#63
PIMES I AUTÒNOMS PODRAN APLICAR EL CRITERI DE CAIXA EN LA GESTIÓ DE L’IVA A PARTIR DE 2014
A l’espera de coneixe’n la lletra petita, el Govern ja negocia amb les pimes el canvi normatiu que permetrà que a partir de 2014 les companyies amb una xifra de negoci inferior a 2 milions d’euros puguin pagar l’IVA en cobrar la factura i no, com succeeix ara, quan s’emet la factura (criteri de la meritació).
Com ja deu saber pels mitjans de comunicació, el Govern ha anunciat un canvi important per a les empreses i autònoms: l’aplicació per a 2014 del criteri de caixa en l’IVA. En aquest sentit, la mesura anunciada consistiria en la creació d’un règim especial d’IVA, de caràcter voluntari, que evita que s’hagi d’ingressar l’IVA a Hisenda fins que es cobri la factura, substituint el tradicional criteri de facturació o meritació pel de caixa.
Atenció. Les modificacions normatives en l’IVA s’inclouran en la Llei d’emprenedors i entraran en vigor el 2014 per a totes les pimes. És a dir, no s’aplicarà en un primer moment només a aquelles empreses que operin amb l’administració.
Règim actual: criteri de la meritació
En la Llei d’IVA actualment regeix el criteri de meritació, la qual cosa suposa que una empresa ha d’ingressar l’impost en el moment en què emet una factura amb independència del moment en què es cobri. Això suposa que el subjecte passiu haurà d’ingressar a Hisenda l’import de l’IVA que factura als seus clients molt abans de cobrar-lo efectivament.
En què consistiria aquest canvi del criteri de la meritació pel criteri de caixa?
A falta de coneixe’n el text definitiu i els requisits una vegada publicada al BOE, ja que no s’ha publicat encara cap esborrany de la norma, el canvi consistirà en el fet que es podran acollir (cal recolzar que és voluntari) a aquest règim del criteri de caixa les pimes i autònoms no subjectes al règim de mòduls amb un volum de negoci inferior als 2 milions d’euros. La mesura es desenvoluparà pròximament a través d’una Llei. No obstant això, no es començarà a aplicar fins a l’1 de gener de 2014.
Afectarà també a clients i proveïdors
Els clients i proveïdors també hauran d’aplicar aquest criteri de caixa. En principi, el criteri de caixa afectarà tant el pagament com la deducció. Dit d’una altra forma: el proveïdor que opti pel criteri de caixa no ingressarà l’IVA fins a cobrar la factura i, el seu client, no podrà deduir l’IVA suportat fins que no aboni l’import de l’operació.
Això significa que quan una gran empresa, que no pot recórrer al criteri de caixa, tingui com a proveïdor una pime que sí que aplica el nou model, ja no podrà deduir l’IVA fins que pagui el deute amb aquesta petita empresa. A més a més, això generarà certs problemes en la comptabilitat d’aquestes companyies que ja tenen el seu sistema de gestió de l’IVA totalment informatitzat. Els autònoms temen que les grans empreses pressionin als seus proveïdors per mantenir el criteri de meritació o optin per treballar només amb pimes que apliquen el seu mateix model d’IVA.
Caràcter voluntari
Recórrer al criteri de caixa serà optatiu per a aquelles companyies amb un volum de facturació que no superi els 2 milions d’euros. Això suposa que, a partir de 2014, algunes companyies utilitzaran el criteri de caixa i d’altres mantindran el criteri actual de meritació, amb els inconvenients que suposen per a les empreses des del punt de vista comptable i de facturació i llibres registres, ja que en funció de si els seus proveïdors apliquen el criteri de caixa o el de meritació, una empresa deduirà l’IVA en el moment de rebre una factura i, en altres ocasions, en el moment de pagar-la.
La decisió resulta important ja que les companyies que optin per aplicar el criteri de caixa hauran de mantenir-lo per a totes les seves vendes i no es podran canviar durant un període determinat que pot arribar als dos anys.
No obstant això, caldrà esperar el text definitiu de la norma, per veure quines solucions articula l’Executiu i evitar complicacions innecessàries en la gestió de l’IVA.
Atenció. Hisenda ja va traslladar a organitzacions com l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) o UPTA que l’Agència Tributària establirà més controls sobre les empreses que apliquin l’anomenat criteri de caixa. Una de les mesures que Hisenda ja està ultimant suposa l’obligació de portar uns llibres de registre de cobraments en l’IVA, una exigència que implica un augment notable de la burocràcia. El més probable és que aquesta informació addicional s’hagi de declarar davant Hisenda trimestralment.
El podran aplicar totes les empreses? Què diu la normativa europea?
La Directiva 2010/45/UE de 13 de juliol de 2010 per la qual es modifica la Directiva 2006/112/CE relativa al sistema comú de l’IVA, pel que fa a les normes de facturació, habilita els estats membres a establir el denominat règim especial de caixa o criteri de caixa. Ara bé, la Directiva no permet, la regulació d’un sistema de caixa d’aplicació generalitzada. Només per a determinades operacions i subjectes passius (companyies amb un volum de facturació que no sobrepassi els dos milions d’euros). Pel que, si ens guiem per això algunes pimes i les grans empreses hauran de seguir sota el criteri de meritació. A més a més, pel que el legislador ha anunciat, si una societat opta pel criteri de caixa, haurà de mantenir-lo “en totes les operacions”. És a dir, una companyia no podrà aplicar un règim o l’altre en funció de la voluntat dels seus clients.
Cada empresa haurà de valorar si li compensa acollir-se al nou criteri de caixa.
En tot cas, la mesura sí que pot resultar molt útil per a les empreses que tenen com a principal client a l’Administració Pública i pateixen les conseqüències en la seva tresoreria de l’elevada morositat i retard en els pagaments.
En cas que s’implanti el sistema de caixa en la Llei de l’IVA, i d’acord amb la normativa europea, el legislador espanyol podria optar per dues possibilitats:
a) Implantar un sistema de caixa simple, amb la possibilitat de regular un sistema de caixa tant pur (en el qual els empresaris que haguessin optat per aquest sistema no hauran d’ingressar l’IVA meritat de les seves entregues de béns o prestacions de serveis fins que es produeixi el pagament de la factura per part del seu client, és a dir, l’exigibilitat de l’IVA d’aquestes operacions es fa coincidir amb el moment del seu cobrament. De la mateixa manera, el client no podrà deduir l’IVA suportat de la compra fins al moment del pagament d’aquestes operacions al seu proveïdor) com mixt segons es decideixi o no anticipar el dret a la deducció de l’IVA suportat pel client que realitza operacions amb un operador que es trobi en sistema de caixa.
b) Implantar un sistema de caixa doble, en el qual per al subjecte passiu acollit a aquest sistema de caixa, l’impost meritat de les seves entregues de béns i prestacions de serveis serà exigible en el moment del seu cobrament i no podrà deduir l’IVA suportat de les seves adquisicions fins que les hagi pagat al seu proveïdor.
Si s’opta pel sistema de caixa doble (traslladant la Directiva 2010/45/UE), “l’empresari” que s’aculli a aquest sistema haurà d’aplicar el criteri de caixa tant per a l’IVA suportat com per al repercutit, la qual cosa és un sistema menys beneficiós per a ell, però més coherent de cara a la recaptació de l’IVA.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.