#125
UNA SEGONA OPORTUNITAT: L’EMBARGAMENT DE L’HABITATGE HABITUAL DEL TREBALLADOR AUTÒNOM PER DEUTES AMB LA SEGURETAT SOCIAL O HISENDA
En cas d’execució de deutes de la Seguretat Social o Hisenda, l’embargament de l’habitatge habitual de l’autònom queda condicionada que no hi hagi altres béns suficients per embargar i, en tot cas, entre l’embargament i la subhasta haurà de transcórrer un mínim de dos anys (abans era un any).
Com ja sabrà, la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització (més coneguda com “Llei d’emprenedors”) ha modificat la Llei 20/2007, d’11 de juliol, de l’Estatut del Treball Autònom, amb l’objectiu de facilitar una segona oportunitat als autònoms afectats per un procediment administratiu d’execució de deutes, consistent en l’ampliació, d’un a dos anys, del termini que hi ha d’haver entre la notificació de la primera diligència d’embargament i la realització material de la subhasta, el concurs o qualsevol altre mitjà administratiu d’alienació, quan afecti la residència habitual d’un autònom.
A continuació els volem recordar com queda actualment la problemàtica de l’embargament de béns a l’autònom per deutes amb la Seguretat Social o amb Hisenda.
Responsabilitat del treballador autònom
El més important és saber que la responsabilitat de l’autònom és il·limitada. És el principal problema en el cas que les coses vagin malament. Si hi ha deutes, l’empresari respondrà no sols amb el patrimoni del negoci, sinó també amb els seus béns personals. És convenient per això que els autònoms casats optin pel règim econòmic de separació de béns. Així almenys es podran salvar els béns familiars. Si el matrimoni es troba en règim de separació de béns, la responsabilitat per deutes derivats de l’exercici del comerç per tan sols un dels cònjuges només afectarà aquest, i no als béns propis i privatius de l’altre cònjuge.
Hi ha béns inembargables
Si bé el treballador autònom respon de les seves obligacions amb tots els seus béns presents i futurs (responsabilitat il·limitada), existeixen determinats béns inembargables.
No seran en absolut embargables:
1 r Els béns que hagin estat declarats inalienables (són aquells que no es poden alienar, per trobar-se fora del comerç, per existir prohibició legal o per disposició d’última voluntat).
2n Els drets accessoris, que no siguin alienables amb independència del principal.
3r Els béns que manquin, per si sols, de contingut patrimonial.
4t Els béns expressament declarats inembargables per alguna disposició legal.
Són també inembargables:
1r El mobiliari i el parament de la casa, així com la roba de l’executat i de la seva família, en el que no es pugui considerar superflu. En general, els béns com ara aliments, combustible i altres que, a judici del tribunal, siguin imprescindibles perquè l’executat i les persones que en depenen puguin atendre la seva subsistència amb dignitat raonable.
2n Els llibres i els instruments necessaris per a l’exercici de la professió, art o ofici a què es dediqui l’executat, quan el seu valor no guardi proporció amb la quantia del deute reclamat.
3r Els béns sacres i els dedicats al culte de les religions legalment registrades.
4t Les quantitats expressament declarades inembargables per Llei.
5è Els béns i quantitats declarats inembargables per tractats ratificats per Espanya.
Embargament de sous i pensions
És inembargable el salari, sou, pensió, retribució o el seu equivalent, que no excedeixi de la quantia assenyalada per al salari mínim interprofessional.
Els salaris, sous, jornals, retribucions o pensions que siguin superiors al salari mínim interprofessional s’embargaran conforme a aquesta escala:
- 1r Per a la primera quantia addicional fins a la que suposi l’import del doble del salari mínim interprofessional, el 30 per 100.
- 2n Per a la quantia addicional fins a l’import equivalent a un terç del salari mínim interprofessional, el 50 per 100.
- 3r Per a la quantia addicional fins a l’import equivalent a un quart del salari mínim interprofessional, el 60 per 100.
- 4t Per a la quantia addicional fins a l’import equivalent a un cinquè del salari mínim interprofessional, el 75 per 100.
- 5è Per a qualsevol quantitat que excedeixi de l’anterior quantia, el 90 per 100.
Si l’executat és beneficiari de més d’una percepció, s’acumularan totes per deduir un sol cop la part inembargable. Igualment seran acumulables els salaris, sous i pensions, retribucions o equivalents dels cònjuges quan el règim econòmic que els regeixi no sigui el de separació de béns i rendes de tota mena, circumstància que haurà d’acreditar al secretari judicial.
Habitatge habitual
La Llei de l’Estatut del Treballador Autònom assenyala que, als efectes dels deutes de natura tributària i de seguretat social, embargat administrativament un bé immoble, si el treballador autònom acredités fefaentment que es tracta d’un habitatge que constitueix la seva residència habitual, l’execució de l’embargament quedarà condicionada al següent:
Que no resultin coneguts altres béns suficients del deutor susceptibles de realització immediata en el procediment executiu.
Que entre la notificació de la primera diligència d’embargament i la realització material de la subhasta, el concurs o qualsevol altre mitjà administratiu d’alienació hi hagi el termini mínim de 2 anys. Amb l’objectiu de facilitar una segona oportunitat als autònoms afectats per un procediment administratiu d’execució de deutes, la Llei 14/2013 ha dut a terme, amb efectes des del 29 de setembre de 2013, una modificació consistent en l’ampliació, d’un a dos anys, del termini que hi ha d’haver entre la notificació de la primera diligència d’embargament i la realització material de la subhasta, el concurs o qualsevol altre mitjà administratiu d’alienació, quan afecti la residència habitual d’un autònom.
Aquest termini no s’interromprà ni se suspendrà, en cap cas, en els supòsits d’ampliacions de l’embargament originari o en els casos de pròrroga de les anotacions registrals.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.