#121
PUBLICADA LA LLEI D’EMPRENEDORS AL BOE: MESURES TRIBUTÀRIES
Al BOE del dia 28 de setembre es publicà la Llei 14/2013 de suport als emprenedors i la seva internacionalització, que conté importants mesures tributàries que afecten fonamentalment l’IVA, l’IRPF i l’impost sobre societats (IS), com per exemple, la creació de la deducció per inversió en beneficis en l’IS i en l’IRPF, establiment en l’IVA i en l’IGIC del règim especial del criteri de caixa, millora en l’IS de la deducció per R+D+i i de la deducció per creació d’ocupació per a treballadors amb discapacitat, així com la modificació en l’IS del règim fiscal aplicable a les rendes procedents de determinats intangibles (“Patent ‘Box’”).
Amb data de 28 de setembre de 2013 es publicà al BOE la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització (més coneguda com “Llei d’emprenedors”). Amb un cert retard, aquesta norma era una de les més esperades pel col·lectiu d’autònoms i petits empresaris, ja que el seu objectiu és donar suport a l’emprenedor i a l’activitat empresarial, afavorir el seu desenvolupament, creixement i internacionalització i fomentar la cultura emprenedora i un entorn favorable a l’activitat econòmica, tant en els moments inicials al començament de l’activitat, com en el seu posterior desenvolupament, creixement i internacionalització. Amb aquest objectiu, la Llei introdueix reformes que afecten sectors molt diversos del nostre ordenament (fiscal, laboral, mercantil, concursal i administratiu).
A continuació volem descriure de forma resumida les mesures tributàries aprovades, algunes de les quals entren en vigor a partir de l’1 de gener de 2014. Les modificacions aprovades afecten fonamentalment la normativa reguladora de l’IVA, de l’impost sobre societats i de l’IRPF:
- En l’IVA i en l’impost general indirecte canari (IGIC) s’introdueix, amb efectes des de l’01-01-2014, el règim especial del criteri de caixa.
- En l’impost sobre societats es modifica el règim de reducció de les rendes procedents de la cessió de determinats actius intangibles (Patent Box), s’introdueix una nova deducció en quota per a pimes o micropimes per la inversió dels beneficis de l’exercici en elements nous d’immobilitzat material o inversions immobiliàries i es modifica la norma relativa al límit sobre la quota íntegra respecte a la deducció per R+D+i. Es modifica també la deducció per creació d’ocupació per a treballadors amb discapacitat
- En l’IRPF es modifica el règim d’incentius fiscals per a inversions en empreses de nova o recent creació (Business Angels) i la possibilitat que els empresaris i professionals apliquin la deducció per inversions que s’introdueix en l’impost sobre societats.
IMPOST SOBRE EL VALOR AFEGIT (IVA)
Creació del règim especial del criteri de caixa (amb efectes des de l’01-01-2014)
En termes generals aquest règim especial, que té efectes des de l’1 de gener de 2014, suposa que l’impost es merita en el moment del cobrament total o parcial del preu i que el dret a la deducció de les quotes suportades neix en el moment del pagament total o parcial del preu. No obstant això cal assenyalar que hi ha una data límit per a la meritació de l’IVA (amb independència que s’hagi cobrat o no), i per al naixement del dret a la deducció i aquesta és el 31 de desembre de l’any immediat posterior a aquell en què s’hagi realitzat l’operació.
Com veiem, aquest nou règim especial de l’IVA té com a principal característica diferir el pagament de l’IVA fins al moment del cobrament de les factures. Cal indicar que el text es remet en diverses ocasions al desenvolupament reglamentari (hi ha un Projecte de reial decret pel qual es modifica el Reglament de l’IVA, el Reglament de revisió, el d’aplicació dels tributs i el Reglament de facturació, publicat el passat 11 de juliol de 2013 pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, a hores d’ara en fase d’informació pública) al qual ens haurem de remetre per conèixer les obligacions formals.
Aplicació del règim: aquest règim especial serà aplicable als subjectes passius el volum d’operacions dels quals –realitzades al territori d’aplicació de l’impost- l’any immediat anterior sigui inferior a 2.000.000 d’euros. Té caràcter voluntari (és opcional i no obligatori), ja que cal optar per a la seva aplicació. L’opció s’entendrà prorrogada tret que s’exerciti el dret a renunciar. La renúncia té una validesa mínima de 3 anys. En el cas de no haver iniciat activitats l’any anterior es pot aplicar aquest règim l’any natural en curs i si s’hagués iniciat l’activitat l’any natural anterior cal elevar a l’any l’import del volum d’operacions.
Causes d’exclusió del règim: en queden exclosos els subjectes passius els cobraments en efectiu respecte d’un mateix destinatari durant l’any natural dels quals superin una determinada quantitat (pendent per a desenvolupament reglamentari, no obstant això, en el projecte de reial decret publicat en la pàgina del Ministeri, aquesta quantitat és de 100.000 euros).
Operacions excloses del règim: l’opció pel subjecte passiu d’aplicar aquest règim determinarà la seva aplicació per a totes les seves operacions excepte:
- Les acollides als següents règims especials: simplificat; de l’agricultura, ramaderia i pesca; del recàrrec d’equivalència; de l’or d’inversió; l’aplicable als serveis prestats per via electrònica i del grup d’entitats.
- Les entregues de béns exemptes (exportacions de béns, operacions assimilades a les exportacions, zones franques, dipòsits francs, règims duaners i fiscals, entregues de béns destinats a un altre estat membre).
- Aquelles en què sigui aplicable la inversió del subjecte passiu.
- Les adquisicions intracomunitàries de béns.
- Les importacions i operacions assimilades a les importacions.
- L’autoconsum de béns i les operacions assimilades a les prestacions de serveis.
Meritació: l’impost es merita en el moment del cobrament total o parcial del preu, d’acreditar el moment del cobrament, total o parcial, del preu de l’operació. En el cas que no es produeixi el cobrament, la meritació es produirà el 31 de desembre de l’any immediat posterior a aquell de la realització de l’operació.
Repercussió: s’efectua al mateix temps d’expedir i entregar la factura però s’entén produïda en el moment del meritació de l’operació.
Deduccions: s’aplica el règim general de deduccions de la Llei de l’IVA, amb les particularitats següents:
a) El dret a la deducció de les quotes suportades neix en el moment del pagament total o parcial del preu, d’acreditar el moment del pagament total o parcial, del preu de l’operació. En el cas que no es produeixi el pagament, el dret a la deducció neix el 31 de desembre de l’any immediat posterior a aquell de la realització de l’operació, i s’aplica amb independència del moment de realització del fet imposable.
b) Aquest dret s’ha d’exercitar en la declaració relativa al període de liquidació en què ha nascut el dret a la deducció o en successives sempre que no hagin transcorregut 4 anys des del naixement del dret.
c) Aquest dret caduca si el titular no l’exercita en el termini anterior de 4 anys.
Deduccions pel destinatari: el dret a la deducció de les quotes suportades pels subjectes passius no acollits a aquest règim especial, però que siguin destinataris d’operacions incloses en ell, es produirà en el moment del pagament total o parcial del preu de les operacions. En el cas que no s’hagi produït el pagament, el dret a la deducció neix el 31 de desembre de l’any immediat posterior a aquell de la realització de l’operació.
Modificació de la base imposable per quotes repercutides incobrables: en el supòsit en què els subjectes passius no acollits a aquest règim especial de criteri de caixa efectuïn la modificació de la base imposable per crèdits incobrables, es determina en aquest moment el naixement del dret a la deducció de les quotes suportades pel subjecte passiu deutor acollit a aquest règim corresponents a les operacions modificades i pendents de deducció en la data de realització de la modificació.
Efectes de la interlocutòria de declaració del concurs de creditors: en els casos en què el subjecte passiu acollit a aquest règim especial, o del subjecte passiu destinatari de les seves operacions es declarin en concurs, la data de la interlocutòria determina:
- · La meritació de les quotes repercutides que estiguessin encara pendents de meritació en la data esmentada.
- · El naixement del dret a la deducció de les quotes suportades pel subjecte passiu respecte de les operacions que hagi sigut destinatari i a les que hagi estat aplicable aquest règim especial, que estiguessin pendents de pagament i no hagi transcorregut el termini per al naixement del dret a la deducció i que és el 31 de desembre de l’any immediat posterior a aquell en què s’hagi realitzat l’operació.
- · El naixement del dret a la deducció de les quotes suportades pel subjecte passiu concursat respecte de les operacions que hagi sigut destinatari no acollides al dit règim especial, que estiguessin pendents de pagament i no hagi transcorregut el termini assenyalat en el punt anterior.
A l’últim, es matisa que el subjecte passiu en concurs haurà de declarar les quotes meritades i exercitar la deducció de les quotes suportades en la declaració que es prevegi en la norma reglamentària, que correspon als fets imposables anteriors a la declaració de concurs, havent de declarar a més a més, en la declaració esmentada, la resta de quotes suportades pendents de deducció a la data esmentada.
Efectes de la renúncia o exclusió del règim: quan es produís la renúncia o exclusió es produeix el manteniment de les normes que s’hi regulen respecte de les operacions efectuades durant la seva vigència.
Obligacions formals: es determinaran reglamentàriament.
Impost general indirecte canari (amb efectes des del 01-01-2014)
En l’àmbit de l’impost general indirecte canari (IGIC) s’ha aprovat també el règim especial del criteri de caixa, amb efectes des de l’1 de gener de 2014, la regulació del qual coincideix respecte a la comentada en l’IVA.
IMPOST SOBRE SOCIETATS
Reducció de les rendes procedents de la cessió de determinats actius intangibles (“patent box”). Amb efectes des del 29-09-2013
La Llei 14/2013 modifica l’impost sobre societats amb relació a la reducció de les rendes procedents de la cessió de determinats actius intangibles (patents, dibuixos o models, plans, fórmules o procediments secrets, de drets sobre informacions relatives a experiències industrials, comercials o científiques) que produirà efectes per a les cessions d’actius que es realitzin a partir del 29 de setembre de 2013, data d’entrada en vigor de la Llei 14/2013.
Fins ara es podien reduir, en un 50%, els ingressos procedents de determinats intangibles creats per l’entitat, fins que els ingressos superessin el cost multiplicat per 6.
Les modificacions en la regulació d’aquest incentiu fiscal, comunament conegut com “patent box”, són les següents:
- Es redueixen les rendes que s’han d’integrar en la base imposable del 50% al 40% (la reducció es calcularà sobre la renda derivada de la cessió en comptes d’aplicar-se sobre els ingressos derivats de la cessió).
- N’hi haurà prou que l’actiu objecte de cessió s’hagi creat per l’entitat cedent en, almenys, un 25% del seu cost.
- Es podrà aplicar també aquest benefici fiscal als ingressos derivats de la transmissió de l’actiu intangible si l’entitat adquirent no forma part del mateix grup de societats que la transmitent.
- La renda que es podrà reduir (en un 60%) estarà determinada per la diferència positiva entre els ingressos derivats de la cessió i les quantitats que en siguin deduïdes per aplicació de l’amortització fiscal de l’immobilitzat intangible de vida útil definida i indefinida, així com els deterioraments i despeses de l’exercici directament relacionats amb l’actiu. Se suprimeix per tant el límit relatiu al cost de l’actiu multiplicat per sis.
- De tributar les entitats en el règim de consolidació fiscal, se suprimeix l’exclusió de l’eliminació dels ingressos i despeses derivades de la cessió. En aquests supòsits s’aplicarà el règim general d’eliminacions i incorporacions dels ingressos i despeses i això suposarà que el benefici fiscal quedi diferit al moment de la incorporació. La nova redacció a més a més precisa que les operacions de cessió en cas de consolidació estaran sotmeses a les obligacions de documentació que fixa la norma.
- Amb caràcter previ a aplicar la reducció del 60% es permet sol·licitar a l’administració tributària acord previ de valoració en relació amb els ingressos procedents de la cessió de l’actiu i de les despeses associades, així com acords previs de qualificació de l’actiu.
- Es determina la incompatibilitat d’aquest benefici fiscal amb la deducció per reinversió de beneficis extraordinaris de la Llei de l’impost sobre societats.
- Addicionalment, fa falta que la reducció fiscal corresponent a les cessions d’actius intangibles que s’hagin realitzat abans de l’entrada en vigor de la Llei (això és, abans del 29 de setembre de 2013) es regirà per la redacció vigent anteriorment.
Nova deducció per inversió de beneficis (amb efectes per als períodes impositius que s’iniciïn a partir de l’01-01-2013)
La Llei 14/2013 introdueix una nova deducció en la quota íntegra per la inversió dels beneficis de l’exercici que resultarà d’aplicació a les entitats que tributin pel règim de pimes o micropimes.
- La deducció ascendeix al 10% dels beneficis de l’exercici (del 5% en cas de micropimes), sense incloure l’impost sobre societats, que s’inverteixin en elements nous de l’immobilitzat material o inversions immobiliàries afectes a l’activitat econòmica (no generen dret a la deducció les inversions en existències, intangibles o participacions significatives en altres entitats).
- L’aplicació d’aquesta deducció no està condicionada al manteniment d’ocupació i la inversió s’haurà de realitzar entre l’inici del període impositiu en què s’obtenen els beneficis objecte d’inversió i els dos anys posteriors, i es pot acreditar la deducció en l’exercici en que es produeix la inversió. Aquelles entitats que apliquin aquesta deducció hauran de dotar una reserva per inversions, per un import igual a la base de deducció, que serà indisponible en tant que els elements patrimonials hagin de romandre en l’entitat (5 anys o durant la seva vida útil si resulta inferior). Als efectes de la determinació dels beneficis de l’exercici susceptibles de formar part de la base de la deducció s’estableix una regla que pretén excloure’n aquells ingressos que hagin gaudit d’algun incentiu fiscal (exempcions, reduccions, bonificacions, deducció per doble imposició).
- La norma incorpora especialitats per a les entitats que tributin pel règim de consolidació fiscal i també es preveu la possibilitat que els empresaris o professionals, contribuents de l’IRPF, puguin aplicar aquesta deducció en la quota íntegra de l’IRPF.
Modificació de les normes comunes de les deduccions per inversió. Nova opció per aplicar la deducció per R+D+i (amb efectes per als exercicis que s’hagin iniciat a partir de l’01-01-2013)
- La Llei 14/2013 modifica les normes comunes de les deduccions per inversió. Es recull una modificació relativa a les normes comunes i límits en l’aplicació de les deduccions per inversions, de manera que es permet als subjectes passius de l’impost optar per l’exclusió del límit sobre la quota íntegra respecte de la deducció per investigació i desenvolupament i innovació tecnològica (R+D+i) generada en els exercicis iniciats a partir de l’1 de gener de 2013. Així mateix, en determinats supòsits es podrà sol·licitar l’abonament de la deducció a l’administració tributària, en el cas d’insuficiència de quota.
- L’aplicació d’aquest règim presenta algunes limitacions o exigències addicionals: s’estableix un descompte del 20% de l’import de la deducció, es fixa un import màxim anual de deducció aplicada o abonada (1 o 3 milions d’euros anuals segons els casos), i finalment s’exigeix per a la seva aplicació que transcorri un any des de la finalització del període impositiu en què es va generar la deducció, el manteniment de la plantilla mitjana, la reinversió de les quantitats aplicades o abonades i l’obtenció d’un informe motivat sobre la qualificació de les activitats exercides.
- Així mateix, s’estableix que la mateix inversió no podrà donar lloc a l’aplicació de més d’una deducció en una mateixa entitat. Aquesta menció implica, per exemple, que una mateixa inversió no podrà donar lloc a l’aplicació de la deducció per reinversió de beneficis extraordinaris i la deducció per inversions mediambientals o la nova deducció per inversió de beneficis.
Modificació de la deducció per creació d’ocupació per a treballadors amb discapacitat (amb efectes per als exercicis que s’hagin iniciat a partir de l’01-01-2013)
- La Llei 14/2013 ha modificat la deducció per creació d’ocupació per a treballadors amb discapacitat, amb efectes per als períodes impositius que s’hagin iniciat a partir de l’1 de gener de 2013.
- La modificació suposa un increment de l’import de la deducció de 6.000 a 9.000 € per cada persona/any d’increment de la mitjana de plantilla de treballadors amb discapacitat en un grau igual o superior al 33% i inferior al 65%, contractats pel subjecte passiu, experimentat durant el període impositiu, respecte a la plantilla mitjana de treballadors de la mateixa natura del període immediat anterior (la deducció serà de 12.000 € quan la discapacitat sigui igual o superior al 65%), i l’eliminació de la referència que la contractació hagi de ser indefinida i a jornada completa i que s’hagi de realitzar d’acord amb el que disposa l’article 39 de la Llei 13/1982, de 7 d’abril, d’integració social de minusvàlids.
Modificació de la regulació del tipus impositiu reduït per a entitats de nova creació constituïdes a partir de l’1 de gener de 2013
Amb efectes per als períodes impositius iniciats a partir de l’1 de gener de 2013, són dues les modificacions efectuades per la Llei 14/2013: en primer lloc, fa falta que a aquestes entitats se’ls apliqui l’escala prevista per a elles (és a dir, base imposable entre 0 i 300.000 euros: 15%, base imposable restant: 20%) en el primer període impositiu en què la base imposable sigui positiva i en el següent, tret que hagin de tributar a un tipus inferior (en l’anterior regulació s’assenyalava que s’aplicava l’escala tret que haguessin de tributar a un tipus diferent del general), i d’altra banda, s’elimina la referència que existia que les cooperatives de nova creació es podien aplicar l’escala reduïda tant de respecte dels resultats cooperatius com dels extracooperatius.
IMPOST SOBRE LA RENDA DE PERSONES FÍSIQUES (IRPF)
Incentius fiscals per a inversions en empreses de nova o recent creació
D’acord amb la Llei 14/2013, amb l’objecte d’afavorir la captació per empreses, de nova o recent creació, de fons propis procedents de contribuents que, a més del capital financer, aportin els seus coneixements empresarials o professionals adequats per al desplegament de la societat en què inverteixen, inversor de proximitat o “business angels”, o d’aquells que només estiguin interessats a aportar capital, capital llavor, s’estableix un nou incentiu fiscal en l’IRPF.
La Llei de l’IRPF estableix una exempció per als guanys que es posin de manifest en la transmissió d’accions o participacions en empreses de nova creació, en cas de compliment de determinats requisits. Amb la idea d’anticipar la possibilitat d’aplicar incentius per la inversió en aquest tipus d’empreses, se suprimeix aquesta exempció i se substitueix per una deducció per inversió, complementada amb una exempció per reinversió quan es produeixi la posterior desinversió.
No obstant això, s’ha aprovat un règim transitori perquè l’exempció continuï resultant d’aplicació a les participacions adquirides entre el 7 de juliol de 2011 i el 29 de setembre de 2013, data d’entrada en vigor de la Llei 14/2013 de suport als emprenedors.
La modificació recollida en la Llei 14/2013 suposa:
– S’estableix la possibilitat d’aplicar una deducció sobre la quota íntegra estatal del 20% de les quantitats satisfetes en la subscripció d’accions o participacions de societats de nova o recent constitució establint una base màxima de deducció de 50.000 euros anuals Per a l’aplicació d’aquesta exempció serà necessari que concorrin determinats requisits tant en la societat com en la inversió i es podrà aplicar a partir de l’IRPF 2013, sempre que les accions s’hagin subscrit a partir de l’entrada en vigor de la Llei 14/2013, això és, a partir del 29 de setembre de 2013.
– Posteriorment, en l’exercici en que es produeixi la transmissió de les accions o participacions serà possible aplicar una exempció al guany patrimonial que es derivi i l’exempció estarà condicionada a la reinversió de l’import obtingut en la transmissió en noves accions o participacions, en les condicions que es determinin reglamentàriament.
La nova redacció de la Llei de l’IRPF permet declarar exempta la part proporcional de guany patrimonial quan l’import reinvertit sigui inferior al total percebut en la transmissió. Aquest règim d’exempció s’aplicarà per a les accions o participacions subscrites a partir de l’entrada en vigor de la Llei 14/2013, això és a partir del 29 de setembre de 2013
Deducció per activitats econòmiques (deducció per inversió en beneficis). Amb efectes per als períodes impositius que s’hagin iniciat a partir de l’01-01-2013.
S’estableix que els contribuents que exerceixin activitats econòmiques podran aplicar en la quota íntegra de l’IRPF, amb determinades especialitats, la deducció per inversió en beneficis regulada en l’IS i que hem comentat a la part referida a aquest impost. No obstant això, només resultarà d’aplicació respecte dels rendiments nets d’activitats econòmiques obtinguts a partir de l’1 de gener de 2013.
Els contribuents que exerceixin activitats econòmiques i determinin el seu rendiment net pel mètode d’estimació objectiva només podran aplicar aquesta deducció quan així s’estableixi reglamentàriament.
La deducció s’aplicarà amb les especialitats següents:
- Donen dret a la deducció els rendiments nets del període impositiu que s’inverteixin en elements nous de l’immobilitzat material o inversions immobiliàries afectes a activitats econòmiques.
- La base de la deducció serà la quantia equivalent a la part de la base liquidable general positiva del període impositiu que correspongui a aquests rendiments invertits, sense que en cap cas la mateixa quantia es pugui entendre invertida en més d’un actiu.
- El percentatge de deducció serà del 5% si el contribuent hagués aplicat la reducció per inici de l’exercici d’una activitat econòmica o la reducció del rendiment net per manteniment o creació d’ocupació o es tracti de rendes obtingudes a Ceuta i Melilla respecte de les quals s’hagués aplicat la deducció per rendes obtingudes en les referides ciutats.
- L’import de la deducció no podrà excedir la suma de la quota íntegra estatal i autonòmica del període impositiu en què es van obtenir els rendiments nets.
- No s’ha de dotar la reserva per inversions ni fer constar cap informació determinada (import dels beneficis acollit a la inversió, data en què han estat adquirits els elements, etc.) en la memòria dels comptes anuals.
ALTRES MODIFICACIONS TRIBUTÀRIES
Llei general tributària: declaracions censals
Es precisa que queden exonerades de l’obligació de presentació de la declaració d’alta a les societats en constitució i als empresaris individuals que presentin el document únic electrònic (DUE) per presentar telemàticament els seus tràmits de constitució i inici d’activitat, d’acord amb el que estableix la Llei 14/2013 de suport als emprenedors (en la regulació anterior només s’exonerava d’aquesta obligació a les societats en constitució).
No obstant això, es matisa que queden obligats a la presentació posterior de les declaracions de modificació o de baixa si varia o s’ha d’ampliar la informació i circumstàncies contingudes en el DUE si l’emprenedor no realitza aquests tràmits a través del document esmentat.
Llicències d’activitat
La Llei 12/2012, de 26 de desembre, de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis, conté una sèrie de mesures d’impuls al comerç interior, entre les que destaca la substitució del procediment de sol·licitud de llicències municipals a priori per un règim de presentació de declaracions responsables o comunicacions prèvies a l’activitat.
Aquestes mesures són aplicables a les activitats comercials detallistes i a la prestació de determinats serveis enumerats en l’annex de la norma i realitzats a través d’establiments permanents situats en territori espanyol amb una superfície útil d’exposició i venda al públic que no pot sobrepassar una determinada quantitat.
Doncs bé, la modificació introduïda per la Llei 14/2013 consisteix en el fet que s’amplien les activitats enumerades en l’annex i la superfície màxima dels establiments, que passa de 300 a 500 metres quadrats.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.