Circulars

#221

A PARTIR DEL 15 DE GENER DE 2015 LES FACTURES DIRIGIDES A LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES HAURAN DE SER ELECTRÒNIQUES

Les administracions que així ho desitgin podran eximir d’aquesta obligació a les factures de menor import, però en cap cas quedaran eximides les factures que superin els 5.000 euros. Aquesta canvi només afectarà les societats i no als professionals o empresaris individuals que no es veuran afectats per aquesta obligació i podrà seguir emetent totes les seves factures en paper.

Si presta serveis o lliura béns a administracions públiques, a partir del 15 de gener de 2015 serà obligatori facturar aquestes operacions electrònicament, d’acord amb la Llei 25/2013, de 27 de desembre, d’impuls de la factura electrònica i creació del registre comptable de factures en el sector públic.

La factura electrònica és una factura que s’expedeix i es rep en format electrònic. L’expedició d’una factura electrònica està condicionada al consentiment del seu destinatari. La factura electrònica es regula en el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, aprovat pel Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre.

A qui afectarà aquesta obligació?

Aquest canvi només afectarà determinades societats. Per tant, els professionals o empresaris individuals no es veuran afectats per aquesta obligació i podrà seguir emetent totes les seves factures en paper.

En concret, la Llei 25/2013 estableix que estaran obligades a l’ús de la factura electrònica i a la seva presentació a través del punt general d’entrada que correspongui les entitats següents:

a) Societats anònimes;

b) Societats de responsabilitat limitada;

c) Persones jurídiques i entitats sense personalitat jurídica que no tinguin nacionalitat espanyola;

d) Establiments permanents i sucursals d’entitats no residents en territori espanyol en els termes que estableix la normativa tributària;

i) Unions temporals d’empreses;

f) Agrupació d’interès econòmic, agrupació d’interès econòmic europea, fons de pensions, fons de capital de risc, fons d’inversions, fons d’utilització d’actius, fons de regularització del mercat hipotecari, fons de titulització hipotecària o fons de garantia d’inversions.

Aquesta obligació afectarà els tres nivells de la administració de l’estat:

  • Administració General de l’Estat (estatal).
  • Comunitats autònomes (autonòmica).
  • Administració local (ajuntaments, diputacions provincials, cabildos i consells insulars, etc.).

I també a:

  • Organismes autònoms.
  • Universitats públiques.
  • Entitats de dret públic.
  • Òrgans constitucionals.
  • Mútues d’accidents de treball i malalties professionals de la Seguretat Social.
  • No hi ha obligació: exclusions

    No obstant això, les administracions públiques podran excloure d’aquesta obligació de facturació electrònica a les factures l’import de les quals sigui de fins a 5.000 euros.

    A més, queden excloses les entitats públiques empresarials estatals i els organismes assimilats depenents de les comunitats autònomes i entitats locals, i les societats mercantils en les quals més del 50% del capital social pertanyi directament o indirecta a una administració pública.

    Què necessito per crear una factura electrònica per a les administracions públiques (AA.PP)?

    Hi ha dues formes de fer-ho:

    • Mitjançant un programa informàtic que creï factures electròniques.
    • Mitjançant la intermediació d’un prestador de serveis de facturació electrònica (expedició per un tercer).

    Atenció. En tots dos casos, asseguri’s que compleixen tots els requisits específics de les AA.PP

    També pot utilitzar el programa informàtic gratuït que ofereix el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme.

    Les factures electròniques destinades a les administracions públiques tenen tres requisits específics:

    • Estar escrites en un llenguatge informàtic determinat (Facturae 3.2 o 3.2.1).
    • Estar signades electrònicament.
    • Indicar el destinatari de la factura electrònica.

    Com signo electrònicament una factura electrònica per a les administracions públiques?

    Per signar electrònicament una factura dirigida a les AA.PP. necessita utilitzar un certificat electrònic reconegut.

    El programa informàtic o servei de facturació que empri li indicarà com usar-ho.

    En cas d’utilitzar la intermediació d’un prestador de serveis de facturació electrònica (expedició per un tercer), serà aquest qui signi electrònicament les seves factures.

    Com indico la destinació de la factura electrònica dirigida a les administracions públiques?

    Perquè la factura electrònica dirigida a l’administració pública arribi al destinatari que li correspongui, haurà d’identificar-ho en la factura electrònica.

    En particular, haurà d’identificar:

    • oficina comptable
    • òrgan gestor
    • unitat tramitadora

    L’administració li proporcionarà la informació necessària.

    Com envio la factura electrònica a les administracions públiques?

    Les factures electròniques dirigides a les AA.PP. s’envien a través dels punts generals d’entrada de factures electròniques de l’Estat, les comunitats autònomes i les entitats locals.

    Al BOE del dia 21 d’octubre s’ha publicat la Resolució de 10 d’octubre de 2014, de la Secretaria d’Estat d’Administracions Públiques i de la Secretaria d’Estat de Pressupostos i Despeses, per la qual s’estableixen les condicions tècniques normalitzades del punt general d’entrada de factures electròniques.

    Un punt general d’entrada de factures electròniques és una finestreta electrònica única d’entrada de totes les factures electròniques dirigides a una determinada administració (Administració General de l’Estat, comunitat autònoma o entitat local).

    L’enviament de la factura electrònica es realitzarà a través d’Internet. Els mètodes més habituals són:

    • a través del portal Web del punt general d’entrada de les factures electròniques.
    • mitjançant la connexió automàtica entre el programa informàtic o el servei de facturació electrònica i el punt general d’entrada de les factures electròniques.

    Els punts generals d’entrada de factures electrònica li permeten també conèixer l’estat de tramitació de les seves factures.

    Molt important: l’enviament de la factura electrònica al punt general d’entrada produirà el seu registre automàtic en un registre electrònic administratiu, satisfent així l’obligació que totes les factures dirigides a les AA.PP. s’hagin de registrar en un registre administratiu.

    Què haig de fer amb les factures electròniques una vegada enviades a les administracions públiques?

    Les obligacions són les mateixes que qualsevol altre emissor de factures electròniques. Té l’obligació de conservar les còpies de les factures electròniques expedides durant el termini previst en la Llei General Tributària, igual que si s’hagués tractat d’una factura en paper.

    FACe

    FACe és el punt general d’entrada de factures electròniques de l’Administració General de l’Estat. A través de FACe les empreses presentaran les seves factures electròniques obligatòriament a partir del 15 de gener de 2015, sent voluntari abans d’aquesta data.

    L’Administració General de l’Estat ofereix als seus proveïdors d’un únic punt de presentació de factures amb tots els avantatges que això comporta – finestreta única de presentació i consulta, format unificat, codificació unificada d’unitats, etc.

    A més FACe pot ser utilitzat per altres administracions públiques com el seu propi punt general d’entrada de factures electròniques que incideix en els beneficis per als proveïdors de les administracions.

    El punt ofereix un Portal web per presentar la factura electrònica i permet als proveïdors si ho desitgen connectar els seus sistemes de facturació amb FACe de manera automàtica.

    A més el sistema està integrat amb el client de generació de factures del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme i amb altres sistemes del sector privat que permet un enviament còmode i senzill de les seves factures electròniques.

    Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

    Compartir a