Circulars

#109

TIPUS DE GRAVAMEN REDUÏT EN L’IS PER A LES COOPERATIVES DE NOVA CREACIÓ

Amb efectes per als períodes impositius que s’iniciïn a partir de l’1 de gener de 2013, les entitats de nova creació, constituïdes a partir d’aquesta data, que realitzin activitats econòmiques, així com les cooperatives de nova creació, apliquen una escala de gravamen reduïda en l’impost sobre societats.

Al BOE del dia 27 de juliol es publicà la Llei 11/2013, de 26 de juliol, que conté una sèrie de mesures en diversos àmbits de suport a l’emprenedor i d’estímul del creixement i de la creació de l’ocupació.

 

En l’àmbit tributari aquesta norma recull, amb alguna petita diferència, les novetats que ja va introduir el Reial decret llei 4/2013, de 22 de febrer, de mesures de suport a l’emprenedor i d’estímul del creixement i de la creació d’ocupació, i que es concretaven en una sèrie d’incentius fiscals en l’IRPF i en l’impost sobre societats per donar suport als projectes emprenedors i per fomentar l’autoocupació en règim d’autònom durant els primers anys d’exercici d’una activitat.

 

Respecte a aquestes mesures, l’única novetat que conté la Llei 11/2013 respecte al Reial decret llei 4/2013 consisteix en el fet que fa extensible l’escala reduïda prevista per a les entitats de nova creació, a les cooperatives de nova creació constituïdes a partir de l’1 de gener de 2013, tant respecte dels resultats cooperatius com dels extracooperatius.

A continuació els recordem aquests incentius fiscals per a les entitats de nova creació en l’impost sobre societats.

Incentius per a entitats de nova creació

Les entitats de nova creació, constituïdes a partir de l’1 de gener de 2013, que realitzin activitats econòmiques tributaran, en el primer període impositiu en què la base imposable resulti positiva i en el següent, d’acord amb la següent escala, excepte si, d’acord amb la Llei de l’impost sobre societats, hagin de tributar a un tipus diferent del general:

a) Per la part de base imposable compresa entre 0 i 300.000 euros, al tipus del 15%.

b) Per la part de base imposable restant, al tipus del 20%.

Atenció. Igualment, s’aplicarà l’escala assenyalada en el paràgraf anterior, en el cas de cooperatives de nova creació, tant de respecte dels resultats cooperatius com extracooperatius.

Quan el període impositiu tingui una durada inferior a l’any, la part de base imposable que tributarà al tipus del 15% serà la resultant d’aplicar a 300.000 euros la proporció en què es trobin el nombre de dies del període impositiu entre 365 dies, o la base imposable del període impositiu quan aquesta fos inferior.

Quan al subjecte passiu se li apliqui la modalitat de pagament fraccionat establerta en l’apartat 3 de l’article 45 de la Llei (mètode de la base), l’escala anterior no s’aplicarà en la quantificació dels pagaments fraccionats.

A aquests efectes, no s’entendrà iniciada una activitat econòmica:

a) Quan l’activitat econòmica s’hagi realitzat amb caràcter previ per altres persones o entitats vinculades i transmesa, per qualsevol títol jurídic, a l’entitat de nova creació.

b) Quan l’activitat econòmica s’hagi exercit, durant l’any anterior a la constitució de l’entitat, per una persona física que ostenti una participació, directa o indirecta, al capital o en els fons propis de l’entitat de nova creació superior al 50 per cent.

No tindran la consideració d’entitats de nova creació aquelles que formin part d’un grup, amb independència de la residència i de l’obligació de formular comptes anuals consolidats.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a