Circulars

#245

APROVAT EL NOU SISTEMA DE LIQUIDACIÓ DIRECTA DE COTITZACIONS (SISTEMA CRET@)

La Seguretat Social ha establert un nou sistema de liquidació de quotes socials (també anomenat Projecte Cret@ o Sistema de liquidació directa), que substituirà a la tradicional autoliquidació que han de fer ara les empreses pels seus treballadors, d’acord amb la nova Llei 34/2014 de mesures en matèria de liquidació i ingrés de les quotes de la Seguretat Social. El nou model es caracteritza per un càlcul individualitzat de la cotització corresponent a cada treballador, efectuat directament per la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) en funció de la informació que ja obri en el seu poder, així com d’aquella altra informació que sigui proporcionada pel subjecte responsable del compliment de l’obligació de cotitzar

En el BOE del dia 27 de desembre de 2014, s’ha publicat la Llei 34/2014, de 26 de desembre, de mesures en matèria de liquidació i ingrés de quotes de la Seguretat Social, amb entrada en vigor el 28 de desembre de 2014 (amb alguna excepció), que posa fi al model general d’autoliquidació de quotes aplicable en el sistema espanyol de Seguretat Social caracteritzat per una liquidació o càlcul de les quotes efectuat pels empresaris i altres subjectes responsables del compliment de l’obligació de cotitzar, en funció del seu codi o codis de compte de cotització i altres dades i informació per ells aportats, mitjançant la transmissió electrònica de les  liquidacions o mitjançant la presentació dels respectius documents de cotització, sense perjudici del control que amb posterioritat era dut a terme per part de l’Administració de la Seguretat Social.

Aquest model general, que ha coexistit amb un altre de liquidació simplificada utilitzat per al càlcul de les quotes dels treballadors per compte propi, integrats tant en el RETA com en el Règim especial dels treballadors del mar, així com pel d’altres quotes del sistema de la Seguretat Social corresponents a col·lectius o a situacions especials, és substituït, si bé gradualment, per un nou sistema de liquidació de quotes conegut com a Sistema Cret@ que permetrà, gràcies a les possibilitats que ofereixen les tecnologies de la informació i la comunicació, millorar la gestió liquidatòria i recaptatòria dels recursos del sistema.

Sistema Cret@

Aquest nou sistema suposa modificacions en l’actual procediment d’intercanvi d’informació, tractament, estructura i format dels fitxers amb el qual els usuaris del Sistema RED es relacionen amb la TGSS.

El sistema que s’implanta per la Llei 34/2014 es caracteritza, d’una part, per implicar la facturació directament per la TGSS i, d’una altra, per tractar-se d’un càlcul individualitzat de la cotització que correspon a cada treballador, dins del codi de compte de cotització en el qual figura d’alta, i realitzat a partir de la informació en poder d’aquest organisme i d’aquella que li hagi de proporcionar l’ocupador.

¿Quan s’implantarà el nou model de liquidació?

Aquest nou sistema s’aplicarà de forma gradual, i es preveu que la seva utilització serà de forma simultània a la de l’actual model d’autoliquidació, subsistint, així mateix, el sistema de liquidació simplificada de quotes.

El desenvolupament reglamentari de la normativa del sistema de liquidació directa de quotes, s’haurà de realitzar en el termini de tres mesos des de l’entrada en vigor de la Llei (28-12-2014), és a dir abans del 28 març de 2015.

Amb caràcter general, perquè pugui entrar en funcionament el nou sistema i la TGSS procedeixi al càlcul de les cotitzacions corresponents als treballadors, l’empresa està obligada a:

  • Sol·licitar de la TGSS el càlcul de la liquidació de quotes corresponent a cada treballador de l’empresa. El termini que es disposa per part de l’empresa per a la sol·licitud (així com la transmissió de dades al fet que es refereix la lletra següent) transcorre des del primer al penúltim dia natural del respectiu termini reglamentari d’ingrés.
  • Transmetre a aquest servei comú les dades que possibilitin la realització d’aquest càlcul, tenint en compte, a més, l’obligació de comunicació que pesa sobre els empresaris conforme a les previsions de la Llei general de la Seguretat Social, que estableix que els empresaris tenen l’obligació de comunicar a la TGSS, en cada període de liquidació, l’import de tots els conceptes retributius abonats als treballadors, amb independència de la seva inclusió o no a la base de cotització a la Seguretat Social i encara que resultin d’aplicació bases úniques. Solament queden exclosos de la comunicació dels conceptes retribuïts els ocupadors de treballadors inclosos en el sistema especial d’empleats de la llar, i els empresaris taurins.
  • Que els treballadors figurin en alta en el període de liquidació, de manera que la TGSS no procedeix a la liquidació directa dels treballadors que no figurin en alta en el període assenyalat, encara que el subjecte responsable hagués facilitat les seves dades.

¿Com funcionarà?

Cada mes, la TGSS remetrà un butlletí a l’empresa que estigui integrada en aquest sistema en el qual apareixeran les dades del treballador, se li aplicaran directament les bonificacions i determinarà les quotes socials que hagi d’abonar a la Seguretat Social.

Es tracta d’un procediment senzill pel qual la Seguretat Social envia cada mes a les empreses un esborrany semblant al que envia Hisenda per a l’IRPF, on hi constaria el detall de la cotització que haurien de pagar per cada treballador i la quantitat total per tots ells.

L’empresa només haurà de comunicar la informació no disponible en les bases de dades als quals té accés la TGSS: bases de cotització, hores extres, etc.

Altres efectes del procediment:

  • Apareix el concepte de tram: la cotització i el càlcul de la quota passarà a realitzar-se per trams de dies, i cada tram serà la situació que tingui el treballador en el mes, que afecti la seva cotització i que sigui diferent de l’anterior tram. Els trams de cotització d’un treballador es generen des de l’aplicació de nòmina, i la TGSS comprova la coherència amb la informació que disposa.
  • Els càlculs es realitzaran per cada treballador mentre amb el sistema actual es realitzaven per codi de compte de cotització (CCC). Així tindrem la liquidació per treballador i la suma total.
  • Les dades hauran de ser comunicades en els terminis reglamentaris. L’empresa podrà sol·licitar a partir del dia 1 del mes següent, un esborrany de la liquidació, per conciliar-ho amb les dades que ella té. Qualsevol divergència, l’haurà de solucionar l’empresa, dirigint-se a l’organisme que generi aquesta incidència. Arreglades les divergències, i si escau d’existir un nou recàlcul de la TGSS, es podrà sol·licitar un nou esborrany i confirmar-lo, però solament d’aquest treballador en qüestió. En cas de no arreglar-se la divergència, prevaldrà sempre les dades i càlcul realitzat per la TGSS. Si no se solucionar l’anomalia passat el terme voluntari d’ingrés, es generaran els recàrrecs o devolucions d’ingressos indeguts que corresponguin (solament de treballadors amb anomalies). Amb el nou sistema desapareixen les liquidacions L04 i L09 en termini.

A partir del dia 1 i fins a l’antepenúltim dia de cada mes es podrà accedir als serveis de liquidació i conciliació i efectuar els recàlculs de la liquidació del treballador que siguin necessaris. El dia 20 es tancarà per a les domiciliacions i solament de tot allò que estigui conciliat. Tot allò que no estigui conciliat ja no podrà ser domiciliat i s’haurà d’abonar mitjançant pagament en finestreta. Hi haurà tancaments parcials el 24 i 28. L’antepenúltim dia del mes, serà l’últim per intentar la conciliació, i el dia 30 es generaran els rebuts de liquidació definitius.

Atenció. En el nou sistema de liquidació es diferencia entre termini de presentació i termini reglamentari d’ingrés, sense que, davant de la regulació anterior, hi hagi coincidència entre tots dos. Amb caràcter general, el termini reglamentari d’ingrés finalitza l’últim dia del mes següent al qual correspon la liquidació, mentre que el termini de presentació és el dia natural anterior a l’últim del mes, amb vista a poder accedir a la resposta del sistema dins del termini reglamentari d’ingrés.

  • El TC2 serà substituït per la RNT (relació nominal de treballadors). El TC1 serà substituït pel RLC (rebut de liquidació de cotitzacions).
  • Substitució del fitxer FAN en format text per diversos fitxers en XML. Tota la comunicació es farà mitjançant nous fitxers en format XML, tant per a l’enviament de dades de cotització, com per a la lectura de respostes, correcció de discrepàncies, així com per a l’emissió dels rebuts de liquidació i relació nominal de treballadors.

Recàrrecs per ingrés fora de termini i incompliment de l’ajornament

Com a conseqüència del canvi del sistema d’autoliquidació de quotes pel de liquidació directa per la TGSS, des del 28-12-2014 es modifiquen els supòsits en què són aplicable els recàrrecs per ingrés fora de termini i en cas d’incompliment de les condicions o pagaments de l’ajornament.

Procedeixen els diferents supòsits de recàrrec (el percentatge del qual no varia) quan, transcorregut el termini reglamentari establert per al pagament de les quotes a la Seguretat Social sense el seu ingrés, els subjectes responsables del pagament hagin complert o no en el  termini les obligacions de transmissió o presentació de dades establertes.

En cas d’incompliment de qualsevol de les condicions o pagaments de l’ajornament, es prossegueix, sense més tràmit, el procediment de constrenyiment que s’hagués iniciat abans de la concessió i es dicta providència de constrenyiment per aquell deute que no hagués estat constret, al qual s’aplica el recàrrec del 20% del principal, si s’ha complert dins de termini les obligacions de transmissió o presentació de dades establertes o del 35% en cas contrari. En tot cas, els interessos de demora que s’exigeixin seran els reportats des del venciment dels respectius terminis reglamentaris d’ingrés.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a