#250
DES DE 2015 LES EMPRESES PODRAN COMPENSAR LES SEVES BASES IMPOSABLES NEGATIVES PENDENTS SENSE LÍMIT TEMPORAL
La reforma de la Llei de l’impost sobre societats, amb efectes des de l’01-01-2015, estableix que les empreses podran compensar les bases imposables negatives sense límit temporal (fins a 2014 el termini de compensació era d’un màxim de 18 anys). A més, el dret a comprovar aquestes bases negatives per l’Administració prescriurà als 10 anys i, una vegada passat aquest termini, l’Administració haurà d’admetre la compensació si el contribuent n’acredita l’existència i quantia amb l’autoliquidació i amb la comptabilitat dipositada en el Registre Mercantil.
Com ja l’hem estat informant, la nova Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l’impost sobre societats substitueix l’anterior normativa reguladora d’aquest impost, el text refós de la Llei de l’impost sobre societats, aprovat pel Reial decret legislatiu 4/2004, de 5 de març, en el marc de la reforma del sistema tributari, que incorpora importants i nombroses modificacions en l’impost sobre societats.
Una de les novetats importants a destacar, és la referent a la compensació de les bases imposables negatives (pèrdues”), amb les següents modificacions importants:
1. Sense límit temporal
A partir de 2015, la seva empresa podrà compensar les bases imposables negatives sense límit temporal (fins a 2014 el termini de compensació era d’un màxim de 18 anys). Aquesta ampliació del termini no només és aplicable a les bases imposables negatives que es generin a partir d’ara, sinó també a les bases imposables negatives pendents de compensar a l’inici de l’exercici 2015. D’aquesta forma, la seva empresa podrà compensar de forma indefinida totes les bases imposables negatives generades a partir de 1997.
2. Limitació de l’import a compensar
També com a novetat, a més de no fixar cap límit temporal per a la seva compensació, la Llei estableix una limitació de l’import de les bases imposables negatives d’exercicis anteriors a compensar en un 70% (en el 2016, el 60%) de la base imposable prèvia, i s’admet en tot cas la compensació fins a un import d’1 milió d’euros. Aquest límit de la base imposable prèvia es calcularà prenent en consideració la base imposable de les empreses amb anterioritat a l’aplicació dels ajustos per la nova reserva de capitalització.
D’aquesta manera, es perpetua un límit a la compensació de les bases imposables negatives: el 70% de la base imposable prèvia a la reducció de la reserva de capitalització i a la seva compensació per a tot tipus d’empreses, en el 2016 el 60%. Ara, de forma transitòria, el 2013, el 2014 i el 2015 aquest límit és del 25 o del 50% segons l’import net de la xifra de negocis de l’entitat, sempre que superi els 60 o els 20 milions d’euros, respectivament. No obstant això, en tot cas es podran compensar fins a 1 milió d’euros. A més, s’ha de tenir en compte:
- Quan el període és inferior a l’any natural, el límit d’1 milió serà proporcional a la durada del període.
- El límit a la compensació no s’aplica a les empreses de nova creació en els 3 primers períodes impositius en els quals es genera la base positiva prèvia.
- La limitació a la compensació, com abans de la reforma, no resultarà d’aplicació a les quitacions i esperes conseqüència d’acords amb creditors. Aquesta excepció no es té en compte ni a l’efecte del 30% ni a l’efecte del límit absolut d’1 milió d’euros.
- Tampoc s’aplica el límit quan s’extingeix l’entitat, tret que l’extinció es produeixi per operacions de reestructuració amb aplicació del règim especial.
Recordi que durant el període iniciat en el 2015 continuaran sent aplicables les limitacions a la compensació de BIN per grans empreses, d’acord amb aquests punts:
- Les empreses amb un import net de la xifra de negocis igual o superior a 20 milions però inferior a 60 milions d’euros en els dotze mesos anteriors a l’inici del període impositiu, podran compensar les bases imposables negatives d’exercicis anteriors fins al límit del 50% de la seva base imposable prèvia a aquesta compensació i a l’aplicació de la reserva de capitalització.
- Les empreses amb un import net de la xifra de negocis igual o superior a 60 milions d’euros en el mateix període, podran compensar les bases imposables d’exercicis anteriors fins al límit del 25% de la seva base imposable prèvia a aquesta compensació i a l’aplicació de la reserva de capitalització.
Limitació per a períodes impositius iniciats durant l’any 2015
Import net de xifra de negocis 12 mesos anteriors (INCN)
Límit
0<= INCN < 20.000.000
Sense límit.
20.000 000 <= INCN< 60.000.000
50% de la BI prèvia a l’aplicació de la reserva de capitalització.
60.000.000 <= INCN
25% de la BI prèvia a l’aplicació de la reserva de capitalització.
3. Mesures per evitar l’adquisició de societats inactives o quasi inactives amb bases imposables negatives
Addicionalment, amb l’objecte d’evitar l’adquisició de societats inactives o quasi inactives amb bases imposables negatives, s’estableixen mesures que impedeixen el seu aprofitament, incidint en la lluita contra el frau fiscal. En concret, la nova llei indica que no es podrà compensar bases imposables negatives, a més d’en els supòsits recollits en l’antiga normativa (és a dir, quan: (a) la majoria del capital social o dels drets a participar dels resultats de l’entitat que hagués estat adquirida per una persona o entitat o per un conjunt de persones o entitats vinculades, amb posterioritat a la conclusió del període impositiu al que correspon la base imposable negativa; b) les persones o entitats al fet que es refereix la lletra anterior haguessin tingut una participació inferior al 25% al moment de la conclusió del període impositiu al que correspon la base imposable negativa), quan l’entitat adquirida es trobi en alguna de les següents circumstàncies:
- No realitzés cap tipus d’activitat econòmica en els 3 mesos anteriors a l’adquisició (abans es parlava que “entitat no hagués realitzat explotacions econòmiques en els sis mesos anteriors a l’adquisició de la participació que confereix la majoria del capital social”).
- Realitzés una activitat econòmica en els 2 anys posteriors a l’adquisició diferent o addicional a la realitzada amb anterioritat, que determinés, en si mateixa, un import net de la xifra de negocis en aquests anys posteriors superior al 50% de l’import mitjà de la xifra de negocis de l’entitat corresponent als 2 anys anteriors. S’entendrà per activitat diferent o addicional aquella que tingui assignat un grup diferent a la realitzada amb anterioritat, en la Classificació nacional d’activitats econòmiques (CNAE).
- Es tracti d’una entitat patrimonial (aquella en la qual més de la meitat del seu actiu estigui constituït per valors o no estigui afecte a una activitat econòmica).
- L’entitat hagi estat donada de baixa en l’índex d’entitats per no presentar la declaració durant 3 períodes impositius consecutius.
4. L’administració disposarà d’un termini de 10 anys per comprovar la procedència de la compensació
Finalment, i seguint el criteri del Tribunal Suprem, s’estableix que el dret de l’administració per comprovar o investigar les bases imposables negatives pendents de compensació prescriurà als 10 anys (el termini s’amplia de 4 a 10 anys), i es comptarà des de l’endemà de la finalització del termini establert per presentar la declaració o autoliquidació corresponent al període impositiu en què es va generar el dret a la seva compensació.
Transcorregut aquest termini, el contribuent haurà d’acreditar que la compensació de les bases imposables negatives resulten procedents, així com la seva quantia, mitjançant l’exhibició de la liquidació o autoliquidació i de la comptabilitat, amb acreditació del seu dipòsit durant el citat termini en el Registre Mercantil.
Aquest canvi també afecta a les comprovacions en curs que finalitzin a partir de l’1 de gener de 2015. Així, per exemple, si al setembre l’Administració Tributària va iniciar una inspecció de l’impost sobre societats de 2012 en el qual es compensaven unes bases negatives pendents de 2007, l’inspector podrà exigir-li que acrediti la seva procedència (encara que l’exercici 2007 estigui prescrit).
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.