Circulars

#202

APROVADA LA REDUCCIÓ DEL TIPUS DE RETENCIÓ DEL 15% PER ALS CONTRIBUENTS QUE OBTINGUIN DETERMINATS RENDIMENTS D’ACTIVITATS PROFESSIONALS

El percentatge de retenció sobre rendiments d’activitats professionals en l’IRPF, que en l’actualitat està establert, amb caràcter general, en el 21% dels ingressos íntegres serà, des del passat 5 de juliol de 2014, del 15% quan el volum de rendiments íntegres d’aquestes activitats de l’exercici anterior sigui inferior a 15.000 € i representi més del 75% de la suma de rendiments del treball i d’activitats econòmiques.

En el BOE del 5 de juliol de 2014 s’ha publicat el Reial decret-llei 8/2014, de 4 de juliol, d’aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència, que conté una sèrie de mesures fiscals, la majoria de les quals constitueixen un avançament de les incorporades en l’avantprojecte de llei de reforma fiscal.

Entre altres mesures tributàries (exempció en l’IRPF i plusvàlua municipal en el cas de dació en pagament de l’habitatge habitual, possibilitat de compensar les pèrdues derivades del bescanvi de preferents amb qualsevol renda de l’estalvi i modificació de l’impost sobre dipòsits d’entitats de crèdit), s’implanta l’anunciada reducció del tipus de retenció del 15% per als contribuents que obtinguin rendiments d’activitats professionals i que compleixin els requisits següents:

  • El volum dels rendiments íntegres derivats d’aquestes activitats en l’exercici anterior haurien estat inferiors a 15.000 €.
  • El volum representi més del 75% de la suma dels seus rendiments íntegres d’activitats econòmiques i de treball obtinguts en l’exercici.

Per a l’aplicació d’aquest tipus de retenció reduït, els contribuents hauran de comunicar al pagador dels rendiments la concurrència d’aquesta circumstància, i el pagador queda obligat a conservar la comunicació degudament signada.

Aquest percentatge de retenció serà del 7,5% quan els rendiments tinguin dret a la deducció per rendes obtingudes a Ceuta i Melilla d’acord amb la Llei 35/2006 de l’IRPF (LIRPF).

A continuació els informem de forma resumida d’aquesta i d’altres mesures fiscals contingudes en aquest Reial decret-llei 8/2014.

MESURES EN L’IRPF

Exempcions de guanys patrimonials conseqüència de la dació en pagament o de l’execució hipotecària que afecti l’habitatge habitual

Amb efectes des De l’1 de gener de 2014 i exercicis anteriors no prescrits, s’estableix que estan exemptes els guanys patrimonials que es posin de manifest en ocasió de la:

  • Dació en pagament de l’habitatge habitual del deutor o el garant, per a la cancel·lació de deutes garantits amb hipoteca que hi recaigui, contrets amb entitats de crèdit o amb entitats que realitzin l’activitat de concessió de préstecs o crèdits hipotecaris de manera professional.
  • Transmissió d’habitatge realitzat en execucions hipotecàries judicials o notarials (que concorrin els mateixos requisits que per a la dació en pagament). 

En tot cas, serà necessari que el propietari de l’habitatge habitual no disposi d’altres béns o drets en quantia suficient per satisfer la totalitat del deute i evitar l’alienació de l’habitatge.

Aquesta mesura permetrà sol·licitar als contribuents la rectificació de les autoliquidacions presentades pels períodes no prescrits en els quals s’hagi integrat un guany patrimonial per les causes anteriors i, si escau, a la corresponent sol·licitud de devolució d’ingressos indeguts. 

Compensació i integració de rendes negatives derivades de deute subordinat o de participacions preferents generades amb anterioritat a l’1 de gener de 2015 

Amb efectes des de l’1 de gener de 2014, s’estableix un nou règim de compensació i integració que resol la situació per a tots els titulars que hagin obtingut rendes negatives derivades de deute subordinat o de participacions preferents generades amb anterioritat a l’1 de gener de 2015:

  • La part de saldos negatius que procedeixin de rendiments del capital mobiliari negatius derivats de valors de deute subordinat o de participacions preferents i les pèrdues patrimonials derivades de la transmissió de valors rebuts per operacions de recompra i subscripció o bescanvi dels citats valors, que s’integren a la base de l’estalvi i que s’hagin generat amb anterioritat a l’1 de gener de 2015, es poden compensar, respectivament, amb guanys nets que s’inclouen en la renda de l’estalvi o rendiments del capital mobiliari positius. Si el resultat de la compensació llancés saldo negatiu, el seu import es podrà compensar en els 4 anys següents.

  • La part del saldo negatiu de rendiments del capital mobiliari i de les pèrdues patrimonials que s’inclouen en la renda de l’estalvi corresponent als períodes impositius de 2010, de 2011, de 2012 i de 2013 que es trobi pendent de compensació a 1 de gener de 2014 i procedeixi de les rendes descrites anteriorment, es pot compensar amb guanys nets que s’integren a la base de l’estalvi o amb saldo positiu de rendiments del capital mobiliari, respectivament, que es posi de manifest a partir del període impositiu 2014, sempre que no hagués finalitzat el termini de quatre anys.

A l’efecte de determinar quina part del saldo negatiu procedeix de les rendes anteriors, quan per a la seva determinació s’haguessin tingut en compte altres rendes de diferent naturalesa i aquest saldo negatiu s’hagués compensat parcialment amb posterioritat, s’entendrà que la compensació va afectar en primer lloc a la part del saldo corresponent a les rendes de diferent naturalesa.

  • En el període impositiu 2014, si després de la compensació assenyalada quedés saldo negatiu, el seu import es podrà compensar amb el saldo positiu de compensar els guanys i pèrdues que s’integren a la base imposable general fins a l’import d’aquest saldo positiu que es correspongui amb guanys patrimonials que es posin de manifest en ocasió de transmissions d’elements patrimonials. En el cas de quedar novament saldo negatiu, el seu import es podrà compensar en els quatre exercicis posteriors. 

Atenció. Cal recordar que les operacions realitzades amb participacions preferents (conversió en deute subordinat i posterior bescanvi, recompra o subscripció d’accions o participacions de l’entitat) per les entitats emissores de les mateixes, va originar, en aplicar la normativa vigent, un perjudici fiscal, ja que la pèrdua (rendiment del capital mobiliari negatiu) que es va produir pel bescanvi en accions o participacions no és compensable amb els guanys que es produeixin amb la posterior transmissió d’aquestes accions o participacions. Ja la Direcció General de Tributs (DGT) en consulta V3085/2013 va establir un règim fiscal neutre per a aquells que van acudir al sistema d’arbitratge o van aconseguir un laude favorable.

Retencions i ingressos a compte sobre determinats rendiments professionals 

Com ja hem comentat anteriorment en la introducció d’aquest resum de la norma, amb efectes des del 5 de juliol de 2014, s’estableix que el percentatge de les retencions i ingressos a compte sobre els rendiments derivats d’activitats professionals serà del 15% (abans era el 21%). 

Requisits:

  • Que el volum de rendiments íntegres de les activitats professionals en l’exercici anterior (2013 en aquest cas) sigui inferior a 15.000 euros.
  • Que representin, a més a més, més del 75% de les sumes dels rendiments íntegres d’activitats econòmiques i del treball en l’exercici esmentat.
  • El deure de comunicació por part del contribuent al pagador i el deure de conservació per la seva part de la comunicació degudament signada. 

Aquest percentatge és del 7,5% quan els rendiments tinguin dret a la deducció per rendes obtingudes a Ceuta i Melilla. 

IMPOST SOBRE L’INCREMENT DE VALOR DELS TERRENYS DE NATURALESA URBANA

Exempcions dels increments de valor com a conseqüència de la dació en pagament o de l’execució hipotecària que afecti l’habitatge habitual 

Amb efectes des de l’1 de gener de 2014, així com per als fets imposables anteriors a aquesta data no prescrits, es declaren exempts (igual que en l’IRPF) de l’impost els increments de valor que es manifestin en ocasió de les transmissions realitzades en ocasió de la:

  • ·         Dació en pagament de l’habitatge habitual del deutor o el seu garant, per a la cancel·lació de deutes garantits amb hipoteca que hi recaigui, contrets amb entitats de crèdit o amb entitats que realitzin l’activitat de concessió de préstecs o crèdits hipotecaris de manera professional.
  • ·         Transmissió d’habitatge realitzat en execucions hipotecàries judicials o notarials (mateixos requisits que per a la dació en pagament).  

Requisits:

  • El deutor o garant transmissor o qualsevol altre membre de la seva unitat familiar no pot disposar d’altres béns o drets en quantia suficient per pagar el deute i evitar l’alienació de l’habitatge.

  • El transmissor ha d’acreditar davant l’administració tributària municipal que es tracta del seu habitatge habitual per estar empadronat de forma ininterrompuda durant, almenys, els dos anys anteriors a la transmissió o des del moment de l’adquisició si aquest termini és inferior.

Aquesta mesura permetrà als contribuents sol·licitar la rectificació de les autoliquidacions presentades pels períodes no prescrits en les quals s’hagi integrat un increment de valor per les causes anteriors i, si escau, a la corresponent sol·licitud de devolució d’ingressos indeguts.

IMPOST SOBRE ELS DIPÒSITS EN LES ENTITATS DE CRÈDIT

Amb efectes des de l’1 de gener de 2014, s’introdueixen diverses modificacions en relació amb l’impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit.

Es fa necessària aquesta modificació urgent amb l’objecte de garantir una tributació harmonitzada dels dipòsits constituïts en les entitats de crèdit en tot el territori espanyol. Amb aquest fi, s’estableix, amb efectes des de l’1 de gener de 2014, un tipus de gravamen del 0,03 per cent (en lloc del 0 per cent actual), la recaptació del qual serà destinada a les Comunitats Autònomes on radiquin la seu central o les sucursals dels contribuents en les quals es mantinguin els fons de tercers gravats. A més, es modifica la configuració de la base imposable de l’impost.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a