, hem d’analitzar i comprovar si l’estalvi financer que s’obté per recuperar abans la deducció per R+D+i ens compensa respecte del descompte del 20% que s’ha d’aplicar.
Quins requisits ha de complir la societat?
a) Que transcorri, almenys, un any des de la finalització del període impositiu en què es va generar la deducció, sense que hagi estat objecte d’aplicació (és a dir, les deduccions de 2013 es podran aplicar sense límits a partir de 2014).
b) Que la plantilla mitjana no es redueixi des del final del període impositiu en què es va generar la deducció fins a la finalització del termini a què es refereix la lletra c) següent.
c) Que es destini un import equivalent a la deducció aplicada o abonada, a despeses d’investigació i desenvolupament o a inversions en elements de l’immobilitzat material o actiu intangible exclusivament afectes a activitats d’investigació i desenvolupament, exclosos els immobles, en els 24 mesos següents a la finalització del període impositiu en la declaració de la qual es realitzi la corresponent aplicació o abonament.
d) Que l’entitat hagi obtingut un informe motivat sobre la qualificació de l’activitat com a recerca i desenvolupament o un acord previ de valoració de les despeses i inversions corresponents al projecte d’investigació i desenvolupament.
L’incompliment de qualsevol d’aquests requisits comportarà la regularització de les quantitats aplicades o abonades indegudament.
Així mateix, s’estableix que la mateixa inversió no podrà donar lloc a l’aplicació de més d’una deducció en una mateixa entitat. Això implica, per exemple, que la mateixa inversió no podrà donar lloc a l’aplicació de la deducció per reinversió de beneficis extraordinaris i la deducció per inversions mediambientals o la nova deducció per inversió de beneficis.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.