Circulars

#65

PUBLICAT EL PLA ANUAL DE CONTROL TRIBUTARI I DUANER DE 2013

Més d’una desena de les prioritats de control estan vinculades amb la nova Llei 7/2012 antifrau, i afecta matèries com els pagaments en efectiu, mòduls i mesures cautelars de recaptació. També destaca la creació de l’Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional i una anàlisi ambiciosa del negoci del comerç electrònic, i es reforçarà la lluita contra l’economia submergida amb 17.000 personacions d’inspecció i 2.600 de recaptació, i es començarà a comprovar el joc en línia.

Al BOE del dia 12 de març de 2013, es publicà la resolució de 8 de març de 2013, de la Direcció General de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, per la qual s’aproven les directrius generals del Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2013, que s’articula entorn de tres grans àmbits:

 

  • ·         Comprovació i investigació del frau tributari i duaner.
  • ·         Control del frau en fase recaptatòria
  • ·         Col·laboració amb les Administracions tributàries de les comunitats autònomes.

 

NOVETATS 2013

 

En aquesta ocasió, el Pla de Control ve marcat per la posada en marxa de la Llei 7/2012 d’intensificació d’actuacions per a la prevenció i lluita contra el frau, que inclou més d’una desena de línies d’actuació directament relacionades amb aquesta norma.

 

L’Agència Tributària, per tant, vigilarà des del primer moment el compliment de les noves exigències que marca la Llei 7/2012, i aprofitarà les noves eines que ofereix per al control tributari. Entre d’altres prioritats del Pla de Control 2013 relacionades amb la llei antifrau, destaquen les següents:

 

  • ·         Control de pagaments en efectiu. Anàlisi de les denúncies que es rebin sobre l’incompliment de la limitació de pagaments en efectiu a 2.500 euros. També es prestarà una atenció especial a l’existència de transaccions respecte de les quals no es pugui determinar el mitjà de pagament utilitzat i, de la mateixa manera, es farà un seguiment especial dels moviments d’efectiu en duanes per detectar quantitats que superin el límit autoritzat.

 

  • ·         Limitació del règim de mòduls. Es comprovarà l’evolució dels contribuents que queden exclosos del règim d’estimació objectiva a partir de l’entrada en vigor de la llei antifrau per perseguir aquelles actuacions dirigides a romandre artificialment en el règim. Hi haurà un especial seguiment dels empresaris que facturin a altres empresaris una part significativa de les seves operacions per a, quan procedeixi d’acord amb la Llei 7/2012, promoure’n la seva exclusió.

 

  • ·         Nova informació sobre béns i comptes a l’estranger. L’Agència comprovarà la situació tributària de contribuents que, sense haver presentat la nova declaració informativa, ofereixin indicis d’operacions a l’estranger que permetin presumir l’existència de béns i drets ocults fora de les nostres fronteres. En el cas de contribuents deutors, la declaració informativa s’aprofitarà per impulsar peticions d’assistència mútua a altres Estats membres de la Unió Europea a l’efecte d’adoptar mesures cautelars o embargar béns.

 

  • ·         Aplicació de la inversió del subjecte passiu en l’IVA per a l’entrega d’immobles i per a subcontractistes. Per a les operacions prèvies a l’entrada en vigor de la Llei 7/2012, continuarà la persecució de trames organitzades que pretenen devolucions d’IVA mitjançant la transmissió d’immobles sense contingut econòmic real. En les noves operacions, es vigilarà el compliment efectiu de la regla d’inversió del subjecte passiu, tant en les entregues d’immobles com en l’àmbit dels subcontractistes.

 

  • ·         Impuls a les mesures cautelars per evitar buidaments patrimonials. Els òrgans de recaptació, en col·laboració amb les àrees de Gestió, Inspecció i Duanes, adoptaran les mesures cautelars necessàries per assegurar el cobrament del deute davant qualsevol sospita fundada d’impagat. La meta marcada per a 2013 és incrementar les mesures cautelars un 20% sobre l’objectiu de l’any anterior, superant les 3.500. En casos de presumpte delicte fiscal es podrà actuar fins i tot abans de l’enviament de l’expedient a la Fiscalia, segons el que preveu la Llei 7/2012, i s’investigarà el patrimoni dels imputats per detectar conductes de buidament patrimonial o insolvències punibles. A més a més, es potenciarà l’adopció d’acords de prohibició de disposar d’immobles d’una societat quan s’hagin embargat accions del deutor.

 

  • ·         Derivacions de responsabilitat. Les principals mesures a dur a terme per lluitar contra el frau en la fase recaptatòria se centraran en les derivacions de responsabilitat. En aquest àmbit, s’emfatitzaran les actuacions tendents a l’aplicació dels supòsits d’alçament del vel, administradors de fet i responsables solidaris per ocultació de béns, aprofitant les millores establertes per la Llei 7/2012.

 

  • ·         Actuacions fraudulentes en l’àmbit concursal. Aprofitant els canvis normatius establerts en la llei antifrau, es procedirà a la inadmissió immediata de les sol·licituds d’ajornament de deutes que siguin considerades crèdits contra la massa (posteriors a la data de declaració del concurs) i es vigilarà la necessària declaració separada de les quotes d’IVA meritades abans i després de la data del concurs, així com la total compensació dels saldos pendents abans d’aquesta data.

 

Control de la fiscalitat internacional

 

Una altra novetat és la posada en funcionament de l’Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional (ONFI), que prestarà especial atenció a la tributació de grups empresarials multinacionals i la comprovació de preus de transferència. També en l’àmbit internacional, seran objecte d’atenció preferent les persones o entitats que localitzen de manera fictícia la seva residència fiscal en altres països.

 

Però, al costat d’això, es prestarà també especial interès a les operacions que es realitzin amb territoris o països que han deixat de figurar en la llista de paradisos fiscals per haver signat els corresponents convenis o acords. Respecte d’això, l’Agència Tributària practicarà requeriments d’informació selectius a fi d’avaluar el grau d’efectivitat dels acords d’intercanvi de dades d’abast tributari subscrits amb aquests territoris i, si fos necessari, denunciar el seu incompliment.

 

Lluita contra l’economia submergida

 

Durant el 2013, l’Agència Tributària continuarà intensificant la seva lluita contra l’economia submergida i la presència dels òrgans de control al carrer per efectuar controls massius i actuacions de captació d’informació presencials sobre activitats econòmiques obertes al públic, recintes duaners i establiments autoritzats.

 

Continuaran les actuacions presencials dirigides a la detecció de lloguers no declarats i s’ampliaran els controls sobre sectors i activitats més susceptibles d’ocultar activitat opaca, alhora que es manté la persecució de la utilització de factures falses.

 

En concret, està previst realitzar 17.000 visites de verificació del compliment fiscal en l’àmbit d’inspecció i 2.600 personacions de recaptació en locals propietat de deutors. En tots dos casos la previsió suposa elevar en un 19% les actuacions efectuades el 2012.

 

També seran prioritàries les actuacions d’investigació contra les trames organitzades de frau fiscal o blanqueig de capitals, i molt especialment les relacionades amb la introducció en territori duaner de mercaderies procedents de països asiàtics.

 

Igualment, serà objecte d’especial atenció el contraban de tabac, alhora que la combinació de determinats factors, com la pujada de preus i la crisi econòmica, ha provocat un augment del contraban de tabac en general i dels cigarrets en particular que ha suposat una sostracció rellevant d’ingressos tributaris.

 

A més a més, es reforçarà la presència efectiva dels òrgans de recaptació en locals en propietat de deutors sota certs supòsits, com la possibilitat que hagin incomplert diligències d’embargament amb una transcendència recaptatòria rellevant. De la mateixa manera, s’intensificaran els embargaments de pagaments realitzats per tercers al deutor mitjançant targeta de crèdit.

 

El comerç en línia com a pla de futur

 

El Pla de Control de 2013 contempla també les primeres actuacions dirigides de manera integral i ordenada al sector del comerç electrònic. Amb idea de preparar el terreny per a projectes més amplis i complexos en els anys següents, l’Agència Tributària començarà a catalogar les principals operatives de gestió de negoci associades a activitats realitzades exclusivament a través de la xarxa.

 

Es tracta de determinar patrons de risc fiscal que hagin de ser objecte de control i d’obtenir informació sobre l’activitat econòmica dels contribuents a la xarxa, contrastant les característiques dels serveis oferts a través de pàgines web amb el perfil tributari dels contribuents d’acord amb la informació disponible en les bases de dades de l’Agència. També s’investigaran diferents vies d’obtenció d’informació sobre els mitjans de pagament emprats en la xarxa.

 

Aquest any arrencarà també la comprovació de les activitats del joc en línia, tant en la referent a la tributació dels premis en IRPF i IVA com pel que fa a la tributació directa en general dels operadors del joc en el web.

 

Planificació agressiva i comprovació

 

En paral·lel a aquests focus d’activitat, l’Agència Tributària preveu reforçar els seus controls relacionats amb la planificació fiscal agressiva i la comprovació d’altres operacions, règims i sectors d’activitat específics. En aquest sentit, i entre d’altres camps d’actuació, es reforçarà la comprovació de la deduïbilitat de despeses financeres, particularment intragrup, es fomentarà la comprovació conjunta de grups familiars i societats en què participen per impedir transvasaments fraudulents de rendes entre els uns i els altres, i s’incrementaran un 25% les actuacions sobre professionals, per descobrir ingressos no declarats i despeses fictícies.

 

També serà objecte d’atenció prioritària el càlcul correcte i l’ingrés dels pagaments fraccionats de l’impost sobre societats determinat pel mètode de la base imposable de l’any en curs (el que han d’utilitzar les grans empreses).

 

En el marc dels seus plans de control, l’Agència Tributària analitzarà si els contribuents que s’han acollit a processos de regularització voluntària de la seva situació tributària, ja siguin ordinaris o extraordinaris, s’han ajustat a la finalitat prevista en la normativa reguladora d’aquests processos. Així mateix, la informació obtinguda en aquests processos serà cedida a les CCAA quan resulti d’interès per a la gestió dels tributs respecte dels quals siguin competents.

 

Al mateix temps, l’Agència Tributària ha decidit incrementar la participació de Vigilància Duanera en les actuacions de lluita contra el frau fiscal. D’aquesta manera, la lluita contra el frau tributari podrà comptar més tècniques d’investigació i operativa policial, així com les estratègies d’investigació patrimonial i localització d’actius pròpies de la lluita contra el blanqueig de capitals.

 

Altres mesures i actuacions a tenir en compte

 

  • ·         Intercanvi d’informació amb les comunitats autònomes, amb la Tresoreria General de les Seguretat Social i la Inspecció de Treball i Seguretat Social per detectar activitats econòmiques no declarades, i amb la Direcció General del Cadastre sobre titularitats i transmissions d’immobles o drets sobre ells. Accés telemàtic al Registre de Vehicles de la Direcció General de Trànsit (per obtenir dades sobre matriculació, transferències i baixes), així com a els Registres Mercantils i de la Propietat i a l’Índex Únic Notarial (per obtenir informació sobre les escriptures públiques formalitzades davant notari amb transcendència tributària).

 

  • ·         Control sobre els esquemes de planificació fiscal agressiva utilitzats per entitats residents, especialment grups multinacionals, amb el propòsit de minorar artificiosament bases imposables generades a Espanya i evitar així la seva tributació al nostre país.

 

  • ·         Les activitats professionals continuaran sent objecte d’atenció preferent així com la comprovació conjunta de grups familiars i societats en què participen.

 

  • ·         Continuació de les actuacions dirigides a la detecció de lloguers no declarats.

 

  • ·         Control dirigit a la detecció d’emissors de factures irregulars destinades a reduir la tributació del receptor de les factures, i es prestarà una atenció especial a la utilització indeguda del règim de mòduls amb aquesta finalitat.

 

  • ·         Control dirigit a evitar l’aparició de trames de frau de l’impost sobre el valor afegit en operacions intracomunitàries amb una estratègia orientada a la detecció primerenca d’aquestes trames, que es desenvoluparà mitjançant la realització d’actuacions d’investigació i de control preventiu del Registre d’Operadors Intracomunitaris.

 

  • ·         Anàlisi i selecció de contribuents a partir de signes externs de riquesa en els casos en què els signes no s’adiguin al seu historial de declaracions de renda o patrimoni preexistent.

 

  • ·         Comprovació de l’aplicació correcta de beneficis fiscals, així com la procedència de la aplicació de deduccions i ajustos al resultat comptable en l’impost sobre societats.

 

  • ·         Comprovació i el seguiment dels ajustos comptables derivats de la primera aplicació del Pla General de Comptabilitat.

 

  • ·         Realització en els recintes duaners d’actuacions de prevenció i control amb la doble finalitat d’assegurar la correcta liquidació dels drets aranzelaris i la resta de tributs que recauen sobre el comerç exterior i de garantir la protecció de les fronteres i la seguretat de la cadena de subministraments impedint l’entrada de mercaderies de tràfic il·lícit o potencialment perilloses per a la salut dels consumidors o el medi ambient.

 

 

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a