#830
COVID-19. Posada en funcionament del segon tram de la línia ICO d’avals aprovada pel Reial decret llei 8/2020
El Consell de Ministres del divendres dia 10 d’abril, ha aprovat un acord pel qual s’activa el segon tram de la línia d’avals per a empreses i autònoms que, per import de 100.000 milions d’euros, va acordar el Govern el passat 17 de març.
El nou tram, de 20.000 milions d’euros, iguala l’import de l’anterior. El 100% dels fons es destinen a avalar operacions de pimes i autònoms, ja que es considera que són els agents de l’activitat econòmica que més requereixen aquest suport en l’actualitat.
L’activació d’aquest nou tram es realitza abans del consum total del primer amb l’objectiu de cobrir totes les possibles operacions en cartera i permetre que entitats que estan a prop d’esgotar el contingent que tenien assignat en el primer tram per a pimes i autònoms puguin continuar fent fluir el crèdit cap als seus clients.
Es contribueix així a garantir les necessitats de circulant de les empreses amb l’objectiu de preservar la seva activitat i el manteniment de l’ocupació.
Amb els últims disponibles, les entitats financeres han registrat davant l’Institut de Crèdit Oficial gairebé 44.000 operacions de finançament, per un import avalat de 3.533 milions d’euros, que han permès la concessió d’una mica més de 4.550 milions d’euros de finançament. Del total d’operacions, el 99% correspon a nous préstecs i renovacions d’autònoms i pimes, per un import avalat de 3.360 milions d’euros, per a préstecs per més de 4.200 milions d’euros.
Un total de 86 entitats financeres han subscrit ja els corresponents acords de col·laboració i poden per tant distribuir el finançament amb aval de l’Estat als clients que ho necessitin. L’àmplia cobertura i implantació territorial de les entitats de crèdit, caixes rurals, establiments financers de crèdit, entitats de diners electrònics i entitats de pagaments garanteixen la distribució dels avals entre les empreses i autònoms de tots els sectors d’activitat i de qualsevol lloc del país.
Característiques de la línia d’avals
El segon tram de la línia d’avals manté les mateixes característiques i la mateixa manera de tramitació del tram inicial. Podran sol·licitar aquests avals de manera exclusiva les pimes i autònoms afectats pels efectes econòmics de la COVID-19, sempre que els sol·licitants no estiguessin en situació de morositat a 31 de desembre de 2019 i en procediment concursal a 17 de març de 2020.
L’aval garanteix el 80% dels nous préstecs i renovacions d’operacionssol·licitades per autònoms i pimes i tindrà una vigència igual al termini del préstec concedit, amb un màxim de cinc anys.
Amb la finalitat de garantir que pimes i autònoms són els beneficiaris reals dels avals, l’acord del Consell de Ministres reforça i precisa les previsions de l’anterior. S’estableix explícitament que el preu dels crèdits per als clients que es beneficiïn de l’aval haurà de ser inferior al dels préstecs i altres operacions per a la mateixa tipologia de client que no comptessin amb l’aval. Així mateix, s’inclou la prohibició que les entitats comercialitzin altres productes o serveis o que condicionin la concessió del préstec avalat a la seva contractació.
Les pimes i autònoms interessats podran sol·licitar la garantia per a les seves operacions fins a 30 de setembre de 2020. El termini es podrà ampliar, sempre en línia amb la normativa d’Ajudes d’Estat de la Unió Europea, per acord de Consell de Ministres.
La distribució de la línia d’avals entre els operadors es durà a terme als mateixos criteris que els establerts per al primer tram, en funció de la quota de mercat comunicada per cada entitat financera al Banc d’Espanya a tancament del 2019.
El volum màxim assignat per a cada entitat serà vàlid fins al 30 de juny. A partir d’aquesta data, els imports d’aval assignats i no utilitzats per les entitats es distribuiran entre la resta d’operadors, de manera proporcional a l’import d’aval que haguessin utilitzat fins a aquesta data.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.