Circulars

#69

NOU PRONUNCIAMENT DEL TEAC PERQUÈ L’ARRENDAMENT D’IMMOBLES ES CONSIDERI ACTIVITAT EMPRESARIAL

Segons el Tribunal econòmic-administratiu Central (TEAC), el lloguer immobiliari es pot considerar com a activitat empresarial “sense persona i local” i també pot no haver-hi activitat empresarial encara que hi hagi “persona i local”.

Els informem que el TEAC, en dues resolucions importants de 20 de desembre de 2012, referents a l’impost sobre societats, afirma que els requisits de persona i local són només indicis de la realització d’una activitat, i que per tant, és possible que fins i tot disposant de persona i local no s’exerceixi una activitat econòmica; o que sense disposar de persona i local sí que hi ha “ordenació de mitjans”, i per tant, activitat econòmica.

El que diu la Llei de l’IRPF: arrendament com a activitat econòmica

La Llei de l’IRPF, a la qual es remet nombrosa normativa a aquests efectes, estableix que perquè l’arrendament d’immobles sigui activitat econòmica, ha d’existir un local en què es realitzi l’activitat i s’ha de comptar amb un empleat a jornada completa que la gestioni.

La Direcció General de Tributs i els Tribunals han discutit en nombroses ocasions sobre l’abast i la suficiència d’aquests requisits sense tenir una postura uniforme.

El que diu ara el TEAC en les seves Resolucions del 20 de desembre de 2012

En l’afer discutit davant el TEAC, sobre una entitat que realitza una activitat econòmica de promoció immobiliària, a més de dedicar-se a l’arrendament d’immobles (activitat que no compleix els requisits per poder ser qualificada com “d’activitat econòmica”), afirma que els requisits de persona i local són només indicis de la realització d’una activitat, i que per tant, és possible que fins i tot disposant de persona i local no s’exerceixi una activitat econòmica; o que sense disposar de persona i local sí que hi ha “ordenació de mitjans”, i per tant, activitat econòmica.

En concret, en un dels supòsits plantejats es va concloure que no s’exercia activitat econòmica perquè el local no era apte per realitzar l’activitat, el treballador estava contractat com a informàtic i no s’havia acreditat l’exercici de l’activitat per altres mitjans de prova.

En l’altre es conclou que, malgrat disposar d’un local i una persona contractada, no s’exerceix activitat econòmica en la mesura que el local és diàfan i no s’ha provat que una part individualitzada del local es destini al desenvolupament exclusiu de l’activitat.

Respecte a la persona contractada, tampoc es considera vàlida a aquests efectes en la mesura que les gestions de l’activitat eren en realitat realitzades per un agent de la propietat.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per a qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a