#154
CONSTÀNCIA DEL CNAE EN LES ESCRIPTURES DE CONSTITUCIÓ DE SOCIETATS I D’ACORDS SOCIALS PER ALS EMPRENEDORS O EMPRESARIS
D’acord amb la Llei d’emprenedors, que va entrar en vigor el dia 29 de setembre de 2013, els emprenedors hauran d’identificar la seva activitat principal per referència al codi d’activitat econòmica que millor la descrigui i amb el desglossament que sigui suficient de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE). En els documents inscriptibles i en la primera inscripció de constitució de les corresponents entitats en els registres públics competents, s’expressaran els codis corresponents a les activitats que corresponen al respectiu objecte social de cada entitat inscriptible.
La Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització (més coneguda com “Llei d’emprenedors”), que va entrar en vigor el dia 29 de setembre, introdueix una sèrie de mesures amb relació a la classificació per activitat dels emprenedors o empresaris.
En concret, l’article 20 de la Llei d’emprenedors, conté una sèrie de mesures amb incidència en el Registre mercantil. Encara que el títol de l’article es refereix a la “sectorització universal dels emprenedors”, donat el concepte ampli que d’emprenedor té la Llei, hem de considerar que ha de ser aplicable als empresaris, persones físiques o jurídiques, en general.
Aquestes mesures són les següents:
1. En les seves relacions amb les Administracions públiques en l’exercici de les seves competències respectives, els emprenedors o empresaris hauran d’identificar la seva principal activitat per referència al codi d’activitat econòmica que millor la descrigui i amb el desglossament que sigui suficient de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques o CNAE. Aquest CNAE ha de ser únic per a tota l’administració.
2. En els documents inscriptibles i en la primera inscripció de constitució de les corresponents entitats en els registres públics competents, s’expressaran els codis corresponents a les activitats que corresponen al respectiu objecte social de cada entitat inscriptible. En els comptes anuals que s’hagin de dipositar s’identificarà quina és l’única activitat principal desenvolupada durant l’exercici per referència al codi corresponent.
Aquí el dubte que es pot plantejar és si serà necessari expressar els CNAE de totes les activitats compreses en l’objecte de la societat, la qual cosa de vegades pot ser una tasca pesada i dificultosa o bé només s’haurà d’expressar el CNAE que correspongui a l’activitat principal de la societat, sense necessitat de consignar-ne cap més. Això sense perjudici, evidentment, que si la societat desenvolupa diverses activitats de forma simultània es consignin tots els codis relatius a cada activitat. Però, als efectes de la inscripció, n’hi haurà prou de designar una activitat, precisament la que correspongui al seu objecte principal i que la descrigui millor. Creiem que la finalitat de la norma és aclarir l’activitat de la societat enfront dels socis i tercers i que no ho aclariria gaire si en l’escriptura s’haguessin de consignar tots els CNAE que corresponen a les diverses activitats compreses en l’objecte de la societat siguin o no desenvolupades per la societat.
No obstant això, en la Resolució de l’11 de novembre de 2013, de la Direcció General dels Registres i del Notariat, que permet la inscripció de determinat incís de l’objecte social d’una societat, es fa una consideració molt important en relació amb l’article 20 de la Llei 14/2013, assenyalant que una vegada entrada en vigor la Llei d’emprenedors en la primera inscripció de la societat en el Registre Mercantil s’hauran de fer constar “els codis corresponents a la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques que corresponguin a l’objecte social”.
Per tant, d’acord amb aquesta Resolució sembla que és obligatòria la consignació de tots els CNAES corresponents a totes les activitats que desenvoluparà la societat.
3. A l’últim, la norma assenyala que els registres públics on es dipositin els comptes anuals hauran de posar a disposició de totes les Administracions públiques els codis d’activitat vigents. Els dubtes que se suscitin sobre la seva correcció seran resolts mitjançant una resolució de l’Institut Nacional d’Estadística a qui el Registrador sotmetrà la decisió última.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.