Circulars

#74

QUINES SÓN LES PRINCIPALS NOVETATS DE L’IRPF DE CARA A LA PRÒXIMA DECLARACIÓ DE RENDA 2012?

Entre d’altres novetats de l’IRPF 2012, podem destacar una tributació més elevada deguda a l’aplicació de les tarifes complementàries tant sobre la base liquidable general com sobre la base de l’estalvi, la possibilitat de compensar els guanys del joc obtinguts des de l’01-01-2012 a casinos, bingos o màquines recreatives amb les pèrdues obtingudes durant el mateix període, sense que en cap cas les pèrdues superin els guanys, o la supressió de la compensació per adquisició d’habitatge que es va efectuar abans del 20-01-2006.

Com ja els hem informat, des del passat dia 2 d’abril, amb la possibilitat de confirmar l’esborrany de la declaració del IRPF 2012 telemàticament o telefònicament, s’inicia oficialment la campanya sobre la renda 2012, amb el termini establert per a la presentació de les declaracions de l’IRPF 2012 el comprès entre els dies 24 d’abril de 2013 i l’1 de juliol de 2013, si es presenten per Internet, i del dia 6 de maig de 2013 fins a l’1 de juliol de 2013 en el cas que es presenti per un mitjà diferent.

En relació amb la campanya sobre la renda, els volem recordar les principals novetats legislatives de l’IRPF per a aquest exercici 2012:

Exempcions

  • Es declaren com noves exempcions:

a)     Els guanys patrimonials que es generin per la dació en pagament del seu habitatge als deutors compresos en l’àmbit d’aplicació de l’article 2 del Reial decret llei 6/2012, de 9 de març, de mesures urgents de protecció de deutors hipotecaris sense recursos.

b)     El 50 per 100 dels guanys patrimonials que es posin de manifest amb ocasió de la transmissió d’immobles urbans adquirits a títol onerós a partir de 12 de maig de 2012 fins al 31 de desembre de 2012.

c)      Les ajudes excepcionals per danys personals en casos de defunció i d’incapacitat absoluta i permanent patits per les persones afectades pels incendis forestals i altres catàstrofes naturals a què s’apliqui el Reial decret llei 25/2012, de 7 de setembre.

  • Es modifiquen els requisits per a l’exempció de les indemnitzacions per acomiadament o cessament dels treballadors:

L’exempció de les indemnitzacions per acomiadament o cessament del treballador previstes en l’article 7.e) de la Llei de l’IRPF s’adapta a la nova reforma laboral en els aspectes següents:

1.-  Des del 7 de juliol de 2012, per declarar exemptes les indemnitzacions per acomiadament o cessament fins a la quantia establerta com obligatòria en l’Estatut dels Treballadors serà necessari que estiguin reconegudes en acte de conciliació o en resolució judicial.

No obstant això, per als acomiadaments produïts amb anterioritat a aquesta data es manté l’exempció de les indemnitzacions reconegudes amb anterioritat a l’acte de conciliació.

2.-  A partir del 12 de febrer de 2012 per als acomiadaments col·lectius basats en causes econòmiques, tècniques, organitzatives, de producció o per força major, quedarà exempta la part d’indemnització percebuda que no superi els límits establerts amb caràcter obligatori en l’Estatut dels Treballadors per a l’acomiadament improcedent (33 dies per any de servei fins a un màxim de 24 mensualitats amb l’aplicació, si escau, del règim transitori per a contractes formalitzats amb anterioritat al 12 de febrer de 2012), i s’elimina a més a més el requisit de l’aprovació prèvia de l’autoritat competent.

Règim transitori: per a les indemnitzacions per acomiadament o cessament que siguin conseqüència dels expedients de regulació d’ocupació en tramitació o amb vigència en la seva aplicació a 12 de febrer de 2012, aprovats per l’autoritat competent a partir del 8 de març de 2009, es manté l’anterior exempció (indemnització que no superi 45 dies de salari, per any de servei, fins a un màxim de 42 mensualitats).

Rendiments d’activitats econòmiques

  • Per aplicació de la normativa de l’impost sobre societats s’apliquen les següents novetats en matèria de despeses deduïbles:

  • ·         Limitació en la deduïbilitat de les despeses financeres netes que superin el milió d’euros al 30% del benefici operatiu de l’exercici.

  • ·         Modificació del límit màxim de la deducció del fons de comerç i de l’immobilitzat intangible amb vida útil indefinida per als contribuents que no tinguin la consideració d’empreses de reduïda dimensió. Així, d’una banda, els contribuents que compleixin els requisits de les empreses de reduïda dimensió, podran deduir el fons de comerç al 5% anual també el 2012 i 2013, com a excepció, ja que la resta d’empreses, en aquests anys, només poden deduir-lo a l’1%. D’altra banda, als contribuents que compleixin els requisits de les empreses de reduïda dimensió, no els serà aplicable, el 2012 i 2013, el retall en la deducció dels intangibles de vida útil indefinida, previst en la normativa de l’impost sobre societats, i poden continuar deduint-los al 10%, i no a un màxim del 2%.

  • A partir de 31 de març de 2012, es modifica la regulació de l’IRPF per adaptar-la a la supressió de la llibertat d’amortització en elements nous de l’actiu material fix que regulava la disposició addicional onzena de la Llei de l’impost sobre societats i s’estableix un règim transitori per a  els contribuents que en aquesta data tinguin quantitats pendents de llibertat d’amortització (amb manteniment o sense d’ocupació) i puguin seguir aplicant-les amb determinats límits.

  • La transmissió, a partir de 31 de març de 2012, d’elements patrimonials afectes a l’exercici d’activitats econòmiques que haguessin gaudit de la llibertat d’amortització determina les conseqüències següents:

  • ·         En el càlcul del guany o pèrdua patrimonial el valor d’adquisició es minorarà en l’import de les amortitzacions que haguessin estat fiscalment deduïbles si no s’ha aplicat la llibertat d’amortització.
  • ·         L’excés entre l’import de les amortitzacions fiscalment deduïdes i l’import de les amortitzacions que haguessin estat fiscalment deduïbles si no haguessin aplicat les amortitzacions tindrà, per al transmitent, la consideració de rendiment íntegre de l’activitat econòmica en el període impositiu en què s’efectuï la transmissió.

  • Es prorroga la reducció del rendiment net de les activitats econòmiques per manteniment o creació d’ocupació. Recordem que aquest benefici fiscal consisteix en el fet que si l’empresari o professional manté ocupació en 2012 respecte a 2008, podrà reduir els rendiments nets positius de l’activitat un 20%, sempre que la xifra de negocis sigui inferior a 5.000.000 € i la plantilla mitjana no arribi a 25 empleats. L’import de la reducció no podrà ser superior al 50% de l’import de les retribucions satisfetes en l’exercici al conjunt dels treballadors. 

  • Activitats econòmiques en estimació objectiva: s’aplicarà la reducció del 65% del rendiment net per a activitats econòmiques desenvolupades en el terme municipal en Lorca (Múrcia). 

Pèrdues patrimonials degudes al joc

Només es consideren pèrdues patrimonials les degudes a pèrdues en el joc obtingudes en el període impositiu quan excedeixin dels guanys obtinguts en el joc en el mateix període. No es computaran en cap cas les pèrdues derivades de la participació en jocs organitzats per la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat, CCAA, ONCE, Creu Roja Espanyola i entitats anàlogues de caràcter europeu.

Pèrdua de la condició de contribuent per canvi de residència

Els contribuents que traslladin la seva residència a un altre Estat membre de la Unió Europea podran optar per imputar les rendes pendents en la base imposable corresponent a l’últim període impositiu o per presentar, a mesura en què es vagin obtenint cadascuna de les rendes pendents d’imputació, una autoliquidació complementària sense sanció, ni interessos de demora ni cap recàrrec, corresponent a l’últim període que s’hagi de declarar per aquest impost.

Escales i tipus de gravamen més elevats

Per als exercicis 2012 i 2013, s’estableix una tarifa complementària a l’estatal de la base liquidable general amb 7 trams i tipus que van del 0,75% al 7% i una de complementària a la de l’estalvi amb 3 trams i tipus que van del 2% al 6%, tot això amb el reflex corresponent en les retencions. 

Les escales de tipus complementaris, respectivament, són les següents:

Base liquidable general

Base liquidable general. Fins a euros

Increment en quota íntegra estatal. Euros

Resta base liquidable general. Fins a euros

Tipus aplicable

Percentatge

0

0

17.707,20

0,75

17.707,20

132,80

15.300,00

2

33.007,20

438,80

20.400,00

3

53.407,20

1.050,80

66.593,00

4

120.000,20

3.714,52

55.000,00

5

175.000,20

6.464,52

125.000,00

6

300.000,20

13.964,52

En endavant

7

A l’import resultant d’aplicar aquesta escala complementària se li resta també el resultat de portar-hi els mínims personals i familiars. Sense perjudici dels tipus que poguessin aplicar les diferents comunitats autònomes (CCAA) en les competències que tenen assignades (aquest exercici requeriria tenir en compte l’escala aprovada en cada CCAA atès que hi ha diferències notables entre les CCAA) aquesta modificació suposa un increment del tipus marginal màxim de gravamen de l’IRPF de fins el 52%, i pot arribar com a Catalunya al màxim del 56%.

Base liquidable de l’estalvi

Base liquidable de l’estalvi. Fins a euros

Increment en quota íntegra estatal. Euros

Resta base liquidable de l’estalvi. Fins a euros

Tipus aplicable

Percentatge

0

0

6.000

2

6.000,00

120

18.000

4

24.000,00

840

En endavant

6

Això suposa que els tipus de gravamen de l’estalvi (interessos, dividends, guanys patrimonials per vendes d’accions, fons o immobles, etc.) per a cadascun dels trams seran del 21%, 25% i 27%, respectivament.

Deduccions

  • Deducció per donatius:

Es consideren activitats prioritàries de mecenatge les donacions i aportacions vinculades a l’execució dels projectes inclosos en el Pla director de recuperació del patrimoni cultural de Lorca.

  • Deducció per obres de millora en habitatges:

En la declaració de 2012 es pot aplicar el règim de deducció per obres de millora que correspongui a:

  • ·         Obres realitzades i quantitats satisfetes, des del 7 de maig de 2011 fins al 31 de desembre de 2012, en qualsevol habitatge que sigui propietat del contribuent o a l’edifici on es trobi, excepte els habitatges afectes a activitats econòmiques.
  • ·         Obres de millora realitzades i quantitats satisfetes des del 14 d’abril de 2010 fins al 6 maig de 2011 en habitatge habitual.

L’incentiu fiscal consisteix en el fet que els contribuents la base imposable dels quals sigui inferior a 71.007,20 € anuals, es podran deduir el 20% de les quantitats satisfetes des del dia 7 de maig fins al 31 de desembre de 2012 per les obres realitzades durant el període esmentat en qualsevol habitatge de la seva propietat o a l’edifici on es trobi, sempre que tinguin com a objecte la millora de l’eficiència energètica, la higiene, salut i protecció del medi ambient, la utilització d’energies renovables, la seguretat i l’estanquitat, i en particular la substitució de les instal·lacions d’electricitat, aigua, gas o altres subministraments, o afavoreixin l’accessibilitat a l’edifici o els habitatges, així com per les obres d’instal·lació d’infraestructures de telecomunicació realitzades durant el període esmentat que permetin l’accés a Internet i a serveis de televisió digital en l’habitatge del contribuent.

Algunes obres que es podrien acollir a aquest benefici fiscal podrien ser les següents: instal·lació de panells solars, millora de l’envoltant tèrmica de l’edifici, millora dels sistemes d’instal·lacions tèrmiques, mecanismes per estalviar aigua, substitució d’instal·lacions d’electricitat, aigua, gas, instal·lació d’ascensors o l’adaptació per a discapacitats, de rampes d’accés a edificis i d’elements d’informació que permetin l’orientació en l’ús d’escales i ascensors.

Les obres s’han d’abonar a través dels següents mitjans de pagament: targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en comptes en entitats de crèdit.

La base màxima d’aquesta deducció serà de 6.750 € si la base imposable és igual o inferior a 53.007,20 €.

Quan estigui compresa entre 53.007,20 i 71.007,20 € estarà determinada per:

Base de la deducció = 6.750 – [0,375 x (base imposable – 53.007,20)]

En cap cas, la base acumulada de la deducció corresponent als períodes impositius en què aquesta s’apliqui podrà excedir de 20.000 € per habitatge.

Encara que la deducció és per a obres satisfetes fins al 31 de desembre de 2012, és possible que alguns contribuents que haguessin sobrepassat el límit anual i encara els resti base per deduir el 2013 es puguin deduir per aquest concepte.

  • Deducció per inversió en habitatge habitual:

Es recupera el 2012 aquesta deducció per a tots els contribuents de l’impost eliminant, per tant, la redacció vigent el 2011 que pretenia impedir o limitar la deducció a partir de certs nivells de renda.

Deducció estatal del 7,5% de les quantitats satisfetes en el període de què es tracti per l’adquisició o rehabilitació de l’habitatge habitual (la part autonòmica de la deducció, tret que la Comunitat hi hagi establert un altre percentatge, serà també del 7,5%). La base màxima de la deducció és de 9.040 €.

Es manté en els mateixos termes que per a 2011 la deducció per inversió en habitatge habitual per als contribuents que hi efectuïn obres i instal·lacions d’adequació, inclosos els elements comuns de l’edifici i els que serveixin de pas necessari entre la finca i la via pública. Recordem que, en aquest cas els percentatges estatal i autonòmic són del 10% (deducció 20%) i la base màxima de 12.080 €/any.

A partir de l’exercici 2013 se suprimeix la deducció per adquisició d’habitatge, però poden continuar fent la deducció tots els contribuents que hagin adquirit abans de 31/12/2012 el seu habitatge habitual (15% sobre una base màxima anual de 9.040 €). També mantindran la deducció en exercicis futurs els qui hagin satisfet quantitats abans d’aquesta data per a la construcció, rehabilitació o ampliació de l’habitatge habitual, i per a això, per a aquestes persones pot ser especialment important practicar la deducció en la seva declaració de l’IRPF 2012 en relació amb aquestes quantitats.

  • Comptes estalvi habitatge:

Com hem comentat, a partir de l’1 de gener de 2013 se suprimeix la deducció per adquisició d’habitatge habitual. Aquesta supressió afecta tots els contribuents, incloent els qui tinguessin obert un compte habitatge amb anterioritat a aquesta data. Aquests contribuents, si adquireixen el seu habitatge en els quatre anys següents a l’obertura del compte (sempre que el termini de 4 anys venci a partir de l’1 de gener de 2013), no perden les deduccions ja practicades, encara que no podran deduir per adquisició d’habitatge.

Els contribuents que prevegin que no adquiriran l’habitatge en aquest termini, podran regularitzar les deduccions practicades en exercicis anteriors en la declaració de 2012, sense liquidar interessos de demora.

Aquesta opció no resulta aplicable als qui hagin incomplert el termini dels quatre anys el 2012 per adquirir el seu habitatge habitual, que hauran de regularitzar en la declaració de 2012 les deduccions per compte habitatge aplicat en exercicis anteriors, liquidant, en tot cas, els interessos de demora corresponents.

  • Deduccions per inversió empresarial:

Per aplicació de la normativa de l’impost sobre societats,  per als contribuents en estimació directa:

  • ·         S’incrementa el termini per a l’aplicació de les deduccions  per incentius a la inversió, que passen de 10 i 15 anys a 15 i 18 anys, respectivament.
  • ·         Es redueix per als períodes 2012 i 2013 del 35 per 100 al 25 per 100 el límit conjunt que opera per a les deduccions per incentius a la inversió.
  • ·         Es prorroga a l’exercici 2012 el dret a aplicar la deducció (de l’1% o del 2% sobre l’excés de les despeses del període respecte a la mitjana dels dos exercicis anteriors) per despeses de formació en l’impost sobre societats per les despeses i inversions per habituar els empleats en la utilització de les noves tecnologies de la comunicació i de la informació quan la seva utilització només es pugui realitzar fora del lloc i horari laboral.
  • ·         S’afegeixen noves deduccions en l’àmbit empresarial, vinculades a determinats esdeveniments d’excepcional interès públic.

Compensació fiscal per deducció en l’adquisició d’habitatge

S’ha suprimit i per tant no és aplicable en la declaració de l’exercici 2012 la compensació fiscal per deducció en l’adquisició d’habitatge habitual adquirit abans del 20 de gener de 2006.

Actualització de balanços (Llei 16/2012, de 27 de desembre)

Els contribuents de l’IRPF que s’hagin acollit a l’actualització de balanços prevista en l’article 9 de la Llei 16/2012, de 27 de desembre, per la qual s’adopten diverses mesures tributàries dirigides a la consolidació de les finances públiques i a l’impuls de l’activitat econòmica, hauran de presentar conjuntament per via telemàtica a través d’Internet la declaració de l’IRPF 2012 (model 100) i l’autoliquidació del gravamen únic sobre revaloració d’actius per a subjectes passius de l’impost sobre la renda de les persones físiques (model 108).

  • Finalitat:

Pels efectes positius que pot generar en l’àmbit empresarial, en afavorir tant el finançament intern com el millor accés al mercat de capitals, l’article 9 de la Llei 16/2012, de 27 de desembre ofereix als contribuents de l’impost sobre la renda de les persones físiques que realitzin activitats econòmiques la possibilitat de realitzar, si ho desitgen, una actualització dels valors dels elements patrimonials afectes a la seva activitat.

  • En què consisteix:

a) Operacions d’actualització de valors:

  • ·         Es poden actualitzar els valors dels elements de l’immobilitzat material i de les inversions immobiliàries situats tant a Espanya com en l’estranger, afectes a l’activitat econòmica, que figurin en el primer balanç tancat després del 28 de desembre de 2012 o, si escau, en els corresponents llibres registres a 31 de desembre de 2012, sempre que no estiguin fiscalment amortitzats en la seva totalitat.
  • ·         L’actualització es referirà necessàriament a tots els elements susceptibles de la mateixa i a les corresponents amortitzacions, excepte en el cas dels immobles, respecte als quals es podrà optar per la seva actualització de forma independent per a cadascun d’ells. En el cas d’immobles, l’actualització s’haurà de realitzar distingint entre el valor del sòl i el de la construcció.
  • ·         L’import de les revaloracions comptables que resultin de les operacions d’actualització es portarà al compte “Reserva de revaloració de la Llei 16/2012, de 27 de desembre”, que formarà part dels fons propis o, si escau, al Llibre registre de béns d’inversió.
  • ·         Les operacions d’actualització de valors es practicaran conforme al que estableix l’article 9 de la Llei 16/2012 dins el període comprès entre el 31 de desembre de 2012 i la data de finalització del termini de presentació de la declaració de l’IRPF corresponent al període impositiu 2012.
  • ·         No es poden acollir a l’actualització de valors les operacions d’incorporació d’elements patrimonials no registrats en comptabilitat o en els llibres registres corresponents ni les d’eliminació dels llibres dels passius inexistents.

b) Autoliquidació i ingrés del gravamen únic sobre revaloració d’actius:

  • ·         Els contribuents que practiquin l’actualització estan subjectes al pagament d’un gravamen únic del 5 per 100 que recaurà sobre el saldo creditor del compte “reserva de revaloració de la Llei 16/2012, de 27 de desembre” i, en el supòsit de contribuents que estiguessin obligats a portar els llibres registres de la seva activitat econòmica, sobre l’increment net de valor dels elements patrimonials actualitzats.
  • ·         L’autoliquidació i ingrés del gravamen únic sobre revaloració d’actius per a contribuents de l’IRPF (model 108) s’efectuarà en el termini comprès entre el 24 d’abril i l’1 de juliol de 2013. Si s’opta per la domiciliació bancària com a forma de pagament el termini serà el comprès entre el 24 d’abril i el 26 de juny de 2013.
  • ·         En tot cas, els contribuents que s’acullin a l’actualització de balanços hauran de presentar conjuntament per via telemàtica a través d’Internet la declaració de l’impost sobre la renda de les persones físiques i l’autoliquidació del gravamen únic sobre revaloració d’actius per a subjectes passius de l’impost sobre la renda de les persones físiques. La presentació de la declaració fora de termini serà causa invalidant de les operacions d’actualització.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a