#196
NOVA REGULACIÓ QUE AGILITA EL PAGAMENT PER PART DE L’ESTAT DE SALARIS DE TRAMITACIÓ EN JUDICIS PER ACOMIADAMENT
Des del passat 19 de juny de 2014 està en vigor el nou procediment de reclamació a l’Estat dels salaris de tramitació reconeguts en judicis per acomiadament. Es tracta d’escurçar terminis i s’han fet competents les Delegacions i Sotsdelegacions del Govern per instruir i emetre proposta de resolució sobre aquestes reclamacions. La Direcció General de Relacions amb l’Administració de Justícia és la competent per resoldre i, si escau, efectuar el pagament corresponent.
Al BOE del 18 de maig de 2014 es publicà el Reial decret 418/2014, de 6 de juny, pel qual es modifica el procediment de tramitació de les reclamacions a l’Estat per salaris de tramitació en judicis per acomiadament, que va entrar en vigor amb caràcter general el dia 19 de juny de 2014.
Reclamació a l’Estat dels salaris de tramitació
Cal recordar que els salaris de tramitació són els salaris als quals té dret un treballador quan una empresa opti per la readmissió del treballador, després que un tribunal hagi qualificat l’acomiadament improcedent o nul. La quantitat correspon als salaris deixats de percebre pel treballador des de la data de l’acomiadament fins al dia de la sentència que declari la improcedència o nul·litat de l’acomiadament.
Atenció. La reforma laboral de 2012 va eliminar els salaris de tramitació per als acomiadaments qualificats com improcedents pels tribunals quan l’empresa optés per la indemnització.
D’acord amb l’Estatut dels Treballadors, quan la sentència que declari la improcedència de l’acomiadament es dicti transcorreguts més de 90 dies hàbils des de la data que es va presentar la demanda, l’empresari podrà reclamar de l’Estat l’abonament dels salaris de tramitació, així com les quotes de la Seguretat Social relatives a aquests salaris, corresponent alhora que excedeixi dels 90 dies hàbils esmentats.
Efectivament, l’empresari pot reclamar a l’Estat l’abonament dels salaris de tramitació pel temps que excedeixi d’aquests 90 dies, amb determinades condicions i conforme al procediment que s’ha modificat mitjançant el Reial decret 418/2014.
Atenció. Amb sentència ferma, i sempre que s’opti per la readmissió del treballador, es podran reclamar a l’Estat, conforme al procediment que ara es modifica, els salaris de tramitació pagats, o no pagats en cas d’insolvència provisional de l’empresari, i les quotes a la Seguretat Social corresponents als salaris de tramitació que excedeixin del termini esmentat.
Cal tenir present que aquest RD 418/2014 deroga el Reial decret 924/1982, de 17 d’abril, on es regulava el procediment per al cobrament de la quantitat equivalent a l’import dels salaris que hagués deixat de percebre el treballador com a conseqüència d’un judici per acomiadament declarat improcedent, i s’aplicarà als expedients que a aquesta data estiguin pendents de resolució definitiva.
Quines novetats s’introdueix en el procediment per reclamar els salaris de tramitació?
El propòsit de la modificació és agilitar el procediment, permetent la resolució de les reclamacions i, si escau, l’abonament de les quantitats per aquest concepte en temps raonables. Amb aquesta finalitat s’introdueixen també canvis en la normativa per atribuir a les Delegacions i Sotsdelegacions del Govern la competència per instruir i emetre la proposta de resolució de les reclamacions a l’Estat per salaris de tramitació i, d’altra banda, per conferir a la Direcció General de Relacions amb l’Administració de Justícia la competència per resoldre i, si escau, efectuar el corresponent pagament derivat d’aquestes reclamacions.
Qui pot presentar la reclamació?
Estaran legitimats per presentar la reclamació, tant l’empresari que, havent readmès el treballador acomiadat amb caràcter improcedent, hagi pagat els salaris de tramitació, com el propi treballador acomiadat, en cas d’insolvència provisional de l’empresari.
Quins òrgans són competents per a la seva tramitació?
Correspon a les Delegacions i Sotsdelegacions del Govern la instrucció del procediment fins a l’emissió de la corresponent proposta de resolució, que serà traslladada dins el termini establert a la Direcció General de Relacions amb l’Administració de Justícia, del Ministeri de Justícia.
La Direcció General de Relacions amb l’Administració de Justícia és l’òrgan competent per a la resolució, i, si escau, per procedir a l’aprovació i el compromís de la despesa, així com el reconeixement i proposta de pagament de les obligacions econòmiques derivades de la resolució de l’expedient.
En quin termini es pot presentar?
En el termini d’un any a comptar des de la sentència ferma.
Com s’inicia el procediment?
L’empresari o el treballador en el supòsit d’insolvència provisional d’aquell, poden reclamar les quantitats corresponents per mitjà d’un escrit, que es presentarà:
- En els registres administratius competents
- Mitjançant el registre electrònic habilitat a l’efecte.
En l’escrit de reclamació s’ha d’indicar el període considerat de salaris de tramitació a càrrec de l’Estat i la seva quantia.
Documentació exigida
A l’escrit de reclamació, s’haurà d’acompanyar, en tot cas:
a) Còpia testimoniada de la demanda d’acomiadament, de la sentència que declari la seva improcedència i de la resolució judicial per la qual es determini la readmissió del treballador, o compareixença a l’efecte.
b) Certificació expedida per la secretaria de l’òrgan jurisdiccional o Tribunal Superior de Justícia corresponent, fent constar la cronologia del procediment davant d’ell als efectes del còmput del temps que excedeixi dels noranta dies hàbils, especificant el motiu de la suspensió, si escau, o la no existència. En tot cas, hauran de figurar les dates de: acomiadament, presentació de la demanda, sentència i notificació i fermesa.
c) Documentació que acrediti fefaentment el pagament al treballador dels salaris que es reclamin, així com certificació original de la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) relativa a les quotes ingressades respecte del treballador acomiadat per l’empresa reclamant, amb desglossament mensual de quota patronal i quota obrera, referida al període comprès entre la data de l’acomiadament i la de la notificació de la sentència per la qual es declara l’acomiadament improcedent.
d) Informe de vida laboral del treballador. En cas d’haver prestat serveis per a una altra empresa en el període de responsabilitat estatal, s’haurà d’aportar documentació acreditativa dels salaris percebuts durant aquest període. Si, en aquests casos, l’empresari no pogués obtenir l’informe de vida laboral del treballador, haurà de ser la corresponent àrea o dependència de treball i immigració qui ho sol·liciti d’ofici.
S’exigirà documentació addicional en els casos següents:
a) En el cas que es nomeni un representant per a la tramitació, poder notarial que es faci constar expressament l’atorgament del poder. Es podrà substituir aquest apoderament notarial per l’atorgament de poder efectuat davant funcionari competent de la Delegació o Sotsdelegació de Govern, i s’ha de personar, amb aquest fi, a les seves dependències, representant i representat.
b) En el cas que qui reclami sigui el treballador d’una empresa declarada insolvent, còpia testimoniada de la interlocutòria d’insolvència provisional de l’empresari, amb expressió de la data de la seva fermesa.
c) Si el treballador reclamant ho fos d’una empresa en concurs de creditors, haurà de presentar certificat de l’administrador concursal en el qual manifesti tenir coneixement de la reclamació formulada per part del treballador, que s’indiqui l’estat del procediment concursal, i que el treballador no ha cobrat cap quantitat a càrrec de la massa del concurs.
Com es tramita i resol la sol·licitud?
La Delegació o Sotsdelegació del Govern emetrà proposta de resolució en els 15 dies següents al de la data d’entrada de la reclamació en el registre de l’òrgan competent per a la seva tramitació.
En els casos en què no existeixi constància suficient en la documentació presentada, es requeriran els informes que es considerin necessaris als òrgans competents, la qual cosa donarà lloc a la suspensió del procediment. També se suspendrà el procediment durant el termini d’esmena de deficiències de la sol·licitud per l’interessat.
La proposta de resolució, junt amb la documentació exigida, serà remesa com més aviat millor i en tot cas abans que venci el termini establert de 15 dies a la Direcció General de Relacions amb l’Administració de Justícia, que adoptarà i notificarà la resolució que en dret procedeixi en el termini d’un mes des de la recepció de la proposta, que posa fi a la via administrativa.
Desestimació
Transcorregut el termini previst d’un mes sense que s’hagi notificat la corresponent resolució, es podrà entendre desestimada.
En el cas que la reclamació sigui desestimada per la Direcció General de Relacions amb l’Administració de Justícia l’interessat podrà demandar davant l’òrgan jurisdiccional que va conèixer en la instància del procés d’acomiadament d’acord amb el que disposa la Llei 36/2011, de 10 d’octubre, reguladora de la jurisdicció social.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.