Circulars

#834

COVID-19. La Direcció General de Treball aclareix la clàusula de salvaguarda de l’ocupació com a requisits dels ERTO

La prohibició de no acomiadar durant sis mesos imposada a les empreses que s’acullin a un ERTO no serà general, sinó que només s’aplicarà als expedients considerats per causa de força major i no als de causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció derivades del coronavirus. Així mateix, es podrà acomiadar aquells treballadors no inclosos en l’ERTO. La sanció per incomplir aquesta clàusula és abonar les quotes de la Seguretat Social que s’hagi estalviat l’empresa. Així ho ha aclarit la Direcció General de Treball en un criteri interpretatiu dictat a petició de la CEOE. El criteri s’emet amb un mer caràcter informatiu i no vinculant.

L’informem que la Direcció General de Treball emet un criteri, a petició de la CEOE, aclarint la seva interpretació de la clàusula de salvaguarda de l’ocupació en els ERTO juntament amb altres aspectes d’interès.

Recordem que el RDL 8/2020 va establir que les mesures extraordinàries en l’àmbit laboral que s’hi preveuen estaran subjectes al compromís de l’empresa de mantenir l’ocupació durant el termini de sis mesosdes de la data de represa de l’activitat.

Davant els dubtes d’aquesta clàusula de salvaguarda de l’ocupació, i per tant, del risc per a les empreses que mitjançant un ERTO hagin adquirit la bonificació en cotitzacions a la seguretat social a canvi del compromís de manteniment de l’ocupació, i que procedeixin a extincions de contractes o a acomiadaments que es puguin entendre com a incompliments d’aquesta clàusula de manteniment d’ocupació, la Direcció General de Treball ha emès un criteri interpretatiudictat a petició de la CEOE, aclarint la seva interpretació, si bé cal tenir en compte que el criteri s’emet amb un mer caràcter informatiu i no vinculant, dins de les competències interpretatives d’aquest Centre Directiu, puix que la competència per realitzar interpretacions legals amb caràcter vinculant s’atribueix en exclusiva pel nostre dret als òrgans jurisdiccionals.

Del criteri hem d’extreure igualment:

  • L’exoneració només s’aplica als ERTO per força major, no als ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció derivades del coronavirus.
  • El compromís no s’entendrà incomplert quan el contracte de treball s’extingeixi per motius com: acomiadament disciplinari declarat com a procedent, dimissió, jubilació o incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa del treballador.
  • En el cas dels contractes temporals, el compromís no s’entendrà incomplert quan el contracte s’extingeixi per expiració del temps convingut o la realització de l’obra o servei que constitueix el seu objecte o quan no es pugui realitzar de manera immediata l’activitat objecte de contractació.
  • Els treballadors tinguts en compte per entendre complert el compromís seran els inclosos en la mesura conjuntural adoptada per l’empresa, és a dir, en l’ERTO de suspensió o reducció de jornada.
  • El compromís de manteniment de l’ocupació serà efectiu des del moment en què acabi l’estat d’alarma. És a dir, hem de començar a computar els sis mesos establerts des de la finalització de les mesures de reducció de jornada o suspensió de contractes motivades per la COVID-19 des de la finalització de l’estat d’alarma decretat pel Reial decret 463/2020, i les seves possibles pròrrogues.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a