#70
APROVADA LA COMPATIBILITAT ENTRE TREBALL I PENSIÓ
Des del passat 17 de març, es permet que aquells treballadors que han accedit a la jubilació en arribar l’edat legal, i que compten amb llargues carreres de cotització, puguin compatibilitzar l’ocupació a temps complet o parcial amb el cobrament del 50% de la pensió, amb unes obligacions de cotització social limitades.
Dissabte passat, 16 de març de 2013, amb caràcter d’urgència, el Govern va publicar el Reial decret llei 5/2013 de mesures per afavorir la continuïtat de la vida laboral dels treballadors de més edat i promoure l’envelliment actiu, que va entrar en vigor el dia 17 de març, i l’objectiu del qual és avançar en la sostenibilitat del sistema de pensions, impulsar l’envelliment actiu i lluitar contra la discriminació per raó d’edat en la feina.
A més a més, els ciutadans podran compatibilitzar el cobrament de la meitat de la pensió, una vegada complerta l’edat legal de jubilació, i la permanència en l’ocupació.
Compatibilització de la pensió amb la feina
En aquesta norma es crea un nou sistema per a la compatibilització de la pensió amb la feina per compte d’altri o bé per compte propi, regulant les condicions d’accés a la compatibilització sobre les quals ens podem plantejar les qüestions següents:
1.- Quines feines donen lloc a la possible compatibilització de la jubilació?
La norma possibilita la compatibilització tant per la prestació d’una feina per compte d’altri, ja sigui a temps complet o a temps parcial, com per les activitats que pugui realitzar el pensionista per compte propi.
2.- Quins requisits ha de complir el treballador que vulgui compatibilitzar la seva pensió de jubilació amb la feina per compte d’altri o per compte propi?
Perquè el treballador tingui dret a accedir al sistema de compatibilització de la pensió de jubilació amb la posterior ocupació per compte d’altri o per compte propi, s’hauran de complir les condicions següents:
- · Que s’accedeixi a la jubilació en la seva modalitat ordinària, això és, que el futur jubilat accedeixi a la jubilació una vegada complerta l’edat ordinària prevista per la norma, sense perjudici del seu període transitori.
Per tant, sense que es pugui accedir des d’una modalitat de jubilació anticipada de l’edat o amb bonificació d’edat.
- · Que tingui dret a la percepció del 100% de la base reguladora en el moment d’accedir a la pensió.
3.- Quins requisits ha de complir l’empresa contractant en casos de feina per compte d’altri?
No totes les empreses podran acollir pensionistes jubilats amb intenció d’exercir el seu dret a la compatibilització. Efectivament, la norma preveu que, la compatibilització, només serà possible en aquelles empreses que no hagin adoptat decisions extintives improcedents en els 6 mesos anteriors a la compatibilització, i es computaran només les extincions que es produeixin a partir de l’entrada en vigor de la norma, i per a la cobertura d’aquells llocs de treball amb el mateix grup professional que els afectats per l’extinció.
Atenció: la norma és confusa, perquè, oblida matisar si per al còmput de les decisions extintives improcedents s’inclouran totes aquelles així considerades, amb independència de si són reconegudes per la pròpia empresa o declarades judicialment com improcedents, tal com s’ha matisat en els diferents programes de foment a l’ocupació anteriors a la norma.
A l’últim, a les empreses també se’ls exigirà el manteniment de l’ocupació existent en el període dels 90 dies anteriors a la compatibilització, i que es mantingui durant la vigència del contracte del pensionista. El Govern ressuscita així, un sistema similar a l’establert amb el RD llei 10/2010, i que tants problemes aplicatius i interpretatius va generar.
Manteniment d’ocupació = Suma del treballadors en alta en els 90 dies anteriors / 90
Atenció: La norma és dubtosa, novament, perquè exigeix que es realitzi una mitjana diària de treballadors en alta en els 90 dies anteriors a la compatibilització, sense especificar si en aquesta mitjana computen tots els treballadors en alta, amb independència de la modalitat contractual, o només els vinculats a l’empresa amb un contracte indefinit. Pensem que l’objectiu de la norma és el manteniment de l’ocupació, i en aquest sentit, no podria ser un altre que l’indefinit, perquè sobre el temporal no caldria que es parlés de manteniment de l’ocupació, perquè llavors s’estaria parlant de manteniment del volum d’ocupació.
4.- Quin serà l’import de la cotització durant el període que es mantingui la compatibilització amb la feina?
No deixa de ser curiosa la nova invenció del Govern per activar l’esperada compatibilització de la pensió de jubilació amb la feina, en els casos en què sigui per compte d’altri, introduïda a través d’una especial obligació de cotització.
D’aquesta manera la cotització serà diferent segons que la feina sigui per compte d’altri o per compte propi:
A) Cotització en feines realitzades per compte d’altri.
El curiós de l’invent no és que, durant aquesta situació, el treballador només cotitzarà per incapacitat temporal i contingències professionals, sent això el més atractiu d’aquest sistema, sinó que el Govern s’ha inventat una “cotització especial de solidaritat” que l’hauran de d’abonar tant l’empresa contractant com el treballador jubilat quan vulguin optar per compatibilitzar la feina per compte d’altri amb la jubilació.
La norma ha justificat aquesta cotització especial, com una justa causa per la solidaritat en què està inspirat el Sistema, cotització que obeeix més aviat a una cotització especial per la “sostenibilitat” del Sistema.
D’aquesta manera, perquè es puguin acollir a la compatibilització l’empresa contractant i el treballador jubilat, hauran d’ingressar una cotització especial de solidaritat del 8% de la base de cotització resultant del contracte de treball, això és, un 6% a càrrec de l’empresa i 2% a càrrec del treballador.
Aquesta cotització especial pot suposar un obstacle a la lliure compatibilització de la pensió i la feina, que s’ha d’afegir a la ja costosa renúncia del 50% de la pensió del jubilat com a penitència a la prolongació de la seva vida laboral, i aquest és l’obstacle perquè aquest sistema tan especial de compatibilització sigui vist amb bons ulls pel pensionista jubilat.
B) Cotització en feines per compte propi.
En aquest cas, el treballador només cotitzarà per incapacitat temporal i contingències professionals, sense que li sigui aplicable l’anterior cotització especial de solidaritat.
5.- Quin serà l’import de la pensió durant el període que es mantingui la compatibilització?
Com s’havia avançat, la quantia de la pensió compatible serà d’un 50% de l’import reconegut inicialment, ja sigui sobre el límit màxim de pensió pública que pogués correspondre-li, o del que estigui percebent en el moment d’inici de la compatibilitat amb la feina.
Durant la percepció de la pensió compatible el pensionista no tindrà dret als complements per mínims, si bé, generalment sembla poc probable que es pugui produir aquesta situació quan al jubilat se li exigeix tenir dret al 100% de la base reguladora de la seva pensió, en funció dels anys cotitzats, a excepció de supòsits en què el jubilat hagi d’integrar llacunes per falta de cotització existent en el període a tenir en compte per al càlcul de la base reguladora de la prestació.
La pensió de jubilació compatible es revalorarà en els mateixos termes establerts per a les pensions del Sistema de la Seguretat Social, si bé, durant el període que duri la compatibilització amb la feina, s’abonés el 50% de l’import de la pensió més les revaloracions acumulades.
Una vegada finalitzi la compatibilització, ja sigui per finalització de la relació laboral o pel cessament en l’activitat por compte propi, una vegada comprovada aquesta situació, l’INSS restablirà la percepció íntegra del 100% de la pensió corresponent, junt amb les revaloracions a què hagués tingut dret.
6.- Quan entra en vigor el dret a la compatibilització de la pensió amb la feina?
Des de l’endemà de la seva publicació, és a dir des del 17 de març de 2013, els futurs jubilats podran compatibilitzar el 50% de la seva pensió de jubilació amb la feina, ja sigui per compte d’altri o propi.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.