#120
APROVADA LA LLEI D’EMPRENEDORS. ¿QUINS INCENTIUS FISCALS ES REGULEN PER A PIMES, AUTÒNOMS I EMPRENEDORS?
Entre els incentius aprovats per la norma destaquen els incentius fiscals per inversió de beneficis, a les activitats d’investigació i desenvolupament i innovació tecnològica, a les rendes procedents de determinats actius intangibles i a la creació d’ocupació per a treballadors amb discapacitat.
La normativa més esperada pel col·lectiu d’autònoms i petits empresaris, la Llei de suport a l’emprenedor i la seva internacionalització (més coneguda com “Llei d’emprenedors”), ha estat aprovada definitivament al parlament abans de ser publicada al BOE. Inclou mesures importants per recolzar la iniciativa emprenedora: mesures fiscals i en matèria de Seguretat Social per recolzar a l’emprenedor, mesures per recolzar el finançament, mesures per recolzar el creixement empresarial i mesures destinades a la internacionalització.
En concret, en matèria fiscal, cal destacar les següents mesures que els resumim a continuació, algunes de les quals ja els les hem anat avançant, i sense perjudici que en pròxims comunicats anem explicant aquestes novetats amb més profunditat.
Entre els incentius fiscals aprovats per la norma destaquen els incentius fiscals per inversió de beneficis, a les activitats d’investigació i desenvolupament i innovació tecnològica, a les rendes procedents de determinats actius intangibles i a la creació d’ocupació per a treballadors amb discapacitat.
Nou criteri de caixa en l’IVA i en l’IGIC per al 2014
En l’àmbit de l’IVA, es crea un règim voluntari especial del criteri de caixa, amb efectes a partir del pròxim 1 de gener de 2014, que podran aplicar els subjectes passius de l’IVA el volum d’operacions dels quals durant l’any natural anterior no hagi superat els 2.000.000 d’euros. L’aprovació del règim esmentat tracta de pal·liar els problemes de liquiditat i d’accés al crèdit tant dels autònoms com de les PIMES, evitant que s’hagi d’ingressar a l’hisenda l’IVA repercutit de les factures expedides fins al moment que aquest sigui abonat efectivament pel client, substituint el tradicional criteri de meritació pel de caixa. Queden excloses d’aquesta modalitat les operacions acollides als règims especials simplificats, el d’agricultura, ramaderia i pesca, l’or d’inversió o els serveis prestats per via electrònica i el règim de grup d’entitats. També hi ha certes operacions a què no s’aplicarà aquest règim, com les adquisicions intracomunitàries de béns o els supòsits d’inversió del subjecte passiu, entre d’altres operacions.
Aquesta mesura està subjecta a limitacions temporals: els empresaris han d’ingressar l’IVA de cada any com a molt tard el 31 de desembre encara que no l’hagin cobrat. Amb relació a les obligacions formals d’aquest nou règim especial, li recordem que hi ha pendent d’aprovació un reial decret pel qual es modifica el Reglament de l’IVA, el Reglament de revisió, el d’aplicació dels tributs i el Reglament de facturació que descriu les línies mestres i les modificacions reglamentàries pertinents per aplicar aquest nou criteri. Aquestes modificacions s’uneixen a les condicions d’aplicació ja incloses a l’aprovació del nou règim establert en la Llei.
En paral·lel al nou règim especial del criteri de caixa per a l’IVA, també es modifica la Llei 20/1991 del règim econòmic fiscal de Canàries, de tal manera que el règim especial del criteri de caixa es pugui aplicar també en l’impost general indirecte canari (IGIC).
Nova deducció per inversió de beneficis en l’impost sobre societats
Amb efectes retroactius per als períodes impositius que s’iniciïn a partir de l’1 de gener de 2013, es podrà aplicar una deducció del 10% (empreses amb volum de negoci inferior a 10 milions d’euros) o del 5% (empreses amb xifra de negoci inferior a cinc milions d’euros i plantilla mitjana inferior a 25 empleats) en la quota íntegra de l’impost sobre societats, en relació als beneficis obtinguts en l’exercici que s’inverteixin en elements nous d’immobilitzat material o inversions immobiliàries afectes a activitats econòmiques, sense tenir en compte la despesa originada per l’impost sobre societats.
Aquesta mesura suposa una tributació reduïda per a aquella part dels beneficis empresarials que es destini a la inversió, respecte dels quals siguin objecte de distribució, per quant els primers quedaran sotmesos, amb caràcter general, a un tipus de gravamen del 15%. Les entitats que apliquin aquesta deducció, hauran de dotar d’una reserva indisponible de la mateixa quantia que la base de la deducció i mantenir-la el temps que hagin de romandre els elements patrimonials adquirits en l’entitat. Si es tracta d’entitats que tributen pel règim especial de consolidació fiscal l’entitat que realitza la inversió és l’obligada a dotar la reserva, tret que no li resulti possible, en aquest cas haurà de dotar-la qualsevol entitat del grup.
Els elements patrimonials adquirits hauran de romandre en funcionament en la societat durant 5 anys, excepte pèrdua justificada, o durant la seva vida útil si resulta inferior.
S’han de fer els següents esments durant el termini de manteniment de les inversions: import dels beneficis acollit a la deducció i l’exercici en què es van obtenir; la reserva indisponible que hagi de figurar dotada; identificació i import dels elements adquirits; la data o dates en què els elements han estat objecte d’adquisició i afectació a l’activitat econòmica.
Aquesta deducció és incompatible amb l’aplicació de la llibertat d’amortització, amb la deducció per inversions regulada en l’article 94 de la Llei 20/1991, de 7 de juny, de modificació dels aspectes fiscals del Règim econòmic fiscal de Canàries, i amb la Reserva per a inversions a Canàries regulada en l’article 27 de la Llei 19/1994, de 6 de juliol, de modificació del Règim econòmic i fiscal de Canàries.
Ajudes a la R+D per a empreses amb pocs beneficis o en pèrdues
Tenint en compte la necessitat de millorar l’aplicació pràctica dels incentius fiscals vinculats a les activitats de R+D, s’estableix l’opció de procedir a la seva aplicació sense que la deducció quedi sotmesa a cap límit en la quota íntegra de l’impost sobre societats, i, si escau, procedir al seu abonament, amb un límit màxim conjunt de 3 milions d’euros anuals, si bé amb una taxa de descompte respecte a l’import inicialment previst de la deducció.
Les entitats que tributen a tipus general, l’especial del 35% o al 25% com a empreses de reduïda dimensió, poden sobrepassar el límit del 35-60% establert per al conjunt d’incentius a la inversió (25-50% el 2012-2013), respecte de les deduccions per R+D generades el 2013. Aquesta opció passa per aplicar un descompte del 20% sobre els percentatges de deducció que regula la norma. És a dir, en comptes de deduir el 30 o 50% de les despeses i inversions l’entitat només podrà deduir el 24-40%, respectivament i, a més a més, si no té prou quota per aplicar la deducció, podrà sol·licitar l’abonament a través de la declaració d’aquest impost, si bé transcorregut almenys un any des de la finalització del període impositiu en què es va generar la deducció sense que hagi estat objecte d’aplicació. L’import de la deducció aplicada o abonada no podrà superar conjuntament els 3.000.000 € anuals. En el cas de grups de societats aquest límit s’aplica a tot el grup mercantil.
Serà necessari el compliment dels següents requisits:
a) Que transcorri, almenys, un any des de la finalització del període impositiu en què es va generar la deducció, sense que hagi estat objecte d’aplicació.
b) Que la plantilla mitjana no es vegi reduïda des del final del període impositiu en què es va generar la deducció fins a la finalització del termini a què es refereix la lletra c) següent.
c) Que es destini un import equivalent a la deducció aplicada o abonada, a despeses d’investigació i desenvolupament o a inversions en elements de l’immobilitzat material o actiu intangible exclusivament afectes a activitats d’investigació i desenvolupament, exclosos els immobles, en els 24 mesos següents a la finalització del període impositiu en la declaració de la qual es realitzi la corresponent aplicació o abonament.
d) Que l’entitat hagi obtingut un informe motivat sobre la qualificació de l’activitat com a investigació i desenvolupament o un acord previ de valoració de les despeses i inversions corresponents al projecte d’investigació i desenvolupament
L’incompliment de qualsevol d’aquests requisits comportarà la regularització de les quantitats aplicades o abonades indegudament.
Una mateixa inversió no podrà generar l’aplicació de més d’una deducció en la mateixa entitat excepte disposició expressa, ni podrà generar l’aplicació d’una deducció en més d’una entitat.
Reducció de les rendes procedents de determinats actius intangibles
Es modifica el règim fiscal aplicable a les rendes procedents de determinats actius intangibles, amb la intenció que l’incentiu recaigui sobre la renda neta derivada de l’actiu cedit i no sobre els ingressos que en procedeixen. S’amplia, d’altra banda, l’aplicació del règim fiscal, per als actius adquirits, sota certes limitacions i per als supòsits de transmissió dels actius intangibles.
Així, amb efectes per a les cessions d’actius intangibles que es realitzin a partir de l’entrada en vigor d’aquesta nova Llei, s’introdueixen com a novetats les següents:
- Es pretén que l’incentiu recaigui sobre la renda neta derivada de l’actiu cedit i no sobre els ingressos que en procedeixen.
- La reducció sobre els ingressos ara serà sobre les rendes que produeix la seva cessió, i el percentatge passa del 50 al 60%, per la qual cosa la renda s’integra en el 40% del seu import.
- També es podran reduir en un 40%, la qual cosa suposa una integració al 60%, les rendes derivades dels actius no creats per l’entitat si es mantenen un mínim de 2 anys en el seu patrimoni i són objecte de cessió a tercers amb organització de mitjans materials i personals, així com les rendes derivades de la transmissió d’aquests intangibles.
- S’amplia, d’altra banda, l’aplicació del règim fiscal, per als actius adquirits, en certes limitacions, i per als supòsits de transmissió dels actius intangibles.
Com a règim transitori s’estableix que les cessions del dret d’ús o d’explotació d’actius intangibles que s’hagin realitzat amb anterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta nova Llei es regularan pel que estableix l’article 23 de la Llei de l’impost sobre societats segons la redacció l’hi dóna la disposició addicional vuitena. Vuit de la Llei 16/2007, de 4 de juliol, de reforma i adaptació de la legislació mercantil en matèria comptable per a la seva harmonització internacional amb base en la normativa de la Unió Europea.
Deducció per creació d’ocupació per a treballadors amb discapacitat
Es modifica aquesta deducció de l’impost sobre societats, destacant el següent:
a) Es canvia la paraula “minusvàlids” per la de treballadors discapacitats.
b) S’augmenta la deducció en la quota íntegra, que passa de la quantitat de 6.000 € a la de 9.000 € per cada persona/any d’increment de la mitjana de plantilla de treballadors amb discapacitat en un grau igual o superior al 33 per cent i inferior al 65 per cent, contractats pel subjecte passiu, experimentat durant el període impositiu, respecte a la plantilla mitjana de treballadors de la mateixa natura del període immediat anterior.
c) Desapareix l’exigència que per al càlcul de l’increment de la mitjana de plantilla es computaran, exclusivament, els treballadors minusvàlids/any amb contracte indefinit que desenvolupin jornada completa, en els termes que disposa la normativa laboral.
d) La quantitat deduïble s’augmenta a 12.000 € per cada persona/any d’increment de la mitjana de plantilla de treballadors amb discapacitat en un grau igual o superior al 65 per cent.
Es continua establint que els treballadors contractats que donin dret a la deducció prevista en aquest article no es computaran als efectes de la llibertat d’amortització amb creació d’ocupació.
Incentius fiscals en l’IRPF per a inversions en empreses de nova o recent creació
- Business angel (inversors de proximitat) i capital llavor: sistema de capital-risc on l’inversor és un particular, que gaudeix d’un doble benefici fiscal: a) amb ocasió d’inversió realitzada, una deducció del 20% en la quota estatal del seu IRPF, i b) amb ocasió de la posterior desinversió, exempció total del guany patrimonial que es generés, sempre que es reinvertís en una altra entitat de nova o recent creació.
- Deducció per inversió en empreses de nova o recent creació:
e) Els contribuents podran deduir el 20% de les quantitats satisfetes en el període de què es tracti per la subscripció d’accions o participacions en empreses de nova o recent, que compleixin determinats requisits establerts en la norma, i poden aportar, a més de l’aportació temporal al capital, els seus coneixements empresarials o professionals adequats per al desplegament de l’entitat en què inverteixen en els termes que estableixi l’acord d’inversió entre el contribuent i l’entitat.
f) La base màxima de deducció serà de 50.000 euros anuals i estarà formada pel valor d’adquisició de les accions o participacions subscrites. No formarà part de la base de deducció l’import de les accions o participacions adquirides amb el saldo del compte estalvi-empresa, en la mesura que el saldo hagi estat objecte de deducció.
Com a conseqüència de l’anterior, se suprimeix el règim fiscal establert per a inversions en empreses de nova o recent creació pel Reial decret llei 8/2011, d’1 de juliol, de mesures de suport als deutors hipotecaris, de control de la despesa pública i cancel·lació de deutes amb empreses i autònoms contretes per les entitats locals, de foment de l’activitat empresarial i impuls de la rehabilitació i de simplificació administrativa, si bé, en nom del principi de seguretat jurídica, s’incorpora un règim transitori per a les inversions efectuades amb anterioritat.
Deducció per activitats econòmiques (deducció per inversió en beneficis en l’IRPF)
La deducció per inversió de beneficis que hem comentat per a l’impost sobre societats, s’aplicarà també en l’IRPF amb les següents especialitats:
- Les persones físiques que exerceixin una activitat empresarial o professional podran aplicar una deducció sobre els rendiments nets d’activitats econòmiques en el període impositiu en què els inverteixin en elements nous de l’immobilitzat material o inversions immobiliàries afectes a activitats econòmiques.
- Els contribuents que determinin el seu rendiment net pel mètode d’estimació objectiva només aplicaran aquest incentiu quan així es determini reglamentàriament.
- La base serà la quantia equivalent a la part de la base liquidable general positiva del període impositiu que correspongui als rendiments invertits, sense que en cap cas la mateixa quantia es pugui entendre invertida en més d’un actiu.
- El percentatge de deducció és, en general, del 10% i del 5% si el contribuent ha aplicat la reducció per inici d’una activitat o la reducció per manteniment o creació d’ocupació. Així mateix, el percentatge serà del 5% quan es tracti de rendes obtingudes a Ceuta i Melilla, sempre que s’hagués aplicat la deducció per rendes obtingudes en aquestes ciutats.
- L’import de la deducció no podrà excedir la suma de la quota íntegra estatal i autonòmica del període impositiu en què es van obtenir els rendiments nets.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.