#852
COVID-19. Criteri de la Direcció General de Treball sobre l’aplicació de les mesures de suspensió i reducció de jornada (ERTO) durant la fase de desconfinament de l’estat d’alarma
La Direcció General de Treball ha emès amb data 1 de maig de 2020 el Criteri sobre l’aplicació de les mesures de suspensió i reducció de jornada durant la fase de desconfinament de l’estat d’alarma, en el qual tenint en compte el Pla de desescalada aclareix com s’ha de procedir per part de treballadors i empreses en relació amb les mesures laborals d’emergència previstes en el Reial decret llei 8/2020, particularment en relació amb les denominades «mesures de flexibilització dels mecanismes d’ajust temporal d’activitat per evitar acomiadaments».
L’informem que la Direcció General de Treball ha emès amb data 1 de maig de 2020 el Criteri sobre l’aplicació de les mesures de suspensió i reducció de jornada durant la fase de desconfinament de l’estat d’alarma, en el qual tenint en compte el Pla de desescalada aclareix com s’ha de procedir per part de treballadors i empreses en relació amb les mesures laborals d’emergència previstes en el Reial decret llei 8/2020, particularment en relació amb les denominades «mesures de flexibilització dels mecanismes d’ajust temporal d’activitat per evitar acomiadaments».
Conforme a aquest Criteri:
- Les empreses que estiguessin aplicant les mesures de suspensió o reducció de jornada hi poden renunciar, de manera total o parcial, respecte de part o la totalitat de la plantilla, i de manera progressiva segons vagin desapareixent les raons vinculades per força major.
- Igualment serà possible alterar la mesura suspensiva inicialment plantejada i facilitar el trànsit cap a les reduccions de jornada, que suposen un menor impacte econòmic sobre el treballador i permetran atendre la gradualment creixent oferta i demanda de productes i serveis de les empreses.
- A aquest efecte les exigències documentals i de procedimentseran les imprescindibles, i n’hi haurà prou comunicant a l’autoritat laboral la renúncia a la mesura autoritzada o comunicada, davant una recuperació íntegra de l’activitat, i traslladar a l’entitat gestora de les prestacions la situació d’afecció i desafecció de cadascun dels treballadors, de manera que l’ERTO serveixi per garantir un trànsit no traumàtic cap a una normalitat futura en la qual les mesures conjunturals hagin deixat de ser necessàries.
En resum, el Criteri conclou, que tota la normativa laboral adoptada per causa de la COVID-19, que té com a pilar o l’eix fonamental les mesures d’ajust intern de les empreses, té com a objectiu:
- D’una banda mantenir l’ocupació i protegir als treballadors, evitant la destrucció de llocs de treball
- D’una altra, flexibilitzar i agilitar els mecanismes que són imprescindibles per aconseguir-ho, evitant càrregues innecessàries i establint com a prioritat la recuperació de l’activitat laboral i la reincorporació dels treballadors als seus llocs de feina.
Tot això, conclou el criteri, compassat amb les mesures preventives necessàries i les decisions que en matèria sanitària fossin acordades a cada moment per les autoritats competents.
Vegeu el criteri de la Direcció General del Treball
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.