#1232
Quan prescriuen els deutes tributaris?
El termini de quatre anys de prescripció del dret de l’Administració per a determinar el deute tributari mitjançant l’oportuna liquidació s’ha de computar de data a data amb independència que l’últim dia d’aquest termini sigui hàbil o inhàbil.
En aquesta circular volem informar-los sobre els terminis i condicions en els quals Hisenda pot comprovar la situació tributària de la seva empresa. A continuació, detallem les regles generals, terminis especials i supòsits d’interrupció relacionats amb la prescripció de les obligacions tributàries.
Regla general
Termini de quatre anys. Hisenda disposa d’un termini de quatre anys per comprovar l’autoliquidació d’un impost presentat per la seva empresa. Aquest termini també aplica perquè la seva empresa pugui rectificar aquesta autoliquidació. El còmput d’aquest termini comença l’endemà a la fi del termini reglamentari per presentar la declaració, independentment de si es va presentar abans d’aquest termini.
Exemple: si la seva empresa presenta la seva declaració de l’impost sobre societats (IS) el 10 de juliol, el còmput dels quatre anys comença el 26 de juliol (l’endemà del final del termini general de presentació).
Atenció. En la sentència del 17 d’abril de 2024, el Tribunal Suprem (TS) ha establert com a doctrina que el termini de quatre anys de prescripció del dret de l’Administració per determinar el deute tributari mitjançant l’oportuna liquidació, previst en l’article 66 de la Llei 58/2003, General Tributària, s’ha de computar de data a data amb independència que l’últim dia d’aquest termini sigui hàbil o inhàbil.
Terminis especials
Deu anys per a bases i deduccions. Per a la comprovació de bases o quotes compensades o pendents de compensació, així com deduccions aplicades o pendents d’aplicació, Hisenda pot iniciar una comprovació en el termini de deu anys des que es van generar i van declarar. És crucial que la seva empresa conservi l’autoliquidació i la comptabilitat fins que prescrigui el termini de comprovació de l’últim exercici en el qual es compensin les bases o quotes i s’apliquin les deduccions.
Supòsits d’interrupció
Interrupció per part d’Hisenda. El termini de prescripció s’interromp i el còmput dels quatre anys es reinicia si Hisenda notifica qualsevol actuació relacionada amb la seva declaració. Això inclou reconeixement, regularització, comprovació, inspecció, assegurament o liquidació, fins i tot si la resolució és favorable a la seva empresa.
Exemple: si Hisenda revisa l’IVA deduït per la seva empresa en el quart trimestre de 2022 i la resolució favorable es notifica el 15 de juliol de 2024, el termini de prescripció s’estén fins al 15 de juliol de 2028 per a altres aspectes no revisats prèviament.
Obligacions connexes. La interrupció també ocorre si Hisenda inicia una comprovació sobre obligacions connectades amb un impost específic. Per exemple, si Hisenda considera que unes certes despeses no són deduïbles en l’impost sobre societats, també pot considerar que l’IVA suportat per aquestes despeses no és deduïble, interrompent així el termini de prescripció de l’IVA.
Interrupció per part de l’empresa. La seva empresa pot interrompre el termini de prescripció mitjançant actes propis, com presentar una declaració complementària, rectificar una autoliquidació, o interposar una reclamació o recurs relatiu a una declaració liquidada per Hisenda.
Incentius amb condició
Ampliació del termini de prescripció. El termini de prescripció per a incentius que depenen del compliment d’una condició futura també es pot ampliar. Per exemple, la llibertat d’amortització per creació d’ocupació depèn de l’augment i manteniment de l’ocupació durant els dos exercicis següents. Si la condició es compleix en 2024, Hisenda podrà comprovar fins al 25 de juliol de 2029 (quan prescriu l’IS de 2024).
Conclusió
És fonamental estar al corrent d’aquests terminis i supòsits per a una adequada planificació i gestió tributària. Recordin que el termini de prescripció de quatre anys es pot iniciar de nou en cas d’una comprovació d’Hisenda o si la seva empresa realitza accions específiques com presentar una rectificativa.