#179
PLA ANUAL DE CONTROL TRIBUTARI I DUANER DE 2014
Per a aquest exercici 2014 es presenten entre d’altres mesures i actuacions per part de l’Agència Tributària les principals novetats: l’explotació de la informació continguda en el model 720 (béns i drets situats a l’estranger), control de les sol•licituds d’ajornaments que tinguin per objecte aconseguir una dilació o retard injustificat en el pagament dels deutes tributaris, actuacions presencials dirigides a l’anàlisi de la facturació i els mitjans de pagament a fi de verificar l’efectivitat del compliment de la limitació de pagaments en efectiu, i els perceptors de subvencions o els qui es beneficiïn d’exempcions fiscals, també seran controlats.
Al BOE del dia 31 de març de 2014, es publicà la Resolució de 10 de març de 2014, de la Direcció General de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, per la qual s’aproven les directrius generals del Pla anual de control tributari i duaner de 2014, que s’articula entorn de tres grans àmbits:
- Comprovació i investigació del frau tributari i duaner.
- Control del frau en fase recaptatòria
- Col·laboració entre l’Agència Tributària i les Administracions tributàries de les comunitats autònomes.
L’Agència Tributària s’ha fixat com a objectiu no sols augmentar la qualitat dels serveis que presta als contribuents, sinó també millorar la seva eficàcia en un dels afers que més polèmica i retrets genera per part dels ciutadans: la lluita contra el frau fiscal.
A continuació els informem breument de les principals mesures i actuacions que es realitzaran en aquest exercici 2014, si bé moltes són continuistes de les iniciades en anys anteriors.
Economia submergida
Com en plans anteriors, Hisenda vol posar especial èmfasi en els sectors amb un major risc fiscal i d’entre aquests l’Agència Tributària recorda que aquest any els controls vigilaran l’auge de nous nínxols d’activitat o modalitats de negoci, les empreses resultants del desenvolupament de noves tecnologies, així com els canvis normatius o les pròpies modificacions del comportament dels obligats tributaris o contribuents.
Línies principals d’actuació:
- Captació i explotació d’informació, en els següents àmbits.
a) Informació d’altres administracions públiques, especialment en aquells supòsits en què existeixin registres administratius relatius a l’exercici d’activitats econòmiques.
b) Informació relativa a fluxos de fons, facturació a través de targetes de crèdit o situacions patrimonials inconsistents amb el contingut de les declaracions tributàries.
- Actuacions presencials:
c) Desenvolupament d’actuacions de comprovació i investigació amb suport de personal especialitzat en tècniques d’auditoria informàtica.
d) Realització d’actuacions presencials orientades a la verificació del compliment d’obligacions de caràcter formal així com de presa de dades de l’activitat visitada, incloent la verificació de la situació censal d’obligats tributaris respecte dels quals hi hagi indicis de deslocalització o simulació d’activitat per ocultar la vertadera activitat o el vertader titular de les rendes.
e) Actuacions dirigides a la verificació del compliment de la limitació de pagaments en efectiu.
f) Realització d’actuacions presencials per a la detecció de lloguers no declarats.
- Control d’activitats d’importació i venda de productes importats a fi de detectar vendes internes no declarades o la infravaloració dels valors en la importació o en les vendes interiors subsegüents a la importació, analitzant els marges reals de l’activitat.
Fiscalitat internacional
Les actuacions de control en matèria de fiscalitat internacional s’incardinen en el conjunt de les iniciatives seguides per les organitzacions internacionals que Espanya en forma part com la Unió Europea, l’OCDE, el G20 i el Consell d’Europa.
En particular, en l’àmbit de la fiscalitat internacional durant l’any 2014 seran objecte d’atenció preferent les següents:
a) Utilització abusiva de la normativa interna i internacional
- Actuacions relatives a la utilització abusiva de mecanismes «híbrids», ja siguin «entitats híbrides» o «instruments financers híbrids», que, aprofitant la diferent qualificació de determinades formes jurídiques o operacions en els sistemes fiscals de distints països i el joc dels convenis de doble imposició, determinin una minoració artificial de la seva tributació.
- Actuacions de control sobre aquells pagaments a l’exterior d’especial rellevància o operacions de major complexitat a què resulti d’aplicació mesures antiabús contemplades en la normativa interna o en els convenis bilaterals per garantir l’adequada tributació a Espanya de les rendes.
b) Actuacions de control d’operacions realitzades en paradisos fiscals
- Verificació de la tributació de les operacions realitzades amb persones o entitats residents en paradisos fiscals per garantir que s’ajusten a les limitacions i regles especials previstes per la nostra normativa tributària en relació amb aquests supòsits.
- Control sobre persones o entitats que localitzen de manera fictícia la seva residència fiscal en altres països, sobretot en països o territoris de baixa tributació o paradisos fiscals, amb el propòsit d’eludir el pagament d’impostos a Espanya.
c) Preus de transferència
- Control de la correcta aplicació de les normes sobre preus de transferència, especialment en operacions de reestructuració empresarial complexes, serveis intragrup, acords de repartiment de costos i operacions sobre intangibles rellevants.
- Impuls dels acords previs de valoració com a instrument de prevenció del frau que eliminen els riscos derivats de la política de preus de transferència de les empreses.
d) Altres actuacions de control en matèria de fiscalitat internacional
- Detecció d’establiments permanents instal·lats a Espanya per a aquells contribuents que tributen com a no residents sense establiment permanent, especialment en el marc de grups multinacionals amb presència a Espanya. Per a això es prestarà especial atenció a l’estructura i funcionalitat tant de les entitats filials residents a Espanya com de les no residents.
- Activitats exercides a Espanya per professionals, artistes o esportistes no residents, a fi de verificar la seva tributació correcta.
Economia digital
L’ús de la tecnologia ha canviat la forma de relació entre comprador i venedor i, per tant, ha de canviar l’actuació de control de l’Administració Tributària. Per tot això, està previst fer front a les noves formes de frau que possibilita la deslocalització permesa per Internet, ja que es poden originar activitats totalment submergides juntament amb d’altres que, en una aparença estrangera, són en realitat empreses espanyoles que usen la xarxa per eludir les seves obligacions fiscals.
En aquest àmbit d’actuació, continuaran les activitats d’investigació dirigides a l’anàlisi de les operatives de gestió de negoci associades a activitats realitzades exclusivament a través de la xarxa i a la determinació de patrons de risc fiscal que hagin de ser objecte de control, sent àrees d’atenció prioritària durant el 2014:
- Captació i explotació de la informació disponible a Internet que permeti descobrir activitats ocultes.
- Actuacions de control sobre les persones físiques o entitats titulars de pàgines Web receptores de publicitat per assegurar l’adequada tributació dels ingressos per publicitat a Espanya.
- Actuacions de control sobre aquells fabricants o prestadors de serveis que comercialitzin els seus béns o serveis a través d’Internet per garantir l’adequada tributació a Espanya de les rendes generades en l’activitat econòmica.
Planificació fiscal agressiva
Continua sent prioritari en el Pla de control de 2014 el desenvolupament d’actuacions de control dirigides a la regularització de la situació tributària d’aquells contribuents que haguessin utilitzat mecanismes agressius de planificació fiscal:
- Es manté el focus en aquells contribuents amb residència fiscal a Espanya que, amb l’objectiu d’eludir o minorar el pagament d’impostos, se serveixin d’entitats o estructures híbrides o fiduciàries o que actuïn mitjançant altres fórmules de planificació agressiva.
- Es perseguiran aquelles actuacions dirigides al doble aprofitament de pèrdues o despeses; la generació de pèrdues mitjançant transmissions de valors intragrup; o la desviació de rendes d’activitats econòmiques mitjançant la interposició d’entitats sense ànim de lucre.
- També seran objecte de control les operacions de reorganització empresarial a fi de comprovar el compliment dels requisits legalment establerts per gaudir del règim especial en l’impost sobre societats.
- De la mateixa manera, es continuarà amb el control de la deduïbilitat de les despeses financeres, especialment intragrup, i de la compensació indeguda de bases imposables negatives.
Frau organitzat
El 2014 seran objecte d’especial seguiment les següents operacions o col·lectius:
a) Contribuents acollits al règim d’estimació objectiva:
g) Detecció d’emissors de factures irregulars destinades a reduir la tributació del receptor d’aquestes factures, i es presta especial atenció a la utilització indeguda del règim de mòduls amb aquesta finalitat.
h) Supòsits de divisió artificial de l’activitat per assolir el manteniment en el règim de mòduls.
b) Trames de frau:
i) Control dirigit a impedir l’aparició de trames de frau de l’IVA en operacions intracomunitàries amb una estratègia orientada a la detecció primerenca de les trames, mitjançant la realització de les actuacions d’investigació i de control preventiu del Registre d’operadors intracomunitaris i, si escau, la judicialització primerenca dels expedients.
j) Control sobre els dipòsits fiscals i dipòsits diferents dels duaners per evitar la utilització d’aquests règims amb fins d’elusió fiscal. En particular, s’analitzarà la informació periòdica a subministrar per part dels titulars dels establiments respecte a la repercussió de les quotes dels impostos especials.
k) Detecció d’esquemes organitzats de frau a través del qual es produeix l’adquisició massiva i per preus simbòlics de societats sobre les quals recauen o recauran importants contingències fiscals, per part de persones il·localitzables, a fi de facilitar l’elusió de les responsabilitats tributàries de tota mena en què haguessin incorregut els anteriors titulars de les societats.
Prestació de serveis d’alt valor
El 2014 les activitats professionals continuaran sent objecte d’un seguiment utilitzant per a això les fonts d’informació tradicionals de l’AEAT, així com la informació que es pugui obtenir procedent de registres administratius o privats i de requeriments d’informació a clients finals, i es continua l’anàlisi i selecció de contribuents a partir de signes externs de riquesa en els casos en què aquests signes no resultin coherents amb el seu historial de declaracions de renda o patrimoni preexistents.
A més a més s’intensificarà el control de la utilització improcedent de persones jurídiques que canalitzin rendes de persones físiques amb l’únic objecte de reduir la tributació de la persona física per la diferència de tipus o que incorporin despeses personals no relacionades amb l’activitat.
En el cas de professionals que operin en sectors en què tradicionalment s’utilitza el cobrament en efectiu, s’examinarà l’aplicació de la limitació de pagaments en efectiu.
Control sobre operacions, règims juridicotributaris, obligats tributaris i sectors d’activitat específica
Juntament amb els àmbits de control prioritari assenyalats prèviament, existeixen determinats subjectes, sectors o règims tributaris sobre els quals l’Agència Tributària ha desenvolupat les seves actuacions de control en anys precedents que s’han de mantenir.
No obstant això, destaca com a novetat el 2014 l’explotació de la informació del model 720, relativa als béns i drets situats a l’estranger para detectar les possibles rendes procedents d’aquests béns i assegurar la seva correcta tributació.
A l’últim, es durà a terme un especial seguiment de la implantació de les noves vies de presentació, per mitjans telemàtics, de determinades autoliquidacions i declaracions informatives de natura tributària, reduint al màxim possible la presentació en paper.
Els àmbits prioritaris d’actuació seran els següents:
a) En el control de grans empreses, s’aprofundirà en l’anàlisi de riscos específics amb l’objecte de potenciar actuacions de control parcial que incideixin en un nombre més gran de contribuents. L’anàlisi de riscos específics inclourà, entre d’altres, el control dels ajustos al resultat comptable, la compensació de bases imposables negatives i l’aplicació de deduccions en quota.
b) Es prestarà especial atenció a aquells sectors econòmics que, no havent estat especialment afectats pel descens d’activitat produït durant els anys de crisi econòmica, presentin declaracions tributàries inconsistents amb indicis que posin de manifest nivells de facturació o capacitat econòmica rellevant.
c) Intensificació de les actuacions de control de fundacions i entitats sense ànim de lucre a fi d’evitar supòsits d’utilització abusiva del règim fiscal especial. En aquest marc, es prestarà especial atenció a la informació que pugui ser remesa per les entitats públiques que exerceixin funcions de patronatge sobre les citades fundacions.
d) Impuls de les actuacions de comprovació sobre les entitats que tributen en el Règim de consolidació fiscal en l’impost sobre societats i en el Règim especial de grups de l’IVA.
e) Control extensiu dels pagaments fraccionats de l’impost sobre societats duts a terme per les grans empreses.
f) Actuacions de comprovació de l’IVA suportat inclòs com a deduïble tant pels subjectes passius que optin pel règim d’IVA de caixa com per aquells altres que realitzin adquisicions a aquells que estiguin en el règim esmentat.
g) Control sobre el compliment de l’obligació de presentar la declaració de béns i drets a l’estranger, model 720.
h) Tractament de la informació del model 720 per assegurar la tributació correcta de les rendes procedents dels béns situats a l’estranger.
i) Potenciació dels procediments de revocació del NIF utilitzant la informació derivada de la campanya d’inclusió en el sistema de notificacions electròniques obligatòries.
j) Actuacions de control de tributació de les subvencions percebudes pels contribuents.
k) Es prestarà atenció als incompliments de l’obligació de presentació d’autoliquidacions mensuals o trimestrals explotant sistemàticament la informació de tercers que posin de manifest una activitat econòmica.
l) Actuacions de seguiment de la implantació de la presentació de determinades autoliquidacions i declaracions informatives de natura tributària per mitjans telemàtics.
Resum de les principals mesures i actuacions noves per a 2014
- Actuacions de comprovació dutes a terme amb el suport de personal especialitzat en tècniques d’auditoria informàtica, a fi de detectar situacions de manipulació dels llibres de comptabilitat i dels llibres registre, de portar doble comptabilitat o d’ocultació parcial de l’activitat, de conformitat amb els informes sobre la matèria elaborats per l’OCDE.
- Desenvolupament d’actuacions presencials dirigides a l’anàlisi de la facturació i els mitjans de pagament a fi de verificar l’efectivitat del compliment de la limitació de pagaments en efectiu
- Explotació de la informació continguda en el model 720 –béns i drets situats a l’estranger- per detectar les possibles rendes procedents d’aquests béns i assegurar la seva correcta tributació.
- Potenciació dels acords de prohibició de disposar dels béns immobles de les entitats les accions o participacions de les quals haguessin estat objecte d’embargament i desenvolupament d’actuacions d’embargament sobre béns i actius financers situats a l’estranger.
- Control de les sol·licituds d’ajornaments que tinguin per objecte assolir una dilació o retard injustificat en el pagament dels deutes tributaris resultants d’autoliquidacions o de liquidacions practicades per l’administració i impuls de les actuacions dirigides a acordar la derivació de la responsabilitat tributària en els casos de frau consistent en la falta d’ingrés reiterat d’autoliquidacions per retencions o impostos repercutits.
- Actuacions de control per verificar que la modificació del règim d’estimació objectiva no ha donat lloc a una intensificació d’aquelles modalitats de frau associades a la utilització abusiva del règim.
- Actuacions de control de la importació i exportació de mercaderies subjectes a controls addicionals, quan no a prohibicions específiques, com aliments, medicaments, material radioactiu, productes o residus perillosos, precursors d’estupefaents, material de defensa i de doble ús, mercaderies falsificades, espècies de la fauna i flora silvestres en perill d’extinció emparades pel Conveni CITES, etc.
- Implantació de nous controls i línies d’actuació per garantir la correcta gestió de l’impost sobre els gasos fluorats d’efecte hivernacle.
- Control dels obligats tributaris beneficiaris de l’exempció parcial de l’impost sobre l’electricitat a determinades activitats industrials vigent des de l’1 gener de 2014.
- Seguiment de la implantació de les noves vies de presentació, per mitjans telemàtics, de determinades autoliquidacions i declaracions informatives de natura tributària, reduint al màxim possible la presentació en paper.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.